KULTURA

[NAJAVA] OLJK – događanja ovog tjedna

Donosimo vam pregled događanja ovog tjedna na OLJK-u. Kulturni program je iznimno zanimljiv i bogat, preporučujemo vam da pogledate što nas sve očekuje!

Objavljeno 08.07.2024
Darija Kovačić

Ponedjeljak, 8.7. /21.00 sat/ Dvorište Stare pekare – J.B. Moliere “ŠKRTAC” – kazališna predstava/ Gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla/ Režija: Tamara Damjanović
Besplatnih ulaznica više nema za preuzeti.

KAZALIŠNI KLASIK NA DASKAMA 24. OLJK-a: MOLIEROV „ŠKRTAC“ U IZVEDBI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA

Kazališne programe 24. Osječkog ljeta kulture nastavlja predstava „Škrtac“ Narodnog pozorišta Tuzla u ponedjeljak, 8. srpnja s početkom u 21.00 sat u Dvorištu Stare pekare.

U izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, jednu od najpoznatijih komedija slavnog francuskog dramatičara Jean-Baptistea Moliera na kazališnu pozornicu tuzlanskog kazališta u siječnju ove godine postavila je Osječanka Tamara Damjanović koja potpisuje režiju predstave.

Ovaj kazališni klasik donosi nezaboravno iskustvo smijeha, satire i dubokih poruka dok pratimo avanture Harpagona ( Elvis Jahić) , čovjeka čija škrtost ne poznaje granice. “Škrtac” je uvijek aktualna priča jer se svako društvo, ali i pojedinac prepoznaju u vječnom pitanju odnosa prema novcu.

U predstavi igraju članovi ansambla tuzlanskog Pozorišta:  Adnan Omerović, Elvis Jahić, Edis Žilić, Samina Mujkanović, Belma Lizde Kurt, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević i Irma Zukić.

“U današnjici toliko obilježenoj kapitalizmom, materijalnim, profitom, Moliéreov Škrtac čini se aktualnijim nego ikad…
Goethe je rekao kako je Škrtac ispod svoje površine zapravo tragedija i upravo je Harpagonova opsesija ne samo novcem, nego njegovim posve besmislenim gomilanjem ni u kakvu konkretnu svrhu, pritom negirajući svaku ljudsku kvalitetu, možda najveći svjedok vremena u kojem danas živimo. Vremena u kojem vas kafići podsjećaju da pustite mobitel i razgovarate jedni s drugima. Vremena u kojem je povratak sebi postao slobodna aktivnost. Vremena u kojem se meditativni retreatovi nalaze na vrhu ljestvice poželjnih weekend getawaya.Vremena u kojem se na sve ono što bi nas približilo drugom čovjeku toliko zaboravilo da je počelo – koštati.”

Tamara Damjanović, redateljica

Ulaznica za predstavu više nema.

Ponedjeljak, 8.7. / 21.00 sat / Krovna terasa Kulturnog centra Osijek
Projekcija filma ŠEVAC I NJEGOV PIJEVAC (Crimen Ferpecto, 2004.)
Tjedan španjolskog filma na OLJK-u u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske

Ulaz SLOBODAN.

Žanr: komedija
Režija: Alex de la Iglesia
Trajanje: 105 minuta

Glumačku postavu čine: Guillermo Toledo (Rafael González) / Mónica Cervera (Lourdes)/Luis Varela (Don Antonio Fraguas)/ Enrique Villén (komesar Campoy), Fernando Tejero (Alonso)

SADRŽAJ:
Rafael (G. Toledo) je naočiti muškarac u najboljim godinama, uspješan prodavač u velikoj robnoj kući u centru Madrida te vrlo omiljen među ženama. Njegov glavni neprijatelj i konkurent u borbi za šefovsko mjesto jest prodavač Antonio, kojega prilikom jedne svađe Rafael slučajno ubije u garderobi. Njegov je čin vidjela Lourdes (M. Cervera), neugledna prodavačica koja je već dugo zaljubljena u Rafaela. Lourdes ga odluči ucjenjivati tražeći njegovu ljubav u zamjenu za šutnju…

Redatelj filma  Alex de la Iglesia, jedan je od najzanimljivijih suvremenih španjolskih filmaša. U filmu originalnog naziva Crimen Ferpecto – zabavno je iskarikirao žanr kriminalističkih filmova, obogativši ga groteskom, nebuloznim dijalozima i luđačkim akcijskim prizorima.

Utorak, 9.7. / 20.30 sati / Plato ispred Kulturnog centra Osijek – Marco Vargas&Chloe Brule: “UNIVERZALNI BRODOLOM” (FLAMENCO plesna predstava). Trajanje 30 minuta.
Ulaz SLOBODAN. Ulaznice nisu potrebne.

UMIJEĆE PLESANJA FLAMENCA  – PLESNA PREDSTAVA „UNIVERZALNI BRODOLOM“ NA OLJK-u!

Ne propustite priliku vidjeti umijeće plesanja španjolskog flamenca u izvedbi španjolsko-kanadskog plesnog para –  MARCA VARGAS I CHLOÉ BRÛLÉ u plesnoj predstavi naziva „Univerzalni brodolom“ u utorak, 9. srpnja  s početkom u 20.30 sati na platou ispred Kulturnog centra Osijek.

Naufragio Universal je plesna flamenco predstava koja se izvodi na otvorenom, čiji su autori Marco Vargas i Chloé Brûlé. Marco Vargas je iz Seville. Chloé Brûlé je Kanađanka. Svoj flamenco sastav vode od 2005. godine, a njihovo sjedinjenje nalazi svoj sadržaj u identičnom pristupu koji nalaze u razumijevanju flamenca kao plesne umjetnosti same po sebi. Zajedno su stvorili i razvili vlastiti jezik koji ujedinjuje tradiciju i suvremenost. Njihov je glavni cilj pokušati predočiti, ispričati priče i podijeliti ih dok kroz njih izražavaju svoje brige, pripovjedanje i pokret. Marco i Chloé neprestano pokušavaju uspostaviti dijalog između suvremenog plesa, flamenca i njima dragog „svemira“ – uličnog načina života.

Prva kreacija Vargasa i Brûlé bila je izvedba „Lad 24“ iz 2005. godine. Nakon toga slijedi izvedba „Cuando uno quiere y el otro no“ 2006. godine, za koju su dobili nagradu za najbolju izvedbu dramske umjetnosti i zvučni prostor na festivalu „Teatro del Sur“ u Palma del Ríju u Andaluziji, kao i nagradu za inovaciju na Međunarodnom sajmu kazališta i plesa u Aragonu. Nakon nastupa na festivalu „LADO“ na zagrebačkom Mažurancu, ovaj nagrađivani i jedinstveni flamenco sastav nastupit će i na Osječkom ljetu kulture.
Predstava traje 30 minuta. Ulaz je SLOBODAN, ulaznice nisu potrebne.

Program je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske.

Marco Vargas, plesač i koreograf
Chloé Brûlé, plesačica i koreograf
Producent, tehničko vodstvo: Aurora Limburg Agent / producent

Utorak, 9.7. /21.00 sat/ Plato ispred Kulturnog centra Osijek – koncert “NAPOLITANSKE CANZONE” tenora Tomislava Mužeka uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića i gošću koncerta, sopranisticu Suzanu Češnjaj.

Ulaz SLOBODAN.

NOVI DATUM KONCERTA „NAPOLITANSKE CANZONE“ TOMISLAVA MUŽEKA – UTORAK, 9.7.

Obavještavamo cijenjene posjetitelje Osječkog ljeta kulture da se koncert „Napolitanske canzone“ koji je u programu Osječkog ljeta kulture bio planiran za subotu, 6. srpnja prebacuje na NOVI DATUM: Utorak, 9.7. u 21.00 sat. Lokacija koncerta ostaje Plato ispred Kulturnog centra Osijek.

Zbog iznenadnih okolnosti u matičnoj opernoj kući maestro Mužek bio je primoran otkazati koncert u Osijeku, ali je odmah zakazan novi datum koncerta pred osječkom publikom, 9. srpnja u 21.00 sat na platou ispred Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan.

Proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek na Osječkom ljetu kulture nastupit će s programom napolitanskih kancona. Odnedavno ponovno angažiran kao stalni član solističkog ansambla jedne od najprestižnijih opernih kuća u Europi, Semperoper u Dresdenu, Tomislav Mužek iza sebe ima bogatu karijeru: niz uloga talijanskog repertoara, od slavnog Nemorina u Ljubavnom napitku Gaetana Donizettija i Rodolfa u Puccinijevoj La bohème, do niza vagnerijanskih uloga, kojima osvaja i najvažniju Wagnerovu pozornicu, onu na Festivalu u Bayreuthu s kojim ga veže posebna veza.

Tomislav Mužek svakako je jedan od najfinijih i najsvestranijih tenora svoje generacije. Pjevao je na gotovo svim najvažnijim opernim pozornicama diljem svijeta: redovito nastupa u milanskoj La Scali, a ostvario je zapažene uloge u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu;  Hamburškoj, Berlinskoj i Bečkoj državnoj operi, Operi u Zürichu, Operi Bastille, Théâtre du Capitole de Toulouse, Teatru Real u Madridu, Teatru Regio de Torino…i mnogim drugima.

Umjetnik se opetovano iskazuje i kao profinjeni koncertni pjevač na kultnim koncertnim podijima i najuglednijim europskim glazbenim festivalima.

Na koncertu će nastupiti uz klavirsku pratnju pijanista i skladatelja Darka Domitrovića, a posebna gošća koncerta bit će sopranistica Suzana Češnjaj.

Program se sastoji od niza najpopularnijih talijanskih melodija, vrhunskih ostvarenja Francesca Paola Tostija te nenadmašnih pjesama napuljskih majstora među kojima su E. de Curtis, C. A. Bixio, A. Bovio, T. Cottrau, R. Falvoa.

U napolitanskoj kanconi spajaju se jedinstveni prepoznatljivi zvuk napuljskog dijalekta i mediteranska poletna melodija širokih linija, koja nerijetko donosi interpretacijske zahtjeve operne arije. A tim će izazovim,  nesumnjivo i s posebnom lakoćom pristupiti tenor Tomislav Mužek kojeg imamo priliku vidjeti i slušati na 24. osječkom kulturnom ljetu.

Ulaz na koncert je slobodan. Ulaznice nisu potrebne.

 

Utorak, 9.7. / 21.30 sati/ Krovna terasa Kulturnog centra Osijek– projekcija filma
“ANĐEO UNIŠTENJA” ( El Angel Exterminador, 1962. )
U sklopu Tjedna španjolskog filma na OLJK-u ostvarenog u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske
Ulaz SLOBODAN.

ANĐEO UNIŠTENJA ( El Angel Exterminador, Meksiko, 1962.)
Žanr: Drama
Režija: Luis Buñuel
Trajanje: 90 minuta

SADRŽAJ
Skupina buržuja iz Mexico Cityja pozvana je na večeru u dvorac Nóbile, nakon što je prisustvovala operi. Tijekom svečane večere posluga nestaje, a na kraju večere gosti shvate da ne mogu napustiti sobu iz potpuno nepoznatog, tajanstvenog razloga. Kako dani odmiču, hrane i pića postaju oskudni, domaćini i gosti se razbole, smeće se nakuplja i oni spavaju gdje god mogu. Tijekom sljedećih nekoliko dana prisilnog boravka u istoj sobi, gosti će skinuti sve fasade i maske koje su izgradili ne bi li odgovarale njihovoj društvenoj poziciji, skinuti sve maske i početi se ponašati i živjeti poput životinja..

Kombinacija nadrealizma, crnog humora i društvene satire na račun buržoazije je film učinila jednim od najpopularnijih i najcitiranijih ostvarenja Buñuelovog opusa.

Srijeda, 10.7. / 19.00 sati / Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku –  Premijera predstave “POSTOLAR I VRAG” Dječjeg kazališta B. Mihaljevića / Režija: Mario Kovač / Besplatne ulaznice se preuzimaju na blagajni Dječjeg kazališta.

„POSTOLAR I VRAG „- PREMIJERA NOVE PREDSTAVE DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA  U SKLOPU  OSJEČKOG LJETA KULTURE

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku već tradicionalno naše najmlađe kulturnjake (a i one starije) na Osječkom ljetu kulture, točnije njegovom –  OLJKIĆ-u, razveseli novom predstavom i novim kazališnim naslovom. Tako je i ove godine. Dobro poznata priča o Postolaru i vragu, ispjevana, opjevana, otplesana i ispripovijedana  u formi mjuzikla kojeg jako dugo  nismo vidjeli na osječkim kazališnim daskama. Premijera predstave za djecu „Postolar i vrag“ održat će se u srijedu, 10. srpnja s početkom u 19.00 sati, a slijedi i još jedna izvedba u četvrtak, 11. srpnja u 19.00 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni Dječjeg kazališta u radno vrijeme blagajne 8-15 sati i/ili  sat vremena prije početka predstave.

Režiju potpisuje Mario Kovač, a u predstavi igra odličan glumački ansambl našeg Dječjeg kazališta:  Grgur Grgić, Gordan Marijanović, Tena Milić Ljubić,  Srđan Kovačević, Ivana Vukićević, Aleksandra Colnarić i Lidija Helajz.

Riječima redatelja Marija Kovača:
…“Jednostavna, alegorična priča o tome kako se valja oduprijeti primamljivim napastima tamne strane ima svoje parnjake u gotovo svim svjetskim folklorima i književnostima. Jasnim zapletom i duhovitim scenskim rješenjima August Šenoa ispričao nam je ovu duhovitu priču koja naprosto zaziva da bude postavljena u kazalištu u formi mjuzikla… Originalne pjesme sa potpuno novim tekstovima slijede uzore s Broadwaya i West Enda donoseći u kazalište dašak glamura tjerajući ansambl da iskaže sve svoje, Osječanima dobro znane, talente.

Postolar: Grgur Grgić
Vrag: Gordan Marijanović
Postolareva žena: Tena Milić Ljubić
Sinak Božji: Srđan Kovačević
Vražice: Ivana Vukićević, Aleksandra Colnarić i Lidija Hela

Četvrtak, 11.7. /19.00 sati/ Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
OLJKIĆ: predstava za djecu “POSTOLAR I VRAG”  Dječjeg kazališta B. Mihaljevića / Režija: Mario Kovač
Besplatne ulaznice se preuzimaju na blagajni Dječjeg kazališta.

 

Četvrtak, 11.7. / 21.00 sat /  Krovna terasa Kulturnog centra Osijek –  projekcija filma “Ay,Carmela!” ( “Ay, Carmela!”, 1990.)

Tjedan španjolskog filma na OLJK-u u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske.

Ulaz SLOBODAN.

AY, CARMELA!  (Ay, Carmela!  Španjolska, 1990.)
Žanr: komedija/drama/ratni
Režija: Carlos Saura
Trajanje: 102 minute

Film je nastao prema istoimenoj drami Joséa Sanchísa Sinisterre.  Film “Ay, Carmela” osvojio je Europsku filmsku nagradu 1990. godine, a Carmen Maura proglašena je europskom glumicom godine; 1991. osvojio je nagradu Goya u nekoliko kategorija ( najbolji redatelj, najbolja glavna ženska uloga, najbolja glavna muška uloga, najbolja sporedna muška uloga, najbolji adaptirani scenarij…)

SADRŽAJ
Tijekom Španjolskog građanskog rata Carmela i Paulino rade kao zabavljači. Zajedno sa svojim nijemim partnerom Gustaveteom putuju zemljom i nastupaju pred republikanskom vojskom. Vatreni su domoljubi pa se nađu u opasnosti kad ih jednom prilikom zarobe Francovi vojnici.  Umjesto da ih pogube, prisile ih da nastupaju pred neprijateljem. Kako bi spasili živu glavu, moraju zaboraviti na lojalnost.

Glumačku postavu čine Carmen Maura, Andrés Pajares, Gabino Diego.

OBAVIJEST O PROMJENI TERMINA –  Flamenco plesna predstava “UNIVERZALNI BRODOLOM” će se održati s početkom u 20.30 sati (umjesto ranije najavljivanih 21.00 sat) na platou ispred Kulturnog centra Osijek. Nakon plesne predstave koja traje 30 minuta, nesmetano ide koncert “Napolitanske canzone” proslavljenog hrvatskog tenora Tomislava Mužeka u 21.00 sat na istoj lokaciji.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku

Igor Lumpert & Innertextures u kinu Urania

U organizaciji Analognog ureda u nedjelju, 6. listopada, u kinu Urania, s početkom u 21 sat, nastupit će Igor Lumpert Više…

Gradnja koncertne dvorane događa se jednom u sto godina i pripadnici smo generacije koja će tome svjedočiti. Bit će to četiri uzastopna dana proslave umjetnosti u Osijeku

U novoj koncertnoj dvorani Franjo Krežma očekuje nas 4 dana slavljenja umjetnosti

Otvorenje Dvorane Franjo Krežma događaj je od povijesne važnosti za grad Osijek. Gradnja koncertne dvorane događa se jednom u sto Više…

Najljepše arije i dueti iz najpoznatijih opera: Figarovog pira, Cosi fan tutte, Pikove dame, Madame Butterfly, Turandota, Carmen, Samsona i Dalile ili Lakme, „orit“ će se Panonskim ciklusom i slavonskom ravni

[KONCERT] Riječka operna priča u Kulturnom centru Osijek i Kopačkom ritu

Riječka operna priča naziv je koncerta kojim će se Operni solisti Hrvatskog narodnog kazališta Rijeka predstaviti u Osijeku i Kopačkom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Belin glazbeni opus obuhvaća gotovo 50 djela, ali je najpoznatiji kao skladatelj prvog hrvatskog baleta "Jela" prvi ikad napisani hrvatski balet napisan upravo – u Čepinu!

Skulptura i balet u Čepinu u spomen Beli Adamovichu pl. Čepinskom

U novom filmskom tjednu uz Joker 2 na program kina Urania stižu još 2 nova filma, a subota je neradna jer zaposlenici idu na vječanje jednog od djelatnika! Čestitamo!

Kino Urania – u novom kino tjednu vas očekuje Ludilo u dvoje

Radionica je namijenjena srednjoškolcima i studentima koji sebe smatraju filmskim početnicima ili naprosto žele naučiti nešto novo o filmskom jeziku i različitim pristupima u izradi najavne festivalske špice

[RADIONICA] Animiraj špicu 9. Filmske RUNDE!