ŽIVOT

Hrvatske graševine u vrhu svjetske klase

Graševina, svojom raznovrsnošću stilova i izvrsnošću u različitim kontekstima konzumacije, čvrsto drži zasluženu vodeću poziciju na domaćoj vinskoj sceni!

Objavljeno 16.03.2023
Darija Kovačić

Moderna, svježa, intrigantna i odlična uz brojne hrvatske specijalitete – na ovaj način o graševini pričaju potrošači koji su prve boce prošlogodišnje berbe graševine vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja imali prilike kušati početkom veljače na En Primeuru u zagrebačkoj Esplanadi.

Graševina, svojom raznovrsnošću stilova i izvrsnošću u različitim kontekstima konzumacije, čvrsto drži zasluženu vodeću poziciju na domaćoj vinskoj sceni. Pokazuju to i rezultati prvog ovogodišnjeg značajnog međunarodnog ocjenjivanja vina, Mundus Vini, na kojem su graševine apsolutno briljirale. Najbolje ocijenjeno vino iz Hrvatske s velikom zlatnom medaljom je Graševina ledeno vino vinarije Kutjevo, kojoj uz bok stoje zlatne Goldberg graševina iz Belja te graševine Erdutskih vinograda.

Posebno nas raduje da su se, na Mundus viniju, čak tri vinarije okitile zlatnim odličjem za svoja vina frankovke – Miraz Frankovka 2018 Enosophije, Martin Albus Frankovka 2018 PP Orahovice i Frankovka 2009 Vina Belje.

Ocjenjivanje Mundus Vini povezano je s najvećim svjetskim vinskim sajmom ProWein koji se ovog vikenda održava u Düsseldorfu i na kojem će se po prvi puta u organizaciji udruge Graševina Croatica održati masterclass o graševini koju će voditi jedini hrvatski Master of wine Ivan Barbić. Bit će to prilika za predstavljanje najboljih hrvatskih graševina najpoznatijim svjetskim sommelierima, trgovcima vina i novinarima. Odabrana vina za masterclass su Today blanc pjenušac Enosophije, Graševina 2022 Vina Galić, Graševina Goldberg 2021 Vina Belje, Graševina Mitrovac 2021 vinarije Krauhaker, Graševina de Gotho 2018 vinarije Kutjevo, Graševina Velika berba 2011 Iločkih podruma i Martin Albus graševina ledena berba 2018 PP Orahovice. Cilj radionice je pokazati potencijale i širok opus premium segmenta graševine, od mladog vina do kompleksnih odležanih i desertnih izvedbi.

Vlado Krauthaker, doajen vina graševine i inicijator osnivanja udruženja vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, s ponosom ističe „naše iskusne, ali i nove, mlade vinare koji svake godine svojim izvedbama potvrđuju afirmaciju graševine kao sorte koja ima nepresušan potencijal u stvaranju vrhunskih vina. Vinoljupcima stalno dokazujemo vrijednost graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte u koju ulažemo ne samo naš rad već i život. To je takva potpuna posvećenost od vinograda do podruma i svake boce u kojoj svi maksimalno uživamo. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko sam ponosan na uzlet graševine u zadnjih nekoliko godina kao strateške vizije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Mi smo najveća vinogradarska regija u Hrvatskoj i smatram da je došao trenutak za našu potpunu afirmaciju. U tome nam pomaže i činjenica da cijeli istok Hrvatske postaje sve značajnije turističko odredište s bogatom enogastro ponudom. Vinari Graševine Croatica će ovogodišnje izlaganje na Proweinu iskoristiti da posebno naglase kvalitetu naših vina pred stručnom publikom najvažnije svjetske vinske smotre.“

Više o nastupu vinara Graševine Croatice na Proweinu možete pronaći na poveznici: ProWein – Graševina Croatica (prowein-croatia.com).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji Graševina MasterClass održao se od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i najznačajniji domaći mediji koji su kroz radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine

[FOTO] Trodnevni MasterClass Graševine Croatica oduševio ljubitelje vina iz cijele regije

Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg MasterClassa, Graševina Croatica nastavila je s brendiranjem i organizacijom poslovnih susreta na odabranim lokacijama i vinskim Više…

"Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj" i "Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište" bile su glavne teme ovogodišnje Konferencije GO

Konferencija “Graševina Osijek”: Autentičnost i pričanje priča ključni za pristup novim generacijama potrošača vina

„Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj“ i „Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište“ bile su glavne Više…

Novinari iz redakcija s područja Osječko-baranjske županije imali su priliku kušati i ocijeniti 18 graševina iz tri zemlje kojima je upravo Dunav zajednička poveznica.

[FOTO] Ocijenjena vina za ovogodišnju titulu Šampiona Dunava i Novinarsku Graševinu

Na Fakultetu agrobiotehnoloških znanosti u Osijeku, a u sklopu manifestacije Vinatlon, danas je održano ocjenjivanje 100 pristiglih uzoraka vina iz Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!