Nakon samo godinu dana uspješni Slavonci sa zagrebačkom adresom okitili se s ukupno 28 medalja za Wise Grus kvalitetu
Kroz ruke su im prošli mnogobrojni začini i najkvalitetniji macerati voća, sve dok nisu pronašle pobjedničku kompoziciju
NOVA SLATKA ČETVORKA – LIKERI ZLATNOG I SREBRNOG SJAJA
Iako Goran i Dora u čuda ne vjeruju, upravo im se to dogodilo, no iza svakog poslovnog uspjeha stoji puno rada i truda. Naime, u godinu dana su osvojili na domaćim i stranim natjecanjima ukupno 28 zlatnih i srebrnih medalja za kvalitetu. Uglavnom se radi o međunarodnim priznanjima za bračni par Kovačić, koji se odlučio napustiti bankarski sektor i na svojoj djedovini započeti proizvodnju po drevnim obiteljskim recepturama svojih predaka, veliku pažnju posvećujući tradiciji. Taj je potez bio i više nego rizičan, osobito uzevši u obzir bogatu ponudu pića u našoj zemlji, no oni su svim srcem vjerovali da će uspjeti i upravo se to i dogodilo. Wise Grus (Mudri ždral) već se u velikoj mjeri pozicionirao u Hrvatskoj i prepoznatljiv je po toj mudroj ptici, zaštitnici grada Daruvara. Ovaj put “rađanje” njihovih novih bestsellera trajalo je nešto dulje, jer su definiranje okusa i mirisa preuzele žene iz tvrtke, sklone savršenim okusima. Kroz ruke su im prošli mnogobrojni začini i najkvalitetniji macerati voća, sve dok nisu pronašle pobjedničku kompoziciju. Začini su inače uobičajen sastojak likera, no ove kreativne dame odabrale su i neke od egzotičnih okusa, koji se ne susreću tako često. Osmislile su i nekoliko koktela kako bi mnogima uljepšale vruće ljetne noći (recepti su na kraju teksta).
Prvi koji je ugledao svjetlo dana je Višnjevac – kojeg se može pronaći u svakoj slavonskoj kući i kao takav i čuvar tradicije. Bogat miris višanja s nježnim notama marcipana u okusu, savršena je kombinacija, a obično se poslužuje na temperaturi od 8 do 10 stupnjeva. Oduševio je zahtjevne žirije u Frankfurtu i Londonu i to do te mjere da su mu dodijelili zlatnu medalju.
www.frankfurt-trophy.com/en/results-spirit-2024
londonspiritscompetition.com/en/competition-global-results/2024
U njegovim tamnim aromatičnim bobicama uživamo, a posebno ih je veselje pronaći u šumi i odmah kušati. Borovniček u sebi nosi upravo tu svježinu šumskih nota i zavodljivu boju uz nježnu kiselost, a kad se svi ti okusi sljube nastaje savršena harmonija. Ovaj se liker zaogrnuo srebrnim sjajem u Londonu. londonspiritscompetition.com/en/competition-global-results/2024
Dobio je ime po prekrasnoj mirisnoj kruški pa ga zovu Viljamovac. Baršunasta i raskošna aroma zrelih krušaka uronjena u vrhunski destilat kruške viljamovke, ma čisti užitak okusa i izvanrednog mirisa. Iako je mlađahan, njegov je poseban okus razgalio žiri na međunarodnom natjecanju u Londonu pa mu je dao srebro. londonspiritscompetition.com/en/competition-global-results/2024)
U Teraninu se kriju paprene note u kombinaciji sa svježinom vina Teran, uz dodatak cimeta, klinčića i korice naranče. U njemu je spojeno ono najbolje iz prirode, istarske i slavonske tradicije. Omiljeno je piće predstavnica ženskog spola, a okus ostaje u sjećanju.
Sva spomenuta pića mogu se pronaći u Wise Grus trgovini u Petrinjskoj te drugim trgovinama i kafićima, kao i na web shopu na wisegrus.com/nasi-likeri
FOTO: Petra Perkov
Teranquin
Sastojci:
25 ml Dunja rakija
25 ml teranina
25 ml šećernog sirupa
25 ml soka od limuna
Mineralna voda
Priprema:
Stavite sve sastojke u shaker (bez mineralne vode) i dobro promiješajte. Dvostruko procijedite u čašu sa štapićem leda te nadopunite mineralnom vodom. Ukrasite s dehidriranom limetom.
Apricoty
Sastojci:
40 ml Marelica rakije
20 ml likera od višanja
30 ml soka od limuna
20 ml sirupa hibiskus
Tonik
Priprema:
Stavite sve sastojke (osim tonika) u shaker i dobro promiješajte. Dvostruko procijedite i nadopunite tonikom. Dekorirajte s maćuhicom.
Plum
Sastojci:
25 ml šljivovice
25 ml likera aronije
50 ml soka od brusnice
25 ml soka od limuna
25 ml šećernog sirupa
Priprema:
Sve sastojke dobro promiješajte u shakera pa ih procijedite preko velike kocke leda. Dekorirajte s listićima mente i uživajte!
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?