KULTURA

Radić: Oni su jamstvo očuvanja hrvatskog identiteta!

Kao završnicu programa "Osijeku s potpisom - Hrvati iz Vojvodine" u HNK Osijek održan je glazbeno - plesni koncert gostiju iz Vojvodine...

Objavljeno 18.09.2022
Iven Jurić

U petak se po prvi puta održao Dana Hrvata iz Vojvodine kroz čitav dan održala su se razna predavanja, izložbe, a sve je završilo glazbeno – plesnim koncertom u osječkome HNK-u.

Na koncertu je sudjelovalo više od stotinu sudionika, a bila je to prezentacija tradicijske kulture (plesova, nošnje, glazbe, narodne književnosti…) bunjevačkih, šokačkih i srijemskih Hrvata s one strane Dunava.

Nastupili su: HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, KUDH Bodrog iz Monoštora, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, te Marija Kovač i Bernadica Ivanković.

Gradonačelnik Radić na početku programa zahvalio se hrvatskoj zajednici u Srbiji što šiti i njeguje hrvatski jezik, kulturu i običaje, podsjetivši kako u Srbiji djeluje više od 40 aktivnih hrvatskih udruga s oko 300 manifestacija godišnje.

Oni su jamstvo očuvanja hrvatskoga identiteta u Srbiji. Pred Hrvatima u Srbiji je popis stanovništva u listopadu ove godine. Na prostorima na kojima su stoljećima prisutni, Hrvati s ponosom trebaju posvjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i tako sačuvati bogatstvo koje im je povjereno. A svu raskoš i bogatstvo hrvatske riječi, glazbe, nošnje i običaja imamo priliku vidjeti večeras u osječkom HNK-u.

Uz njega su govorili i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, narodni zastupnik i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i na kraju programa predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Održana tribina ,,Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”

U sklopu 1. Dana Hrvata iz Vojvodine, u Kulturnom centru u Osijeku održana je i tribina ,,Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”, gdje su se mogli čuti brojni izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, podzastupljenost u javnom sektoru i negativan društveni ambijent.

Od nekadašnjih 200.000 Hrvata u Srbiji, prema posljednjem popisu, ostalo je manje od 60.000. Demografski trendovi i društveno ozračje su nepovoljni po ovu zajednicu te HNV i druge hrvatske institucije kroz kampanju ”Znam tko sam” nastoje djelovati kako bi na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji potaknuli i ohrabrili one koje prikrivaju svoju pripadnost hrvatskom narodu.

Tribinu je moderirala glavna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević, a sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin te župan OBŽ Ivan Anušić.

Otvorena izložba ,,150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile”

Vulin i Anušić nazočili su i otvorenju izložbe ,,150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile” autorice Katarine Čeliković, koja se održala u predvorju Kulturnog centra u Osijeku. Govoreći o povijesnim vezama Hrvata iz Osijeka i Subotice, Čeliković je rekla:

Biskup Strossmayer bio je prijatelj našem biskupu Ivanu Antunoviću, obojica su rođena iste 1815. godine. Bez podrške biskupa Strossmayera ne bi bilo ni Bunjevačkih i šokačkih novina i mnogih drugih plodova. Negdje je preporod išao brže, u Bačkoj je bio zakašnjeli. Ono što smo naslijedili od predčasnika danas svjedočimo s ponosom i želimo to prenijeti na one koji dolaze. Otuda i projekt ‘Godine novog preporoda’ kojega provode hrvatske institucije u Srbiji, a u okviru kojeg je realizirana ova izložba.

Održano predstavljanje temata o suvremenom dijalektalnom pjesništvu na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj

U okviru programa Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine, na Filozofskom fakultetu u Osijeku održano je i predstavljanje temata o suvremenom dijalektalnom pjesništvu na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj, kojemu je nazočio predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Vladimir Ham.

O dijalektalnom pjesništvu Hrvata u Bačkoj govorili su izbornica pjesama za temat Katarina Čeliković i autor uvodne studije Tomislav Žigmanov, ocijenivši kako je u pitanju umjetnički najrelevantnije dijalektalno pjesništvo među svim štokavskim hrvatskim dijalektima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tonino Baliardo jedan je od osnivača i vođa Gipsy Kingsa, ali prije svega virtuoz na gitari i svjetski priznat skladatelj. Skladao je i producirao najveće hitove grupe kao što su Bamboleo i Djobi Djoba, a bavi se i skladanjem filmske glazbe.  

Gypsy Kings ft. Tonino Baliardo ove godine u Lisinskom

Nakon što je prošlo ljeto proslavljeni gitarist Tonino Baliardo sa svojim bendom nastupio u Opatiji, Vrsaru i Splitu, odlučio je da Više…

Bilo da ste u vezi ili je samo simpatija u pitanju, usudite se pokazati svoju romantičnu stranu i započnite predivnu ljubavnu priču savršenim poklonom na Valentinovo

Portanova dariva: “Osvoji ulaznice za valentinovski koncert Petra Graše”

Sezonska sniženja su na samom vrhuncu! U većini trgovina započeo je drugi i treći krug sniženja, izlozi su puni oznaka Više…

Svaki put do sada smo imali sjajnu atmosferu, publika već zna da ćemo zajednički oživjeti neke zaboravljene emocije, kao i da ćemo napraviti nove” rekao je Željko Joksimović

Joksimović otkrio što ga veže za Osijek: Oživjet ćemo stare emocije!

“Jako se radujem ponovnom dolasku u Osijek. Činjenica da se nismo vidjeli četiri godine dodatno me motivira prilikom priprema za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije