ŽIVOT

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

    Objavljeno 27.05.2022
    Ivona Amidžić

    U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku 27. svibnja 2022. godine održana je konferencija „GO – Graševina Osijek“, u čijem je u fokusu razvoj  i pozicionirane graševine kao najvažnije hrvatske sorte koja čini 40% ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj.

    Konferencija je organizirana u okviru projekta “Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, povezujući neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj – Siklós-Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje.

    „Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je i pozicioniranje graševine kao vodeće sorte u Republici    Hrvatskoj. Ova joj titula s pravom pripada s obzirom na to da je 25 % od ukupnih površina pod vinogradima upravo pod ovom sortom, te da je 40 % vina stavljenog na tržište upravo graševina. Osim toga, graševina je najelastičnija sorta, široke lepeze okusa, zastupljena u praktično svim kategorijama vina“, naglasila Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ovom prigodom u dvojnoj ulozi organizatora konferencije i izaslanice ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

    „Povezujemo vino i turizam. Jer upravo regija prodaje vino. Podizanjem vrijednosti destinacije diže se i vrijednost samom vinu, i obrnuto. To vidimo jako dobro na primjeru Istre. Kao i u našem susjedstvu Villanyu koji nam je partner na projektu i od kojeg možemo puno naučiti. S druge strane, vino je jedan od glavnih sadržaja u smislu turističke ponude na samoj destinaciji. Velik je put još pred nama, ali ovako velik broj u kojem smo se okupili, dokazuje da idemo u pravom smjeru“, rekla je Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije ističući kako je  ova županija bogata vinogorjima, kao i velikim brojem turističkih vinskih manifestacija, među kojima je i Večer vina i umjetnosti, koja se održava upravo danas nakon konferencije, a slavi 10 godina od prvog održavanja.

    Josip Pavić, predsjednik Graševine Croatice  je naglasio kako u je u realizaciji strategija i planova potrebna izuzetna suradnja svih aktera, od vinara, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, preko turističke zajednice, gradova i županija, do akademske zajednice i medija.

    Nakon uvodnih riječi organizatora konferencije, skup su pozdravili zamjenik gradonačelnik Grada Osijeka Dragana Vulin, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je konferenciju i službeno otvorio.

    Svoja znanja i iskustva na temu vinskih udruživanja,  vinskog marketinga i turizma, klimatskih promjena te odgovor na pitanje „kamo ide vinska Hrvatska“ dali su istaknuti domaći i inozemni govornici s bogatim iskustvom u vinskom, turističkom i gospodarskom sektoru.

    Kroz panel raspravu Graševina jučer, danas, sutra istaknuto je aktualno stanje te perspektive razvoja graševine, a na panelu su sudjelovali: Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, Edi Maletić, Josip Pavić i Marijan Knežević.

    „Neka ova naša konferencija bude početak novog početka“, znakovito je istaknuo Marijan Knežević iz  Belja, apelirajući da vinari trebaju biti glasniji i uporniji kako bi postigli željene rezultate.

    „Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, mnoge institucije ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe i na kraju puno uložiti financija i vremena i sebe da  i edukacija i prodaja daju rezultat, boljim pozicioniranjem napravimo taj završni korak“, rezimirala je enologinja Ivana Nemet, ističući  nužnost godišnjih održavanja ove konferencije, koja je potrebna i struci i prodaji.

    „Graševina bi trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte, sve hrvatske regije“, slikovito je rekao Saša Špiranec, ugledni vinski stručnjak.

    Prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mišljenja je kako država mora pokrenuti brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje.

    Tijekom trajanja konferencije sudionici su imali prigodu uživati u izboru vrhunskih vina graševine koje su predstavili vinari regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje.

    Program završava s Večeri vina i umjetnosti te obilaskom vinske Baranje i erdutskog vinskog poluotoka.

    Osvrnuvši se na postignuto i posljednjih 10 godina, doajen hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker je zaključio: „Idemo naprijed! Samo trebamo malo brže!“

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Šampion Dunava za 2025. godinu je Graševina barrique 2020., vinarije Svijetli dvori iz Karanca! Najboljom ju je proglasila ocjenjivačka komisija sastavljena od 13 međunarodnih ocjenjivača. Najbolje crveno vino je Golberg Red Vinarije Belje, ružičasto Rose Vinarije Mons Aureus, a Graševina Vinarije Kovats najbolja je Novinarska graševina

    [FOTO] Dodijelom Šampiona Dunava 2025. otvoren ovogodišnji Vinatlon

    Šampion Dunava za 2025. godinu je Graševina barrique 2020., vinarije Svijetli dvori iz Karanca! Najboljom ju je proglasila ocjenjivačka komisija Više…

    Ove godine, Večer vina i umjetnosti privukla je više od 30 vrhunskih vinara iz Osječko-baranjske županije, koji su posjetiteljima predstavili svoja najbolja vina, dok su umjetnici i glazbenici dodatno obogatili program raznovrsnim kulturnim sadržajem

    Večer vina i umjetnosti u Osijeku okupila brojne vinare i posjetitelje u Perivoju kralja Tomislava

    Prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti, održana u subotu 24. svibnja u predivnom ambijentu Perivoja kralja Tomislava, ponovno je okupila Više…

    Nakon prošlogodišnjih dojmova koji još uvijek odzvanjaju u našim srcima (i u galerijama fotoaparata), odlučili smo sažeti svu ljepotu, glazbu i eleganciju u još jednu noć — noć u kojoj se sve spaja u savršen sklad: vino, umjetnost, glazba i vi, kažu organizatori

    Stiže nam proljetno izdanje Večeri vina i umjetnosti! Omiljeno osječko događanje pretvara Perivoj u Vinski park

    S neizmjernim veseljem i još većom dozom strasti najavljujemo novo, ove godine prvo izdanje jednog od najčarobnijih događanja u gradu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Bliži se omiljena kombinacija svih školaraca: ljeto i školski praznici!

    Ljetni sportski kamp Atletskog kluba Slavonija-Žito “AKSO” 2025.

    Pozivamo građane da do 12. lipnja 2025. godine daju svoje prijedloge za lokacije nadzora tijekom provođenja akcije, javili su iz policije

    Građani predlažu lokacije nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga

    Sajam će biti parkiran u hladovini i za sve koji se umore od "vrpanja" bii će poslužena i kava ohrabrenja servirana uz osmijeh, sasvim dovoljno za doći...

    [NAJAVA] Najvrući Posh store u godini