ŽIVOT

Osijek postaje najprivlačnija destinacija gurmanskog užitka

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka...

Objavljeno 04.11.2022
Iven Jurić

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenom postaje i najprivlačnija kontinentalna destinacija gurmanskog užitka.

Od sutra do nedjelje 13. studenog u Osijeku se održava nezaobilazan događaj za sve ljubitelje autohtonih i kvalitetnih jela – Tjedan crne slavonske svinje. Prepoznatljiva imena gastronomske scene slavonske metropole svojim će posjetiteljima tijekom Tjedna ponuditi jedinstvene “black menije” po promotivnim cijenama  s posebno kreiranim jelima od crne slavonske svinje sljubljene s okusima vrhunskih vina vinara s osječkom adresom.

Spretne ruke chefova i kuhara ponudit će posjetiteljima užitak u ovoj kvalitetnoj, tradicionalnoj i, što je najvažnije, ukusnoj namirnici u restoranima:

  • Crna svinja
  • Čingi Lingi čarda
  • Lumiere
  • Projekt 9
  • Zimska luka
  • Waldinger

Tjedan crne slavonske svinje održava se kao dio projekta naziva Osijek Gourmet koji za cilj ima promociju vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice kroz aktivnosti edukacije i valorizacije postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.

Osim biranih i kreativnih jela u šest renomiranih restorana, Tjedan crne slavonske svinje će utorak 08. studenog obuhvatiti i stručno-znanstveni Okrugli stol „Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma“ za stručnu javnost,  te Masterclass  za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Bremeca, voditelja prve Kuharske Akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te Nikole Popovića, aktivnog sudionika vinske scene BiH i organizatora velikog broja vinskih događanja s temom sljubljivanja hrane i vina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

Grad Osijek od 16. do 22. rujna postaje domaćin još jednog tjedna Europske mobilnosti, gdje vas očekuju razne zabavne, sportske i informativne aktivnosti...

Treba li Osijek više bicikala ili automobila?

Europski tjedan mobilnosti održat će se od 16. do 22. rujna, na njemu vas očekuju razne, zabavne, sportske i informativne Više…

Online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 za žene koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnice, babinjače i dojilje

Udruga Roda održava online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19

U utorak, 9. studenog 2021., od 10 do 12 sati, udruga Roda održat će online panel na temu cijepljenja protiv Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM

Na Roštiljadi će se 100 studentskih ekipa natjecati u pripremi najboljeg roštilja, a predviđen je i popodnevni te večernji glazbeno zabavni program

[NAJAVA] 10. Studentska roštiljada

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

[NAJAVA] Obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca