GOSPODARSTVO

[FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren Green Matrix Summit

Tijekom dva dana na dvije tematske pozornice održat će se osam prezentacija i 13 panela praćenih umrežavanjem više od 50 panelista, političkih dužnosnika, tehnoloških stručnjaka i lidera koji će zaokružiti aktivnosti pokrenute na obrazovnoj, znanstvenoj i gospodarskoj razini u promociji razvoja novih vještina koje prate razvoj novih tehnologija

    Objavljeno 14.12.2023
    Matija Ivanković

    Green Matrix Summit 2023., stručno-znanstveni skup posvećen Europskoj godini vještina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju i transformaciju gospodarstva, danas (14. prosinca 2023. godine) otvoren je u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku. Summit je organizirala Osječko-baranjska županija u suradnji s Gospodarskim centrom OBŽ d.o.o. te pod pokroviteljstvom Europske komisije i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

    Tijekom dva dana na dvije tematske pozornice održat će se osam prezentacija i 13 panela praćenih umrežavanjem više od 50 panelista, političkih dužnosnika, tehnoloških stručnjaka i lidera koji će zaokružiti aktivnosti pokrenute na obrazovnoj, znanstvenoj i gospodarskoj razini u promociji razvoja novih vještina koje prate razvoj novih tehnologija. Summit obuhvaća i izlagački dio, kao i ugostiteljsku ponudu, a ulaz je besplatan.

    Svečanom otvorenju Green Matrix Summita danas su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, voditeljica Grupe Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj Slađana Ćosić, župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, predstavnici institucija, poduzetnici i drugi uzvanici.

    Saborska zastupnica i koordinatorica Gospodarskog centra OBŽ Nataša Tramišak kazala je kako se Green Matrix Summit prvi put održava u Osijeku s temom zelene i digitalne transformacije gospodarstva, prvenstveno hrvatskog gospodarstva, ali s pogledom na promjene koje se događaju u Europskoj uniji i globalno.

    – Svjedoci smo klimatskih i gospodarskih promjena, zbog kojih moramo ići u smjeru ubrzane i tehnološke tranzicije, pratiti nove vještine i iz tog razloga je organiziran ovaj summit. Namijenjen je mladima i poduzetnicima u različitim društvenim sektorima, poput poljoprivrede, prehrambene industrije i građevinskog sektora, a bit će riječi i o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama koje su nužne kako bismo proces digitalizacije uspješno završili i ovdje na istoku Hrvatske. Prvi puta se Osijek pozicionira na takvu kartu gdje govorimo o razvojnim potencijalima grada i Osječko-baranjske županije, a cijeli događaj organiziran je u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, s obzirom da je cijela ova godina označena kao europska godina vještina. Ovo je prilika da svi mladi i ostali zainteresirani dobiju informacije o novim, zelenim radnim mjestima i potrebnim vještinama za sve ono što nas čeka u budućnosti. Odličnu suradnju ostvarili smo i sa Sveučilištem J.J. Strossmayera u Osijeku i njegovih sedam sastavnica koje su nam važne kako bismo stvarali bolje, pozitivnije i poticajnije okruženje za rast i razvoj gospodarstva, ali i društva u cijelosti. Za sve promjene, posebno kad je riječ o velikim tehnološkim promjenama, potrebna su financijska sredstva. Da bi gospodarstvo brže i lakše moglo prelaziti na nove tehnologije te razvijati nove trendove razvoja određenih industrijskih grana, poput drvo-prerađivačke, metalurške, informacijsko-komunikacijske i drugih, svakako je važno da se osiguraju adekvatna financijska sredstva. Poznato je da su industrije najveći emiteri emisije CO2, a sve to dovodi do značajnih klimatskih promjena i zagrijavanja atmosfere, što Europska unija nastoji ograničiti te povećati korištenje obnovljivih izvora energije, uz smanjenje upotrebe fosilnih goriva. I industrija i akademska zajednica i javni sektor, ali i svi mi kao društvo u cijelosti, moramo tome težiti, razmišljajući zelenije i smanjujući svoj ugljični otisak – kazala je Nataša Tramišak.

    – I sami termini Green Matrix Summit, zelena i digitalna transformacija i tranzicija zvuče vrlo poticajno i snažno, a isto tako su veliki izazov. Naravno, na svakom početku otvaraju se mnoga pitanja, od termina do sadržaja, a ovdje smo da bi dobili odgovore. Digitalna i zelena transformacija su procesi u koje je Hrvatska ušla kao članica EU, a isključivo o nama ovisi koliko ćemo iskoristiti raspoložive mogućnosti, pa su upravo zbog toga ovdje okupljeni relevantni stručnjaci iz područja znanosti, gospodarstva, zdravstva i civilnog sektora – kazao je župan Mato Lukić te dodao:

    – Poznate su temeljne nadležnosti županije, no izuzetno su važni želja, volja, snaga i poticaj za stvaranjem pozitivnog okruženje za razvoj gospodarstva i naše zajednice općenito. Naša županija to i čini nizom poticajnih mjera, stimulacija, edukacija i potpora kojima se utječe na sve segmente života i rada, no svi moramo konstantno učiti i pratiti aktualna kretanja jer se bez toga, grubo rečeno, ispada iz igre. Stoga zahvaljujem svim sudionicima Summita na dolasku, očekujemo od njih odgovore, ali i smjernice koje će nam svima koristiti – rekao je Mato Lukić.

    Sudionike je pozdravio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivan Anušić. Čestitao je organizatorima Summita na ovom skupu te istaknuo kako su tranzicije stalna tema u Hrvatskoj. Sada je aktualna zelena i digitalna tranzicija, a Osijek i Osječko-baranjska županija učinile su puno u tom smjeru i u kontekstu Europske nije, osobito u gospodarstvu. Iako su zadnjih godina očiti i konkretni rezultati tih aktivnosti, smatra da bi sustigli izuzetno dinamične svjetske trendove potrebno je, između ostalog, prilagoditi tomu zakonske okvire, a sve aktivnosti na tranziciji treba ubrzati uz potporu znanosti i obrazovanja, u čemu veliku ulogu ima i osječko Sveučilište.

    V.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović pohvalila je Osječko-baranjsku županiju što je prepoznala digitalnu i zelenu tranziciju kao dvije ključne teme na europskoj razini te inicirala ovakav skup. – Govorimo o novoj, održivoj budućnosti, novim radnim mjestima i novom načinu poimanja svega što svi profesionalno možemo i trebamo davati na tržištu rada i u svojim sredinama – kazala je te naglasila važnost Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

    – Hrvatskoj je kroz ovaj plan Europske komisije na raspolaganju do 10 milijardi eura do kraja 2026. godine, a od toga je gotovo 40 posto za zelenu prilagodbu i 20 posto za digitalnu prilagodbu. Samo prihvaćanje i provedba NPOO-a pokazuje da Hrvatska ima viziju koliko je digitalno i zeleno potrebno i važno za zajedničku budućnost te da je spremna apsorbirati ta sredstva – zaključila je Andrea Čović Vidović.

    Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković istaknula je kao je Green Matrix Summit veliki događaj koji se odvija u Osijeku, a progovara o izuzetno važnim temama. – Zelena i digitalna tranzicija te suočavanje s klimatskim promjenama odnosi se na osnovne smjernice koje nosi novo financijsko razdoblje i povlačenje raspoloživih europskih sredstava. Isto tako činjenjem digitalnih procesa i unapređenjem digitalizacije u realnom i ostalim sektorima zapravo naše gospodarstvo činimo konkurentnim, efikasnijim i učinkovitijim na tržištu. Kod zelene tranzicije izuzetno je bitno što ćemo ostaviti budućim naraštajima, a Grad Osijek promišlja upravo u tom smjeru – kazala je Crnković.

    Predsjednica Uprave Podravke d.d. Martina Dalić govorila je o uklopljenosti digitalne i zelene tranzicije u poslovnu strategiju i ciljeve Podravke. Naglasila je da Podravka provodi investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura, a koji donosi brojne investicije koje pridonose smanjenju CO2, potrošnje energije i energije, širenju poljoprivredne proizvodnje, a naročito se inzistira na unutarnjim upravljačkim procesima kako bi povećali efikasnost kompanije i položaj radnika.

    Foto: Josip Capan i OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku otvorio je premijer Andrej Plenković  koji je najavio da Vlada zbog postignutih gospodarskih rezultata nakon izbora planira pokrenuti redefiniranje ciljeva iz nacionalne razvojne strategije

    [FOTO] U Gospodarskom centru otvoren 30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku

    Tradicionalni je sajam koji se drugu godinu zaredom održava u Gospodarskom centru u Osijeku okupio 250 izlagača iz 12 hrvatskih Više…

    Svečano otvorenje sajma je danas, petak 15. ožujka 2024. godine u 10 sati, a za posjetitelje će tijekom sajamskih dana biti otvoren od 10 do 19 sati uz besplatan ulaz i parkiranje.

    Proljetni i Obrtnički sajam okupiti će 250 izlagača u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije

    Vikend u Osijeku biti će u znaku 30. proljetnog i 24. obrtničkog sajma koji će se od 15. do 17. Više…

    Proljetni sajam organizira se tridesetu godinu za redom, dok se obrtnički organizira dvadeset i četvrtu godinu i međunarodnog je karaktera

    [NAJAVA] Proljetni i obrtnički sajam u GC OBŽ

    Proljetni i obrtnički sajam po drugi puta održat će se u prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije od 15. do 17. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za sugovornika smo odabrali čovjeka koji građevinske radove ima u malom prstu. Saša Perko je magistar inženjer građevinarstva te direktor u DOMinvest grupi.

    Otkrivamo što je glavni razlog visokih cijena nekretnina! Ovako detaljno još vam nitko nije objasnio!

    Poslove nude Vetti group, Konzum plus, Amrest Adria d.o.o., Vital Group d.o.o., Gi Group Staffing Solutions budite prvi koji će se javiti na ove oglase!

    Poslodavci traže djelatnike – slobodna radna mjesta

    Iskoristite svibanjsku Portastičnu srijedu i shopping obavite po najpovoljnijim cijenama! Koji će popusti biti aktualni u ovu Portastičnu srijedu pogledajte u našoj objavi

    Danas je Portastična srijeda u Portanovi