ŽIVOT

I općine i gradovi uključuju se u županijski Akcijski plan zbrinjavanja ukrajinskih obitelji

"Pokazat ćemo da u Osječko-baranjskoj županiji postoji silna volja i osjećaj za kalvariju koju prolazi ukrajinski narod, baš poput nas prije 30 godina"

Objavljeno 11.03.2022
Ivona Amidžić

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije danas, 11. ožujka 2022. godine održan je sastanak gradonačelnika i načelnika s područja županije sa županom Ivanom Anušićem i njegovim suradnicima.

O prijavi Osječko-baranjske županije za kandidaturu u projektu „European Region of Sport 2024.” i ulasku u članstvo europskog udruženja ACES Europe (Bruxelles) nazočne je informirala pročelnica Upravnog odjela turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth. Predstavnici tvrtke Flammifer d.o.o. Ozalj Goran Žugec i Jerko Filipović predstavili su ponudu vatrogasnih i drugih vozila ove tvrtke, dok je o edukacijama, projektima i izradi studija za jedinice lokalne samouprave govorio prof. dr. sc. Mladen Jurišić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

– Kandidatura Osječko-baranjske županije za Europsku regiju sporta je važna tema današnje koordinacije načelnika i gradonačelnika, s obzirom da nam je želja učvrstiti položaj naše županije kao sportske regije. Naravno, danas smo posebno razgovarali o Akcijskom planu Osječko-baranjske županije „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ jer želimo načelnike i gradonačelnike uključiti u sustavnu i organiziranu pomoć raseljenim osobama kako bismo svojim aktivnostima i primjerom pokazali da u Osječko-baranjskoj županiji postoji silna volja i osjećaj za kalvariju koju prolazi ukrajinski narod, baš poput nas prije 30 godina – kazao je župan Ivan Anušić.

Detaljne informacije o aktualnom stanju i provedbi Akcijskog plana Osječko-baranjske županije za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine iznijeli su i načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

– Odmah po izbijanju invazije na Ukrajinu, krenuli smo s izvidima na terenu te smo oformili Prihvatni centar u dvorani Jug II u Osijeku koji služi kao prihvatni centar za svih pet slavonskih županija, a prema tom modelu sad se ustrojavaju i ostali prihvatni centri u Hrvatskoj. Prihvat radimo u tri faze: prvo se obavi testiranje na koronavirus, a potom i evidentiranje te na koncu pronalazak trajnijeg smještaja. U ovom trenutku to radimo putem organiziranog smještaja poput hotela, pansiona, hostela i slično, a trenutno se u takvoj vrsti smještaja nalazi 101 osoba. Inače, od trenutka izbijanja krize, u Hrvatsku je ušlo 4.615 osoba, od čega žene čine 47,6%, djeca 40,6%, a muškarci 12,8%. Trenutno su u Hrvatskoj uspostavljena tri prihvatna centra, uz ovaj u Osijeku, tu su još centri u Varaždinu i Gospiću – kazao je Zvonko Grgec.

Načelnik Općine Vuka Damir Maričić kazao je kako je još prošlog tjedna pozvao sve sumještane koji imaju prazne objekte ili koji imaju više mjesta u svojim domovima da se jave i pomognu.

– Prikupljali smo podatke o opremljenosti smještajnih jedinica, a ako bude potrebe za prihvatom bit ćemo u mogućnosti pripremiti neki od objekata – rekao je Maričić.

– I na području Općine Bizovac ima nešto turističkih smještajnih kapaciteta i ljudi će ih rado ustupiti izbjeglicama, uz potporu Državnog ureda za zaštitu i spašavanje te Crvenog križa. Sama Općina Bizovac ima jedan objekt u koji je moguće smjestiti nekoliko izbjeglica, a s obzirom na to da mnogi moji mještani, pa i sam, poznajemo Ukrajince, ponudili smo im svoju pomoć – poručio je Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje

Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

[FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske