ŽIVOT

Gradonačelnik Radić najavio izgradnju centralne školske kuhinje. Obrocima će opskrbljivati sve gradske škole i vrtiće

Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 ih već radi u jednoj smjeni

Objavljeno 04.09.2023
Darija Kovačić

Nova nastavna godina počela je u ponedjeljak za 7291 učenika osječkih osnovnih škola. Tim su povodom gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam posjetili Osnovnu školu Mladost, koja sudjeluje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, te učenicima, roditeljima i zaposlenima u školskim ustanovama zaželjeli uspješnu školsku 2023./24. godinu.

Govoreći o cjelodnevnoj školi ministar Fuchs rekao je kako će se program provoditi kroz četiri godine te svake godine evaluirati i korigirati, dok će se u međuvremenu izgraditi infrastrukturni kapaciteti tako da sve škole u Hrvatskoj do 2027. godine prijeđu na jednosmjensku nastavu.

– Sve škole imat će jednake standarde učionica, dnevnih boravaka, kuhinja i ostalih prostora. Na raspolaganju stoji preko milijardu i pol eura kroz beskamatni zajam. Iz tog dijela gradit će se preko 600 školskih objekata i oko 450 sportskih dvorana, sveukupno preko 1200 infrastrukturnih objekata u osnovnom školstvu – rekao je ministar i dodao da će rasti i kapaciteti za smještaj vrtićke djece.

– U ovoj reformi zamislili smo da sva djeca obvezno pohađaju predškolski odgoj i da će s predznanjem nastavljati školovanje u prvom razredu pa nadalje. U ovakvom okviru cjelodnevne škole djeca su zbrinuta do 14, najkasnije do 14.30 sati, to je obvezni dio nastave. Iza toga, onaj tko želi može nastaviti u osmišljenom programu različitih aktivnosti. Nakon ručka idu kući neopterećeni i druže se sa svojim vršnjacima i obiteljima – istaknuo je ministar Fuchs i napomenuo da je u eksperimentalnoj školi za roditelje sve besplatno, od udžbenika, materijala, obroka i prijevoza.

Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 ih već radi u jednoj smjeni.

– Mi smo već pripremili projektnu dokumentaciju za proširenje i preostalih 10 škola tako da i one prijeđu na jednosmjensku nastavu te čekamo natječaj na koji ćemo se prijaviti. Dosad smo imali i besplatan školski obrok za sve učenike, što je ove godine preuzela država. Prošle godine s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo osmislili smo zdravi jelovnik za naše učenike – kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad izgraditi centralnu školsku kuhinju koja će obrocima opskrbljivati sve osnovne škole i vrtiće s područja grada, za što je već spremna projektna dokumentacija.

– Ove godine, kroz projekt Osigurajmo im jednakost 7, imat ćemo 120 pomoćnika u nastavi, i jedan smo od rijetkih gradova koji ima pomoćnike i u dječjim vrtićima, njih 35. Nastavit ćemo i dalje ulagati u naše školstvo – poručio je gradonačelnik Radić.

Zamjenik župana Miletić istaknuo je kako je Osječko-baranjska županija osnivač 53 osnovnih škola i 20 srednjih škola te podsjetio kako je projekt besplatnog školskog obroka krenuo upravo iz Osječko-baranjske županije još 2017. godine.

– U našoj županiji ukupno je 13 škola uključeno u projekt cjelodnevne škole. Dobro je da se djeci osim infrastrukture omogući i visok standard učenja. Osječko-baranjska županija i dalje će maksimalno podupirati sve dobre projekte, a pred izgradnjom je i Regionalni znanstveni centar Panonske hrvatske gdje je naglasak na radu s darovitom i talentiranom djecom – kazao je zamjenik župana Miletić.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam naglasio je kako Svjetska banka podupire Vladu RH u eksperimentalnom programu te da je bila uključena u njegovu pripremu, što čini, izvijestio je, i u drugim dijelovima svijeta.

Ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić rekao je da je priprema za cjelodnevnu školu bila teška i da se ne bi mogla provesti bez učitelja, stručnih suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja.

– Našim učenicima smo omogućili nekakav minimalni dio što se tiče opremljenosti, koja je i do sada bila dobra jer smo prijašnjih godina sudjelovali u nizu projekata. Ali kada budemo realizirali veliku javnu nabavu od 400.000 EUR koliko nam je ministarstvo dodijelilo, smatram da će ova škola biti uistinu jedna suvremena škola – ustvrdio je Jukić, dodavši da će trećinu toga iznosa utrošiti za renoviranje dijela zgrade, trećinu za opremanje kabineta i izvođenje nastave, a trećinu za vanjske terene.

Gradonačelnik Radić i ministar Fuchs obišli su tijekom dana i radove na izgradnji dječjeg vrtića u Tenji, za koje su sredstva osigurana iz NPOO-a.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini

Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe, kvaliteta zraka se popravlja

U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare Više…

U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

Sveukupno je 500 novoupisane djece više, što je ekvivalent kao da smo izgradili pet vrtića. U posljednjih 30 godina u gradu Osijeku izgrađena su samo dva vrtića – podsjetio je gradonačelnik

U Osijeku rekordan broj novoupisanih vrtićaraca. Grad osigurao upis u vrtiće svoj djeci s oba zaposlena roditelja

Osječki dječji vrtići ove pedagoške godine upisat će 3321 dijete u 164 skupine. Od toga je 1004 novoupisanih vrtićaraca, što Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM