GOSPODARSTVO

Na području Osječko-baranjske županije realiziraju se EU projekti vrijedni 7,2 milijarde kuna

Ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem, obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije prilika je da podsjetimo na najznačajnije projekte

    Objavljeno 02.06.2022
    Petar Tauković

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki. U isto vrijeme smanjuje se nezaposlenost, a povećava broj radnih mjesta na tržištu rada. Pozitivnim trendovima svakako doprinose i brojne investicije koje provodi Osječko-baranjska županija, kao i kvalitetniji sustav raspodjele županijskih potpora u skladu s potrebama tržišta.

    Na zadnjoj Županijskoj skupštini usvojen je rebalans proračuna koji je povećan za 105 milijuna kuna i danas iznosi rekordnih nešto više od 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta gospodarstva županije. I ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem.

    Obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije prilika je da podsjetimo na najznačajnije projekte koji su realizirani u proteklom mandatu te u prvoj godini novog mandata župana Ivana Anušića.

    Dostupnija primarna zdravstvena zaštita provedena je na području cijele Osječko-baranjske županije, izgrađen je Centar za autizam u Osijeku, dovršena je energetska obnova 54 zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice, za što je Županija 2018. godine dobila Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine. Donesen je Plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, izrađena je studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ, a izgrađena su i opremljena 32 dječja igrališta i 17 sportskih terena i pet športskih školskih dvorana.

    Kontinuirano se provode brojni projekti jedinstveni u Hrvatskoj, a neki od njih su projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, projekt sufinanciranja stambenih kredita, kao i projekt sufinanciranja stambenih kredita.

    U tijeku je realizacija kapitalnih projekata koji su pripremani posljednjih nekoliko godina. Tako je pred dovršetkom Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, gradi se Zgrada 1. Gospodarskog centra u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, dovršava se Srednja škola Donji Miholjac u suradnji s Vladom RH i Gradom Donjim Miholjcem. Projekt I. gimnazije Osijek spreman je za početak izgradnje (čeka se raspisivanje natječaja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti), a u pripremi je i dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek. U tijeku je izgradnja 6 sustava za navodnjavanje, a još desetak je u pripremi.

    Važno je istaknuti i projekte koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvima i fondovima na svom području. Riječ je o Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, novom KBC-u Osijek, projektima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U tijeku je i rekonstrukcija zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja podvožnjaka u Osijeku na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i izgradnja punog profila autoceste Koridor Vc kroz Baranju. Obnavljaju se povijesni dvorci, gradi se šest aglomeracija i akumulacija zbog zaštite od poplavu, uređuje se desne obale Drave i grade obilaznice.

    Na području županije provode se europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, koje osim županijske uprave, gradova i općina provode i brojni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici s područja naše županije.

    Sa željom i voljom da i u idućoj godini nastavimo rast i razvoj naše županije, djelatnici i dužnosnici Osječko-baranjske županije svim stanovnicima čestitaju Dan Osječko-baranjske županije!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

    Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

    Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

    Gradu Osijeku su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje i provedbu tri EU projekta: „OSIgurajmo im JEdnaKost 6“, „GREENERGY 2.0“ te „SMARTRIVER“

    Gradu Osijeku i osječkom GPP-u uručeni ugovori o dodijeli gotovo 380 tisuća eura za sufinanciranje europskih projekata

    Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prošlu subotu u Otoku održalo svečano uručivanje ugovora iz Javnog poziva Više…

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina prednjači u povlačenju sredstva iz Europskih fondova prije svega zbog strateškog planiranja i kvalitetne pripreme projekata koji su odmah po otvaranju javnog poziva spremni za aplikaciju.

    Osječko-baranjska županija ima spremne projekte i za nove europske programe

    U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Osijeku se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za sugovornika smo odabrali čovjeka koji građevinske radove ima u malom prstu. Saša Perko je magistar inženjer građevinarstva te direktor u DOMinvest grupi.

    Otkrivamo što je glavni razlog visokih cijena nekretnina! Ovako detaljno još vam nitko nije objasnio!

    Poslove nude Vetti group, Konzum plus, Amrest Adria d.o.o., Vital Group d.o.o., Gi Group Staffing Solutions budite prvi koji će se javiti na ove oglase!

    Poslodavci traže djelatnike – slobodna radna mjesta

    Iskoristite svibanjsku Portastičnu srijedu i shopping obavite po najpovoljnijim cijenama! Koji će popusti biti aktualni u ovu Portastičnu srijedu pogledajte u našoj objavi

    Danas je Portastična srijeda u Portanovi