ŽIVOT

Oko 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem.

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i ono tjelesno pa ipak mnoga djeca i mladi s problemima mentalnog zdravlja nose se sami u tišni...

Objavljeno 10.11.2022
Iven Jurić

Mentalno zdravlje jednako je važno kao i ono tjelesno pa ipak mnoga djeca i mladi s problemima mentalnog zdravlja nose se sami u tišini, a njena cijena je često velika kako za njih tako i za društvo.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto do sredine 20-ih godina. Većina ih ostane neprepoznata i neliječena. Prema UNICEF-ovom izvještaju Stanje djece u svijetu 2021., oko 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem.

Iznimno je važno, stoga, da društvo javno progovara o mentalnom zdravlju te im osigura potrebnu potporu. Upravo u tom smjeru, Grad Osijek namjerava uložiti napore u normalizaciju traženja podrške i pomoći, kao i u dostupnost usluga, te preventivne aktivnosti.

U suradnji sa Studijem socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek, Centrom za nestalu i zlostavljanju djecu Osijek i Dječjim kreativnim centrom DOKKICA, te uz podršku Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ, Centra za socijalnu skrb Osijek – Obiteljskog centra, Pravobraniteljice za djecu – Područnog ureda Osijek, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Osječko-baranjske županije, srednjih i osnovnih škola, te Grada Zagreba, Grad Osijek organizira konferenciju pod nazivom ,,Mreže podrške mentalnom zdravlju djece i mladih” (RELOAD). Konferencija se održava 15. studenoga 2022. u Staroj Pekari na adresi Trg Vatroslava Lisinskog 11, Osijek.

Konferencija je namijenjena stručnjacima iz područja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, te organizacijama civilnoga društva, kao i učenicima, srednjoškolcima, studentima i njihovim roditeljima.

Konferencijom će se nastojati odgovoriti na izazove vezane uz mentalno zdravlje djece i mladih, pokrenuti pitanje dostupnosti adekvatne podrške, razmijeniti ideje, primjere dobre prakse, te inovativne alate i usluge kao odgovor na potrebe djece i mladih.

Sudjelovanje na konferenciji potrebno je prijaviti dostavom popunjenog PRIJAVNOG OBRASCA na e-mail [email protected].

Mentalno zdravlje, konferencija

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje