GOSPODARSTVO

Objavljeno prvo službeno istraživanje o bacanju hrane u EU

Eurostat je objavio prvo službeno istraživanje o bacanju hrane u Europskoj uniji koje je napravljeno po zajedničkoj metodi u svim državama članicama...

    Objavljeno 26.10.2022
    Iven Jurić

    Eurostat je objavio prvo službeno istraživanje o bacanju hrane u Europskoj uniji koje je napravljeno po zajedničkoj metodi u svim državama članicama, prema istraživanju u 2020. godini u EU je bačeno 57 milijuna tona hrane, dok brojka za Hrvatsku iznosi 286.379 tona.

    EU i države članice su do sada raspolagale neslužbenim procjenama i podacima dobivenim različitim metodama, stoga ovi rezultati predstavljaju osnovu na temelju koje će se donositi odluke i propisi u cilju smanjenja bacanja hrane.

    Istraživanje je komentirala i Biljana Borzan: “Brojke su ogromne, ispada da 10 posto sve hrane koja dođe na europsko tržište završi na otpadu, i to u situaciji kada je hrana radi inflacije i rata u Ukrajini sve skuplja. Pozitivno je što sada imamo službenu polazišnu točku za smanjenje količina bačene hrane. Države EU su se obvezale do 2030. prepoloviti te količine, znači da je cilj za Hrvatsku do tog datuma imati manje od 143 tisuće tona bačene hrane godišnje.”

    Također se pokazalo kako na europskoj razini 55% hrane u kućanstvima se baci, 18% je u fazi prerade, 11% u fazi primarne proizvodnje, 9% u ugostiteljstvu i 7% u prodaji i distribuciji.

    Ako se pogledaju podaci koliko kilograma se baci po glavi stanovnika, na razini EU to je 127 kg, dok je za Hrvatsku ta brojka 71 kg. Prema istim kriterijima Hrvatska je druga najbolja po tom kriteriju, odmah iza Slovenije (68kg).  Najviše hrane po glavi stanovnika se baci na Cipru (397 kg), Danskoj (221 kg) i Grčkoj (191kg).

    „Dok god ima gladnih ljudi, a skladišta socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja nisu puna, svaki kilogram bačene hrane je previše. Osim toga, za njenu proizvodnju su potrošeni resursi – rad, gorivo, voda, zemlja, koji su ograničeni i vrijedni. To je nešto što je generaciji naših djedova i baka bilo nezamislivo. Potrebno je poduzeti sustavne mjere da se situacija poboljša, na primjer olakšati doniranje pokretanjem banke hrane, educirati građane o vrijednosti hrane te učiniti rokove trajanja hrane razumljivijima za građane. “ smatra Borzan.

    Cijelo istraživanje možete naći na poveznici!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Glavne teme bile su sigurnost hrane, izazovi s novom hranom, deforestacija i geopolitički kontekst koji donosi nove perspektive u prehrambenoj industriji 

    [FOTO] Domaći i svjetski stručnjaci na FOODCOOLTOUR konferenciji složni: Multidisciplinarni pristup je najučinkovitije oružje protiv sve kompleksnijih izazova u proizvodnji hrane

    Konferencija se dva dana, 7. i 8. svibnja, održavala u Osijeku Okupila je više od 300 sudionika, a održano je Više…

    Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

    Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

    Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

    Borzan: Rezultati doniranja u ovim kriznim vremenima pokazuju izuzetnu društvenu odgovornost i osviještenost hrvatskih tvrtki u doniranju hrane

    Konzum, Kaufland i Sana Delikatese dobitnici 6. godišnje nagrade “Najdonator”!

    Hrvatske tvrtke koje su donirale najviše hrane u prošloj godini su Konzum, Kaufland i Sana Delikatese. Za svoje humanitarno djelovanje Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Cilj programa jest potaknuti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, doprinijeti revitalizaciji ruralnih područja i osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije

    Pokrenut program “Naša Slavonija i Baranja – naš dom”: Javni poziv općinama i gradovima za partnerstvo u razvoju priuštivog stanovanja

    Green Matrix Summit predstavlja prostor za umrežavanje, zajedničko učenje i osnaživanje ideja koje mogu pokrenuti promjene

    Green Matrix Summit 2025: Osijek kao centar zelene i digitalne tranzicije

    Nije svaka investicija plodna za zaradu, a postoje investicije i koje naprosto moraju postojati iako nemaju značajnu dobit...

    Znate li koliko država troši, a koliko zarađuje novaca? Evo na kojim stvarima država može još više zaraditi!