Uskoro škola agrovještina na Pučkom otvorenom učilištu u Osijeku!
"Cilj je pomoći ljudima da se odluče na promjene. Poljoprivreda je budućnost, a ljudi to trebaju iskoristiti i osigurati si egzistenciju"
“Ulaganje u vlastito znanje je najbolja vrsta investicije”, kazao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku, Marin Seleš najavivši promjene, prenosi Agroklub. O čemu je riječ?
Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Marin Seleš pričao je o obrazovanju u poljoprivredi. Kako i sam kaže, svijest ljudi o proizvodnje hrane u posljednje vrijeme se mijenja. Stoga je najavio formiranje škole agrovještina gdje će objediniti niz formalnih i neformalnih edukacija. Dakle, formirat će pakete u kojima će ljudi moći birati ono što ih zanima.
“Cilj je pomoći ljudima da se odluče na promjene. Poljoprivreda je budućnost, a ljudi to trebaju iskoristiti i osigurati si egzistenciju. Samo se treba odvažiti i pokušati”, istaknuo je.
Verificirana potvrda
U planu su im i neformalne edukacije u smjeru permakulture kako bi svatko tko ima priliku proizvesti hranu to i učinio. Osim osoba koje se još nisu susrele s poljoprivredom, edukacije su namijenjene i onima koji se već bave tim poslom, a željni su novih znanja. “Svi dobivaju određenu potvrdu, ovisno o vrsti edukacije – verificiranu potvrdu ili interni dokument potvrdu kako bi mogli proširiti svoj posao ili otvoriti novi”, naglasio je.
Brojni su na ovom učilištu završili agroprograme, a neki od njih otvorili vlastite obrte ili se zaposlili. “Plan nam je uz agrovještine vezati seminare o poduzetništvu i približiti zainteresiranima kako da iskoriste svoje znanje, savjetovati im što dalje, kako doći do financijskih sredstava i slično”, govori Seleš rekavši da nam kao društvu nedostaje poduzetnika.
Papiri ne siju sjeme
Svi verificirani programi koji se završe upisuju se u radnu knjižicu, no ravnatelj kaže da se treba maknuti od te ideje. “Papir neće nikome posaditi ništa. Druga stvar je ako netko želi proširiti svoje poslovanje i potrebno mu je da stekne zvanje, ali želimo da bude fokus na tome da će se ovdje stvarno nešto i naučiti”, kaže Seleš.
Naime, polaznici ondje osim teorijskog uče i praktična znanja. Odlaze u plastenike, vinske podrume i slično kako bi stekli kompletno iskustvo. Grupe nisu velike, a maksimalno ih je 10. Stoga predavači pažnju mogu posvetiti svakome od njih. Prosječno trajanje edukacije je oko tri mjeseca, ovisno o programu.
tekst: Martina Popić
foto: unsplash