Dvije zlatne medalje za Beljski kulen
Na ocjenjivanju kakvoće kulena održanom na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Belje je osvojilo dvije zlatne medalje
Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održano je prvo ocjenjivanje kakvoće kulena u organizaciji te znanstvene institucije koja je dugogodišnji partner kako malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i velikim proizvođačima u standardizaciji i unapređenju proizvodnje kulena.
Belje je na ocjenjivanje poslalo premium kulen iz linije Crna Slavonska i Baranjski kulen s oznakom zemljopisnog podrijetla. Oba kulena dobila su zlatne medalje za kakvoću.
Ljiljana Vajda-Mlinaček, voditeljica korporativnih komunikacija Belja, prilikom dodjele nagrada je istaknula „Svaki komad kulena koji dolazi iz naše proizvodnje je ručni rad, kao što je to i kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Baranjski kulen radimo prema strogo definiranoj specifikaciji zaštite pa na svakom komadu ponosno ističemo europsku plavu ZOZP markicu. Riječ je o proizvodnji koja traje oko četiri mjeseca i tijekom koje pažljivo pratimo sve faze od punjenja kulena u svinjsku katicu, preko hladnog dimljenja do zrenja. Proizvodimo i kulen od Crne slavonske svinje koju uzgajamo na pašnjaku u Parku prirode Kopački rit. “
Dr.sc. Goran Kušec profesor na FAZOS-u i jedan od najboljih poznavatelja kulena u Hrvatskoj osvrnuo se na ocjenjivanje i kvalitetu uzoraka poslanih na ocjenjivanje. „Dugo godina, zajedno s kolegama s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, ocjenjujem kulene na brojnim kulenijadama diljem Slavonije i Baranje. Ove godine smo odlučili da je došlo vrijeme za organizaciju ocjenjivanja u okviru velike znanstvene institucije, kakva je naš fakultet, kako bismo dodatno naglasili važnost kulena i njegove proizvodnje za cijelu regiju. Na ocjenjivanju su sudjelovala 33 uzoraka kulena s područja svih pet slavonskih županija i svi redom su bili odlični. Ocjenjivali smo presjek, okus i miris kulena i to prema međunarodnim standardima i normama.“
Pripremio: Tomislav Radić
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?