ŽIVOT

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

Objavljeno 11.11.2023
Matija Ivanković

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek s predstavnicima sastavnica civilne zaštite Grada Osijeka i okolnih općina na komu je razmatran njihov dosadašnji rad i suradnja te mogućnosti unaprjeđenja sustava i rada u idućoj godini.

Potom su na Trgu Ante Starčevića članovi Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavili edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana. Prezentacija opreme je postavljena u okviru projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ i Dana smanjenja rizika od katastrofa.

– Kao što smo se osobito zadnjih godina često uvjerili, priroda je zaista nepredvidiva, pa smo i kroz sustav civilne zaštite OBŽ imali razne intervencije, od požara, visokih vodostaja i izlijevanja rijeka do drugih nepogoda, olujnih vjetrova, tuče, a u intervencijama smo pokazali da smo možda i najspremniji stožer u RH i da smo školski primjer kako treba postupati u kriznim situacijama. Naravno, važna je i potrebna edukacija, od djece do ostalih građana, baš kao i svih pripadnika stožera i operativnih snaga – rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ i zamjenik župana, te zahvalio na predanom radu svim operativnim snagama civilne zaštite. Posebno je zahvalio Ravnateljstvu CZ na organizaciji danas održanih edukacija i simulacija elementarne nepogode.

Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, rekao je da se predstavljanjem projekta Ravnateljstva civilne zaštite „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ želi osvijestiti građane o tome kako se pripremiti za nesreće i katastrofe te kako reagirati nakon njih. – Svjesni smo da su katastrofe velik društveni i gospodarski problem ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta, zbog čega i provodimo ovaj projekt. Ravnateljstvo CZ posljednjih 15-ak godina provodi edukaciju djece i mladih, od predškolske do srednjoškolske dobi, međutim ukazala se potreba da se educira i odrasla populacija te će se putem jedinica lokalne samouprave i u suradnji s djelatnicima Ravnateljstva CZ održavati radionice na kojima ćemo sve zainteresirane građane upoznati s detaljima rada sustava civilne zaštite. Bit će riječi o tome kako se ponašati u nesrećama i katastrofama te kako ih dojaviti nadležnim službama – kazao je Grgec.

– Zahvaljujem Ravnateljstvu CZ na organizaciji ovih sadržaja kojima ćemo sugrađane upoznati sa svime onime što nas može zadesiti, ali i s načinima nošenja u kriznim situacijama. Iako se nadamo da do katastrofa neće doći, na njih moramo biti spremni, a svjedoci smo neželjenih i teških situacija na području grada Osijeka u posljednje vrijeme, od katastrofalnog požara u tvrtki Drava International, pa sve do poplava i olujnih nevremena. Puno je izazova, ali kao načelnik Stožera CZ Grada Osijeka izuzetno sam zadovoljan i zahvalan svim operativnim snagama na njihovom predanom radu i zaštiti građana. To je sustav u kojem su nužne neprestane edukacije i vježbe kako bi se i dalje bilo na visokoj razini spremnosti za odgovor na nesreće i katastrofe – istaknuo je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

Inače, na početnom sastanku Stožera CZ OBŽ naglašeno je kako je prethodno razdoblje na području Osječko-baranjske županije obilježio niz nepogoda poput ukrajinske krize, poplava, požara i afričke svinjske kuge tijekom kojih je osobito do izražaja došla kvalitetna i pravovaljana reakcija sustava civilne zaštite.

– Tijekom proteklih godinu i pol, a zbog niza kriznih situacija u kojima smo se našli, gotovo su sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije bila aktivno uključene u rad Stožera. Kao načelnik stožera sam iznimno zadovoljan spremnošću i aktivnostima koje ste poduzimali, suradnjom i tolerancijom koju ste pokazali. Civilna zaštita se pokazala kao vojska koja može intervenirati u svim ovakvim situacijama. Pozivam vas i dalje na nastavak naše izvrsne suradnje – poručio je Mato Lukić.

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek je prezentiralo pripremu za nepovoljne zimske uvjete s naglaskom na izazove nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta poput porasta vodostaja, kiše i jakih vjetrova te destrukcije prometnica. Razgovaralo se i o obvezama gradova i općina u sustavu civilne zaštite te su najavljene nove edukacije građana.

– Sustav se intenzivno razvija i mijenja, a građani nas često pitaju kako se mogu uključiti i pomoći. Puno radimo na edukaciji s djecom predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta gdje ih upoznajemo s ponašanjima u slučaju nepogode, a u planu nam je i edukacija odraslih osoba. Cilj nam je educirati građane kako se što bolje pripremiti za slučaj opasnosti i koje prve mjere oni sami mogu poduzimati – rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Planirane radionice održavat će se u poslijepodnevnim satima i neradnim danima kako bi bile dostupne što većem broju građana, trajat će tri sata, a bit će organizirane u koordinaciji Ravnateljstva civilne zaštite i gradova i općina.

U okviru obilježavanja Dana smanjenja rizika od katastrofa u Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku održana je vježba civilne zaštite.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Dr. Ranko Rajović, ugledni stručnjak u području edukacije i razvoja djece, uskoro dolazi održati seminar u Osijeku pod nazivom “Kako Više…

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

Riječ je o jedinstvenoj učionici na kojoj tate mogu saznati više o ostvarivanju sebe kroz ulogu oca, a namijenjena je upravo onim muškarcima koji su već očevi ili se to spremaju postati.

Prva učionica za očeve u Osijeku izazvala neočekivani interes tata, pridružio im se i poseban gost

Da roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, početkom ovog tjedna potvrdili su očevi koji su se odazvali na prvu učionicu za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj ovog simpozija je predstaviti i razmijeniti najnovije znanstvene i stručne spoznaje iz urologije i srodnih medicinskih grana kroz sudjelovanje uglednih hrvatskih i inozemnih stručnjaka

Otvoreni 15. osječki urološki dani u Osijeku

Članstvo u Europskoj uniji otvorilo nam je bezbroj mogućnosti koje smo u mnogočemu i iskoristili, a rezultati toga vidljivi su u realiziranim projektima diljem naše županije.

Obilježen Dan Europe u Osijeku

Kampanja je provedena s ciljem informiranja i privlačenja novih polaznika obrazovnog programa za policijskog službenika/cu. Tom prigodom na trgu su prezentirani oprema i rad svih rodova policije

U Osijeku predstavljena kampanja “Postani policajac/policajka”