ŽIVOT

Dobar glas daleko se čuje! BBC pisao o ajvaru: “Veganski kavijar s Balkana”

Slično kao što se na humus gleda u arapskom svijetu, praktički svaka balkanska zemlja svojata ajvar...

    Objavljeno 13.05.2022
    Ivona Amidžić

    Slično kao što se na humus gleda u arapskom svijetu, praktički svaka balkanska zemlja svojata ajvar, objašnjava se u članku na BBC portalu.

    Riječ “ajvar” dolazi od turske riječi havyar, što znači “kavijar”. Prema nekim objašnjenjima, nosi taj naziv jer su paprika i ulje bili skupi i smatrani luksuzom krajem 19. stoljeća, a neki su restorani na jelovnicima ajvar reklamirali kao “kavijar crvene paprike”. Sada, međutim, povrće košta puno manje i stoga je ajvar vrlo cjenovno pristupačan.

    Recepti, međutim, ovise o regiji i kuharu. Nekima je, na primjer, potreban dodatak češnjaka, drugima crveni luk, mrkva i rajčica. Neki ne spominju ocat, ali predlažu dodavanje šećera. I mnogi se razlikuju oko toga treba li povrće biti pečeno na roštilju ili u pećnici, kuhano ili čak mljeveno svježe. Hoće li ajvar imati sladak ili ljut okus ovisi o vrsti paprike koja se koristi.

    Domaći ajvar uvijek se proizvodi u jesen – od rujna do listopada – u “sezoni paprike”. Povrće se najčešće pojedinačno skuha ili ispeče, oguli i zatim melje zajedno s preostalim sastojcima. Čuvan u staklenim posudama, ajvar se smatra “zimskom hranom”, ali se uglavnom jede tijekom cijele godine.

    Može se koristiti kao umak, začin, prilog ili glavno jelo, iako se često poslužuje kao dio “meze”, balkanskog predjela sa sirom, salamom i drugim suhomesnatim proizvodima ili uz ćevape. Može se pomiješati s varivom, poslužiti uz odrezak ili preliti preko omleta, rižota ili tjestenine. Svilenkaste teksture i slano-slatkog okusa, odličan je čak i kada se jednostavno namaže na krišku kruha.

    Diljem Balkana ajvar je postao mnogo više od hrane; također je izvor ponosa i utjehe te nudi osjećaj pripadnosti.

    Tijekom jeseni i zime, na primjer, ljudi diljem Balkana okupljaju se na festivalima ajvara i natjecanjima u spravljanju ajvara kako bi ga proslavili.

    Upravo zbog balkanskih iseljenika, od kojih mnogi žive u Skandinaviji, ajvar se popularizirao u sjevernoeuropskim supermarketima, kuhinjama pa čak i na jezicima. Riječ “ajvar” ušla je u švedske i danske rječnike, gdje se općenito definira kao “krema od paprike s balkanskim podrijetlom”.

    foto: unspalsh i screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Moguća razdoblja oluje, ali i duža sušna razdoblja...

    Stiže promjena vremena – AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

    Danas će u većini zemlje biti pretežno sunčano, mjestimice uz umjerenu naoblaku. Na sjevernom Jadranu povremeno oblačnije, uglavnom na širem Više…

    Od siječnja do srpnja, Frontex je zabilježio 22.600 migranata koji su preko zapadnog Balkana ilegalno ušli u EU

    Sve više Sirijaca i Afganistanaca ilegalno ulazi u EU, stižu preko zapadnog Balkana

    Broj migranata koji ilegalno ulaze u Europsku uniju preko zapadnog Balkana ove se godine jako povećao, priopćila je u četvrtak Više…

    Projekt bi trebao pomoći regiji u pripremi za cijepljenje cjepivima koje dobije od Covaxa, globalne inicijative za pravednu raspodjelu cjepiva i od zemalja članica EU-a.

    EK pokreće projekt pomoći za cijepljenje na zapadnom Balkanu

    Europska unija je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenula regionalni program pomoći za zapadni Balkan u cijepljenju protiv covida-19, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

    Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

    Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

    Srce za promjenu – Poziv mladima

    Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

    Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!