GOSPODARSTVO

Ove jeseni otvara se regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Regionalni distribucijski centar bit će multifunkcionalni objekt s automatiziranom pakirnicom i klasirkom, odnosno pravi logistički centar proizvođačima voća i povrća koji će svoje proizvode ovdje moći skladištiti dvije godine

    Objavljeno 12.05.2022
    Petar Tauković

    Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku već ove će jeseni otvoriti svoja vrata voćarima i povrtlarima Osječko-baranjske županije, poručeno je u srijedu prilikom obilaska gradilišta. Dosad su izvedeni radovi u vrijednosti 62,55 milijuna kuna odnosno 62 posto ukupne vrijednosti radova.

    Gradilište u Industrijskoj zoni Nemetin obišli su osječki gradonačelnik Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić zajedno s direktorom RDC-a Alenom Mamićem te predstavnicima proizvođača voća i povrća, kao i predstavnicima izvođača radova.

    Svi možemo biti zadovoljni dinamikom radova. Izuzetno mi je drago što će prvi RDC biti na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. To je strateški projekt Županije gdje je Grad Osijek partner. Svakako će to ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, ali i našu Industrijsku zonu u Nemetinu koja se jako dobro popunjava. Prva faza zone je rasprodana, druga je u tijeku. Najavljen je i dolazak velikih investitora – istaknuo je gradonačelnik Radić.

    Župan Ivan Anušić kazao je kako će radovi biti gotovi do rujna nakon čega će se centar pripremiti za prihvat voća i povrća, te pozvao je proizvođače na suradnju.

    Riječ je o investiciji koja je davno trebala biti napravljena, a sličnih centara na području Osječko-baranjske županije trebalo je biti 15-ak. To se nije dogodilo, no sada je konačno realiziran projekt vrijedan 107 milijuna kuna, čiji je cilj okupiti proizvođače voća i povrća te im ponuditi značajne usluge za njihovo poslovanje i proizvodnju. Zato ih pozivam na suradnju, a Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije bit će im ravnopravan i korektan partner na tom putu – rekao je župan Anušić.

    Završeni su gotovo svi građevinski radovi, ostalo je tek malo završnih obrtničkih radova, privodi se kraju i montaža komplicirane i sofisticirane tehnike u ovom kompleksnom projektu, no izgradit ćemo vrhunski centar. Za dva do tri mjeseca svi radovi će biti završeni i kreće probni rok – kazao je Joško Franković, predstavnik izvođača radova iz tvrtke Projektgradnja plus d.o.o.

    Na nama kao proizvođačima je da se ujedinimo, da razmišljamo kako je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja, a u smislu tržišta smo mali te trebamo svi zajedno razmišljati kako svoje proizvode što bolje i kvalitetnije plasirati na tržište. Smatram da mi kao proizvođačka organizacija zajedno s RDC-om i uz pomoć Županije možemo proširiti djelatnost RDC-a ne samo u smislu hlađenja nego i prerade, koristiti struku i sve što nam je na raspolaganju te surađivati sa svim ostalim organizacijama koje već rade u Hrvatskoj – istaknuo je Hrvoje Sudar iz Bizovca, predstavnik nazočnih proizvođača.

    Vrijednost radova na izgradnji RDC-a je oko 107 milijuna kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek darovao je građevinsko zemljište na kojem se gradi objekt, vrijedno gotovo sedam milijuna kuna. Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

    Regionalni distribucijski centar bit će multifunkcionalni objekt s automatiziranom pakirnicom i klasirkom, odnosno pravi logistički centar proizvođačima voća i povrća koji će svoje proizvode ovdje moći skladištiti dvije godine.

    Ukupni je kapacitet distribucijskog centra u prvoj fazi 2910 tona, od čega 690 za ekološku poljoprivredu, a 2220 za konvencionalnu. Ukupno će imati 23 komore, dio je njih u ULO atmosferi, a dio će biti u dinamičkoj, u kojoj će se smještati samo proizvodi prve klase. Objekt će imati više od 8000 četvornih metara površine, dio sa sortirnicom i pakirnicom, dio za hlađenje, te svoju upravnu zgradu. Drugom će fazom biti obuhvaćena gradnja dodatnih smještajnih kapaciteta, kao i linija za brzo zamrzavanje.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Kapacitet komora s kontroliranom atmosferom sustava U.L.O. i dinamičkom atmosferom (DA) je 2.910 tona, a 318 tona odnosi se na komore s normalnom atmosferom (NA)

    Javni poziv za korištenje skladišno-uslužnih kapaciteta RDC OBŽ za voće i povrće

    Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek objavio je danas (28. lipnja 2024. godine) Javni poziv Više…

    Prihvat se obavlja na temelju do sada potpisanih ugovora s proizvođačima, kojima je osigurana popunjenost 72 posto ukupnog kapaciteta. U hladnjače je već spremljeno 1.250 tona jabuka, sorti Gala i Jonagold, a narednih dana skladištenje će biti još intenzivnije

    Veliki interes proizvođača najbolja potvrda opravdanosti izgradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće

    Krajem kolovoza u Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Osijeku počele su pristizati prve količine jabuka. Više…

    Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije može uskladištiti 3.228 tona voća i povrća i osigurava najkvalitetniju infrastrukturu i uvjete za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća

    [FOTO] Ivan Anušić: Izgradili smo i otvorili prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

    U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu grada Osijeka, danas (22. veljače 2023. godine) otvoren je Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pročitajte koje smo vam poslove izdvojili ovaj tjedan. Sretno u ostvarivanju novih profesionalnih izazova!

    Izdvojili smo posebnu ponudu slobodnih radnih mjesta za vas, pogledajte!

    Posjetite OlyBet Casino na 1. katu Avenue Mall centra

    Avenue Mall Osijek je postao bogatiji za još jedan atraktivni sadržaj

    Kapacitet komora s kontroliranom atmosferom sustava U.L.O. i dinamičkom atmosferom (DA) je 2.910 tona, a 318 tona odnosi se na komore s normalnom atmosferom (NA)

    Javni poziv za korištenje skladišno-uslužnih kapaciteta RDC OBŽ za voće i povrće