ŽIVOT

Festival tista i Baranjski bećarac- ponovo vas zovu u srce Baranje!

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

Objavljeno 29.05.2023
Matija Ivanković

Postaje već tradicionalno – prvi vikend u lipnju u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju čekaju vas Festival tista i Baranjski bećarac!

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja 2023. ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju od 16 sati nadalje. Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

13 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Piškorevaca, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega, Tavankuta i Subotice prikazat će svu raskoš podunavske ponude tista. Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu. Novost ovogodišnjeg Festivala tista je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir za prvih 400 posjetitelja, a bez kojeg se neće moći degustirati jela. Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura.

U prekrasnom ambijentu stoljetnog drvoreda kestenja ispred crkve sv. Petra i Pavla širit će se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok se oko crkve budu nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega.

Prikazat će se i brojni stari zanati. Izrađivat će se bušala i škrebetala mohačkih buša, izrađivat će se klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, dok će se bunjevačka grana predstaviti sa slikama i suvenirima od slame.

Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Zrinke Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi. Baranjski bećarac počinje u petak 2. lipnja u 17:30 održavanjem „Šokačkog gra“ Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba „Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj“ te koncert pučkih marijanskih pjesma „Čuj nas majko“. Prvi dan Baranjskog bećarca završava nastupom TS Rubato. Program drugog dana, 3. lipnja počinje Utrkom zaprežnih kola u 11 sati, nastavlja se sajmom domaćih proizvoda i već najavljenim Festivalom tista. Nastavlja se smotrom folklora na kojoj će se predstaviti  KUD-ovi iz četiri zemlje: Hrvatske (Draž, Baranjsko Petrovo Selo, Slavonski Brod, Batina), Srbije (Subotica, Bački Monoštor, Bereg), Mađarske (Mohač, Vršenda) i BiH (Žepče, Omanjska), a nakon smotre folklora slijedi Šokačko veselje s TS Garavi.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Općina Draž, Turistička zajednica općine Draž, Osječko-baranjska županija i Karašicka Republika uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Važnost ove manifestacije, uz organizatore i pokrovitelje prepoznali su i brojni gosti koji u Baranju i ove godine stižu iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a koji će svoj doprinos dati tradicionalnim plesom, pjesmom i gastronomijom podunavskih Hrvata.

Ima li bolje pozivnice da i Slavonci i Baranjci vikend provedu pod prekrasnim, baranjskim nebom?

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U opuštenoj atmosferi domaće radinosti, gosti će imati priliku probati jela poput čipsa od šarana, fiš paprikaša, perkelta od soma s domaćom tjesteninom, šarana na rašljama, uz neograničenu ponudu lokalnih vina Gerštmajer

“Večera kod Stipe” u Villi Stipino: Autentično Baranjsko Iskustvo

Villa Stipino u Čemincu uskoro otvara svoja vrata za “Večeru kod Stipe”, jedinstven gastronomski doživljaj koji nudi ljubiteljima hrane priliku Više…

Ribarski dani u Kopačevu započeli su 1998. godine kada su mještani Kopačeva odlučili svijetu pokazati kakav je bio život u naselju uz vodu, kada se veći dio mještana još bavio ribarstvom

U Kopačevu otvoreni 26. Ribarski dani

U večernjim satima 13. rujna 2024. godine otvoreni su 26. Ribarski dani u Kopačevu, a unatoč lošem i hladnom vremenu Više…

Sunce, povjetarac i  bogatstvo prirode te ugodni domaćini na svakoj od 14 eno i gastro postaja predstavili su Baranju posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske od kojih su, uz stalne zaljubljenike, u posebnosti Baranje mnogi prvi put sudjelovali na Baranja Wine & Walk

[FOTO] Manifestacija Baranja Wine & Walk 2024. istaknula svu raskoš ljepote Baranje

Osma manifestacija Baranja Wine & Walk potvrdila je da se Baranja uz posjet vinskim i gastro perjanicama ovog kraja Hrvatske  Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila jer je vozilo uz vozača i cestu ključan čimbenik sigurnosti

Dani tehničke ispravnosti vozila