KULTURA

9. Rendez-vous au cinéma: program francuskog filma

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 3 nova naslova, a očekuje nas i mjesec francuskog filma i još puno toga, pogledajte!

Objavljeno 13.09.2023
Matija Ivanković

Ovogodišnji filmski rendez-vous održat će se od 15. rujna do 15. listopada u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske, a uključuje pet filmova: nezaboravni francuski klasik te četiri žanrovski raznovrsna recentna naslova. Program posvećen francuskom filmu na eklektičan način okuplja različite filmske forme, a najinteresantniji naslov je francuski klasik iz 1955. Demoni, koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (Vrtoglavica, Oči bez lica Georgesa Franjua), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran, no Henri-Georges Clouzot ga je preduhitrio, pa je Hitchcock kasnije prema njihovu romanu režirao Vrtoglavicu. Gledatelji će moći vidjeti i recentnu komediju s elementima drame i horora Godina morskog psa koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava s neočekivanim dolaskom morskog psa. Tu je i romantična drama O Joan koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti. Animirani film Dilili u Parizu vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Dokumentarni film Bar Atlantik bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju. Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Rendez-Vous Au Cinema- 15.9.-15.10. u Kinu Urania by OsijekNews on Scribd

U tijeku je Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već treću godinu za redom, a u subotu 16. rujna s početkom u 19:30 h ne propustite pogledati izvrstan dokumentarac „Savršen“ u režiji Yaniva Segalovicha iz 2020. godine. U središtu priče je Asaf, glavni urednik u televizijskoj industriji, paraliziran na lijevoj strani tijela, koji kreće na putovanje kako bi prihvatio svoj invaliditet. Susreće se s osobama s invaliditetom koje pričaju svoje priče i raspravljaju o svom svakodnevnom životu s nevjerojatnom iskrenošću, pružajući gledatelju rijedak pogled na živote osoba s invaliditetom. Također, od prvog do zadnjeg dana trajanja manifestacije u Kino klubu kina Urania gledatelji će moći istražiti VR Izrael pomoću naših Oculus Quest naočala.

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 3 nova naslova.

Adaptacija romana Smrt djevojčice sa žigicama u svijet domaće kinematografije donosi punokrvnu krimi-dramu, žanrovski film kakav publika vezuje uz britansko i skandinavsko tlo, a koji unutar okvira hrvatskog filma djeluje svježe i primamljivo.

Kenneth Branagh vraća se u svoj zadivljujući portret detektiva Herculea Poirota u najnovijoj adaptaciji bezvremenske Agathe ChristieUbojstvo u Veneciji.

Titina: Avantura na Sjevernom polu je zabavna i uzbudljiva priča o gotovo zaboravljenom putovanju i otkriću: osvajanje Sjevernog pola zračnim brodom 1926. Film je zabavno i dražesno sjećanje na apsurdne avanture i ljudske emocije, viđene očima malenog terijera Titine.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirane crtiće Mia i ja: Film i Nestašna zubić vila, šokantan film koji je nadmašio velike blockbustere po box office rezultatima i pozitivnim reakcijama gledatelja Zvuk slobode, nastavak jedne od omiljenih romantičnih priča Moje grčko vjenčanje 3, horor Časna II, dok na programu Kino kluba ostaju domaći dokumentarac El Shatt – nacrt za utopiju, talijanska drama Beskrajna ljubav i francuska komična drama Zauvijek mladi.

Kino Urania nastavlja i s VR Game Room-om, gdje možete istražiti VR svijet pomoću naših Occulus Quest naočala te isprobati neke od najpopularnijih VR igrica.

Kazališni i stand up program kina Urania ima u najavi 2 nova datuma.

Omiljeni hrvatski stand up komičar Vlatko Štampar (Lajnap) će nas u srijedu 20.9. u 19 h poučiti kako nekoga Zabezeknuti.

Bosanci ponovno dolaze u Osijek, ovaj put bez miješalica za beton! Komičarski dvojac Hazim Mujčinović i Filip Andronik, koji nastupaju u sklopu showa Stand up comedy Made in Bosnia, možete pogledati u ponedjeljak 25.9. s početkom u 20 h.

U goste ponovno dolazi Marko Torjanac sa svojim Kazalištem Planet Art i 2 nove predstave u kojima se našao u glavnim ulogama.

U četvrtak 26.10. s početkom u 20 h na rasporedu melodrama A. R. GurneyaLjubavna pisma“ – najizvođenija kazališna ljubavna priča na svijetu, nominirana i za prestižnu Pulitzerovu nagradu za dramu. Dopisivanje Andrewa i Melisse (Slavica Knežević) započinje slanjem poruka u školi za vrijeme nastave što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li moguć popravni iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, njih dvoje iste osobe kao one iz pisama?

U četvrtak 9.11. s početkom u 20 h ne propustite pogledati kombinaciju crne komedije i burleske D. R. SandersonaTko je ovdje lud?“, koja je 2023. godine na 20. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru osvojila čak tri nagrade za najbolju komediju u regiji. Kroz šest zabavnih isprepletenih psihoterapeutskih seansi, postavlja ozbiljna pitanja o životu danas preispitujući standarde „normalnoga“ u svijetu punom eksplozija, pobijenih vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania: ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati, četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati, a vikendom od od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)

➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)

➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Proslavite rođendan u Uraniji ili isprobajte naše nove VR naočale i provjerite zašto svi kažu da su u kinu Urania najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku i umirovljeničku iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama, uz grupne popuste i poklon vouchere . Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Program Kina Urania 14.9.-20.9.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Novi kino tjedan u kinu Urania je zaista bogat događanjima. Osim novih filmova tu su i predstave, Art&film, projekt "Misli modu"... provjerite

“Misli modu” i “Art&film” programi u kinu Urania

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 2 nova naslova, 2 stand up predstave, Visla festival poljskog filma u Osijeku...

7. Visla i Čudo u kinu Urania

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival