ŽIVOT

Poznati europski chefovi odmjerili snage, promatrala ih je osječka stručnjakinja za sigurnost hrane

Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu...

Objavljeno 27.10.2022
Iven Jurić

Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu #ScienceCooks između dvoje poznatih europskih chefova, Finkinje Pipse Hurmerinte i Portugalca Fábija Bernardina.

Pred kamerama izazov su prihvatili u svrhu snimanja edukativnog i zabavnog videa o sigurnosti hrane, a pri pripremi svojih delicija svaki je od chefova udružio snage s jednim stručnjakom – Hrvaticom Ivom Dorić ili njezinim grčkim kolegom Ermolaosom Ververisom.

Ovaj je zanimljiv show dio edukativne kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju provode Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i na nacionalnoj razini Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a kojom se potrošače želi potaknuti na kritičko razmišljanje prilikom svakodnevnog odabira hrane. Iako je dobar obrok spoj kulinarske kreativnosti i nutricionističke vrijednosti, ne smije se pritom zaboraviti ni na sigurnost hrane. Zato su kroz ovaj edukativni video Iva i Ermolaos dali korisne preporuke iz područja sigurnosti hrane, kao što je primjerice Ivin savjet za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili Ermolaosov savjet za sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.

 „Uživala sam u snimanju videa. Zaista je bilo zanimljivo vidjeti kako kuhari poput Pipse i Fábija koriste različite namirnice i smišljaju ukusna jela na licu mjesta. Oni znaju da je znanost ključna kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za konzumaciju i zato su spremno poslušali sve savjete“, rekla je Osječanka Iva Dorić.

U sklopu kampanje „EU bira sigurnu hranu“ upravo se prema krajnjem potrošaču komuniciraju praktične i pristupačne informacije kako bi on mogao donositi odluke temeljene na znanosti. „Hrana u Europi jedna je od najsigurnijih u svijetu, a o njenoj sigurnosti trebamo brinuti i u kućanstvu. Na mrežnim stranicama kampanje mogu se pronaći brojni savjeti koji se mogu primjenjivati u svakodnevnoj pripremi obroka“, komentirala je Iva.

Tekst: Ana Mitar Šimić (HRT Radio Osijek)

Foto: HAPIH (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Djeca su imala priliku posjetiti Upravne poslove, gdje započinje izrada osobnih dokumenata, Operativno komunikacijski centar policije, službene prostorije I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin,  prostorije za zadržavanje, službena policijska vozila

Osnovnoškolci iz Čepina i Laslova posjetili Policijsku upravu

Povodom približavanja Dana policije Policijsku upravu osječko-baranjsku posjetili su učenici 5.a razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Čepina i učenici Više…

Riječ je o jedinstvenom događaju koji okuplja zaljubljenike u tehnologiju, stručnjake i predavače, promovira tehnološke zanimljivosti i pruža priliku za širenje znanja te upoznavanje s drugim zaljubljenicima u tehnologiju iz Hrvatske i inozemstva

Umjetna inteligencija i sigurnost informatičkih sustava u fokusu KulenDayza

U dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku danas (5. rujna 2025. godine) svečano je otvorena 17. konferencija KulenDayz – IT Više…

Radionica je namijenjena svima koji žele svladati nove vještine, upoznati bogatu tradiciju makrame tehnike i okušati se u stvaranju originalnih ukrasa za dom

Makrame radionica

Udruga PLANTaža najavljuje kreativnu radionicu makramea koja će se održati u subotu, 19. srpnja 2025., u prostoru udruge (Vukovarska 3) Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Numizmatičko izdanje „Hrvatski hladnokrvnjak“, treće iz serije „Autohtona Hrvatska“, bit će dostupno za prodaju od 23. listopada 2025. godine

Novo numizmatičko izdanje iz serije “Autohtona Hrvatska”– “Hrvatski hladnokrvnjak”

Krenulo je sa smještajem, pa ugostiteljski objekti, pa sve više tvrtki dozvoljava svojim zaposlenicima da na posao dolaze sa svojim čupavcima…

Još je jedna domaća tvrtka pet friendly! ‘Ljubimci hrane dušu i srce’

Popularno-znanstveno događanje u sklopu 14. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku

[Otvoreni četvrtak] Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Irene Labak i izv. prof. dr. sc. Senke Blažetić – NEUROZNANOST IZA SVAKODNEVICE