ŽIVOT

Preporuke HAPIH-a za konzumaciju hrane i držanje domaćih životinja

Apel je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima. Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Objavljeno 06.10.2023
Matija Ivanković

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.

U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, DIRH-om, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije  hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da  potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obavještena.

Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja. 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iz Graševine Croatica i Vinteligencije poručuju kako je konferencija posebno značajan vinski događaj za sve vinare i vinogradare jer predstavlja jedinstvenu priliku za umrežavanje profesionalaca iz sektora te upoznavanje s najnovijim svjetskim trendovima i mogućnostima njihove primjene

[FOTO] Započela Vinteligencija 2025: Prva hrvatska konferencija posvećena širenju znanja o vinu i vinogradarstvu

U Hotelu Osijek otvorena je konferencija pod nazivom Vinteligencija 2025, koja predstavlja prvi vinski događaj u Hrvatskoj posvećen širenju znanja Više…

Hoće li globalna politička situacija diktirati što ćemo jesti, kolika je moć greenwashinga, u kojoj mjeri nova hrana otvara pitanja sigurnosti dio su tema konferencije koja se 7. i 8. svibnja održava u gradu na Dravi

Osijek domaćin FoodCoolTour konferencije – Vodeći domaći i europski stručnjaci donose odgovore na goruća pitanja o proizvodnji hrane i prehrambenoj industriji

Hoće li globalna politička situacija diktirati što ćemo jesti, kolika je moć greenwashinga, u kojoj mjeri nova hrana otvara pitanja Više…

"Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj" i "Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište" bile su glavne teme ovogodišnje Konferencije GO

Konferencija “Graševina Osijek”: Autentičnost i pričanje priča ključni za pristup novim generacijama potrošača vina

„Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj“ i „Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište“ bile su glavne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Od dubokog duhovnog značenja do šarenih pisanica i blagoslova hrane – kako Hrvati obilježavaju Uskrs

Uskrs – najveći kršćanski blagdan i bogata tradicija Hrvatske

Policija će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti

Policija savjetuje – Oprezno u prometu tijekom uskrsnih blagdana

Predavanje je otvoreno za javnost te će se održati u Maloj svečanoj dvorani (P39) Filozofskog fakulteta u Osijeku (Lorenza Jägera 9), a prenosit će se i na Youtube-kanalu

Najava predavanja – Umjetnost i društveno-političke okolnosti u Francuskoj u drugoj polovici 19. stoljeća