Poznati europski chefovi odmjerili snage, promatrala ih je osječka stručnjakinja za sigurnost hrane
Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu...
Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu #ScienceCooks između dvoje poznatih europskih chefova, Finkinje Pipse Hurmerinte i Portugalca Fábija Bernardina.
Pred kamerama izazov su prihvatili u svrhu snimanja edukativnog i zabavnog videa o sigurnosti hrane, a pri pripremi svojih delicija svaki je od chefova udružio snage s jednim stručnjakom – Hrvaticom Ivom Dorić ili njezinim grčkim kolegom Ermolaosom Ververisom.
Ovaj je zanimljiv show dio edukativne kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju provode Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i na nacionalnoj razini Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a kojom se potrošače želi potaknuti na kritičko razmišljanje prilikom svakodnevnog odabira hrane. Iako je dobar obrok spoj kulinarske kreativnosti i nutricionističke vrijednosti, ne smije se pritom zaboraviti ni na sigurnost hrane. Zato su kroz ovaj edukativni video Iva i Ermolaos dali korisne preporuke iz područja sigurnosti hrane, kao što je primjerice Ivin savjet za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili Ermolaosov savjet za sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.
„Uživala sam u snimanju videa. Zaista je bilo zanimljivo vidjeti kako kuhari poput Pipse i Fábija koriste različite namirnice i smišljaju ukusna jela na licu mjesta. Oni znaju da je znanost ključna kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za konzumaciju i zato su spremno poslušali sve savjete“, rekla je Osječanka Iva Dorić.
U sklopu kampanje „EU bira sigurnu hranu“ upravo se prema krajnjem potrošaču komuniciraju praktične i pristupačne informacije kako bi on mogao donositi odluke temeljene na znanosti. „Hrana u Europi jedna je od najsigurnijih u svijetu, a o njenoj sigurnosti trebamo brinuti i u kućanstvu. Na mrežnim stranicama kampanje mogu se pronaći brojni savjeti koji se mogu primjenjivati u svakodnevnoj pripremi obroka“, komentirala je Iva.
Tekst: Ana Mitar Šimić (HRT Radio Osijek)
Foto: HAPIH (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?