ŽIVOT

Udruga Adela – najava Dugog ženskog marša i akcija “Prestanite štititi silovatelje i nasilnike”

Prije nego je slučaj ginekologa odjeknuo u medijima, događalo se nevjerojatnih stvari vezanih za njega a u budućnosti će biti udžbenički primjer funkcioniranja sustava u službi zaštite moćnika

Objavljeno 20.09.2024
Darija Kovačić

Danas je točno godinu dana kako je Mihaelu Berak službenim pištoljem ubio policajac Marko Smažil piše Maja Celing Celić iz udruge Adela u njihovom priopćenju medijima nakon press konferencije.

“Naša udruga Adela nastala je kao rekacija na ubojstvo Mihaele, ali i način na koji je policija komunicirala s javnosti. Rekli su da se Mihaela sama ubila, da ju je ubio sigurnosni metak, da ju je Smažil slučajno ubio dok je čistio pištolj… i posljednje, čega se drže već godinu dana je izgovorio načelnik policije Ladislav Bece, citiram:

“Policajac se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”.

Ovo ćemo vam stalno čitati i podsjećati vas na bešćutnost policije koja nikada javno nije izrazila sućut roditeljima i obitelji niti javno izrazila žaljenje. I ne, nisu nas uvjerili da se radilo o nespretnoj komunikaciji. Mi i dalje smatramo da je bila riječ o zataškavanju, ne samo ubojstva nego i načina na koji policija dobiva posao.

Za nekoliko dana održat će se drugo ročište suđenja Smažilu koje je zatvoreno za javnost radi navodnog intimnog odnosa žrtve i ubojice.. Znači li to da će ubojstvo opravdati intimnim odnosom? Jer je bio ljubomoran, posesivan, jer se htio osvetiti? Ništa od ovoga ne može biti olakotna okolnost za ubojstvo žene zato jer je žena – femicid.

Tražimo transparentno suđenje i primjerenu kaznu za ubojicu. Tražimo promjene  hrvatskoj policiji jer se kao građanke i građani u svojoj državi želimo osjećati sigurno.”

 

Ud rugom slučaju, onom  dr.  Topolovac koji je izazvao reakcije diljem Hrvatske a Ženska mreža danas organizira akcije kojima od institucija traži da prestanu štititi nasilnike, silovatelje i ubojice te njima iskazuje podršku Dugom ženskom maršu koji će se održati 22.9.2024. na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u 10 sati na Trgu Ante Starčevića kao polaznom točkom. Odazovimo se akcijama i Dugom ženskom maršu zato što je dosta da nas sustav zlostavlja „po zakonu“ piše Sanja Kastratović.

No, prije nego je slučaj ginekologa odjeknuo u medijima, događalo se nevjerojatnih stvari vezanih za njega a u budućnosti će biti udžbenički primjer funkcioniranja sustava u službi zaštite moćnika.

Naime, kod optužbe i pokretanja kaznenog postupka za nekoliko bludnih radnji i silovanje za koje je optužen ginekolog da ih je počinio u KBC-u Osijek tijekom pregleda pacijentice, KBC Osijek nije pokrenuo nikakav postupak da optuženoga za silovanje udalji od žena, HLK obustavila je disciplinski postupak, a što prema svojim pravilnicima, unatoč tome što u javnosti lažu, nije morala. DORH nije zatražio istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke te mogućnosti ponavljanja djela, iako se radi o  ginekologu koji je dnevno u nekoliko navrata bio u mogućnosti počiniti isto kazneno djelo, te je u mogućnosti utjecati na sebi podređene svjedoke, a i druge. Sud nije izrekao trenutnu zabranu rada. Svi odreda zloupotrebljavali su presumpciju nevinosti, što dodatno ovaj slučaj čini zastrašujućim.

Nakon osuđujuće prvostupanjske presude, KBC Osijek od veljače do rujna nije zatražila istu, no nakon medijskih napisa, zatražili su je i dobili u nekoliko dana. Od ožujka do sredine kolovoza Udruga Adala je slala upite o ginekologu osuđenom za silovanje koji i dalje pregledava žene KBC-u, Ministarstvu zdravstva, zdravstvenoj inspekciji, HLK-u kao i Medicinskom fakultetu u Osijeku te je slučaj prijavila Pravobraniteljici za ravnopravnosti spolova koja je tražila očitovanje.

Udruga je redovito šture, birokratizirane i slične odgovore dobivala od KBC-a Osijek te od zdravstvene inspekcije – da su tražili očitovanje KBC-a Osijek. Očitovanje koje jest ili nije KBC Osijek poslao inspekciji, nismo dobili.

Na presici je Sanja kastratović  još rekla da su ih 17. rujna pozvali telefonski iz ravnateljstva bolnice na sastanak, na što smo mi tražile da nas pozovu službeno mailom, jer je Adela direktno demokratskog ustroja te odlučujemo konsenzusom, no, odgovor nismo dobile na taj mail, što smatramo još jednim razlogom zašto kompletno ravnateljstvo KBC-a Osijek treba podnijeti ostavku. Poziv na sastanak bez dnevnog reda udruzi koja ih žestoko kritizira telefonom nije način na koji bi institucija, bilo koja, trebala funkcionirati, izjavila je Sanja Kastratović.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova početkom rujna poslala nam je svoj odgovor na očitovanje KBC-a u kojemu govori kako KBC nema učinkovit način zaštite pacijenata i pacijentica te radnika i radnica od rodno uvjetovanog nasilja, uz što navodi da je rukovodeći kadar KBC-a Osijek posve needuciran o toj vrsti nasilja.

Od Ministarstva zdravstva i HLK-a nismo dobili nikad nikakve odgovore, zbog čega smatramo da odgovornost za ovaj lakonski odnos kompletnog sustava svi čelnici navedenih institucija moraju snositi odgovornost.

Nakon što se podigla medijska buka oko ovog sramotnog slučaja te je još jedna žena prijavila ginekologa za bludne radnje, sustav je iznenada profunkcionirao. Kriminalistička obrada, izvanredni otkaz, a koji mi nikada nismo tražile, tražile smo samo da se ginekologa makne od žena, i hapšenje dogodilo se u četiri dana. Sada je KBC Osijek odmah tražio prvostupanjsku presudu, pokrenuo disciplinski postupak zbog nje, pa još jedan zbog druge optužbe, uručio doktoru izvanredni otkaz dok je na bolovanju, optuženog liječnika policija je kriminalistički istražila, sud odredio istražni zatvor zbog mogućnosti ponovnog počinjenja kaznenog djela te zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, i sve to u nekoliko dana. Stav udruge Adela je da sustav ovako treba funkcionirati uvijek. A da se vratim na ranije spomenutu presumpciju nevinosti – ovdje su je suspendirali, te najvrijednije iz ustavnog poretka doveli u pitanje svojom zloupotrebom.

No, u Hrvatskoj postoji jedan slučaj koji jasno pokazuje kako premreženost i međusobna zaštita aktera sustava a to je slučaj Pitra koji je 25.8.2024., zbog različitih medicinskih i pravnih zavrzlama, otišao u zastaru a on je kombinacija porodničarskog nasilja, nasilja prema ženi, poreznog kriminala te kršenja propisa u zdravstvu, a uz žestoku manipulaciju pravosuđa koja je za cilj imala zaštiti liječnike optužene za nesavjesno liječenje, a čijoj zastari je pečat dao i današnji HDZ-ov kandidat za predsjednika republike Dragan Primorac. Mi nećemo dopustiti da ovaj osječki slučaj postane primjer sličan slučaju Pitra, jer više je nego dovoljno bilo da institucije „po zakonu“ uništavaju živote ljudi kojima trebaju služiti. (Slučaj Pitra: https://portalnovosti.com/slucaj-pitra-kronologija-drzavnog-terora )

Dugim ženskim maršem tražimo da ravnateljstvo i upravni odbor KBC-a Osijek podnese neopozive ostavke zbog štićenja ginekologa optuženog, pa zatim i prvostupanjski osuđenog za silovanje te zbog davanja prilike navedenom ginekologu da i dalje eventualno čini kaznena djela protiv spolne slobode kao i zbog propusta koje su učinili i doveli do novog slučaja žene koja je smogla hrabrosti prijaviti bludne radnje tek nekoliko dana nakon što je izgubila bebu. Tražimo neopozive ostavke i zbog svih žena koje su potencijalno doveli u opasnost da dožive i koje su eventualno doživjele slično iskustvo a nisu smogle snage prijaviti.

Dugim ženskim maršem također tražimo da buduće vodstvo KBC-a Osijek pohađa obaveznu edukaciju o rodno uvjetovanom nasilju, o sprječavanju istog te da istu edukaciju pohađaju sve radnice i radnici te institucije. Tražimo da KBC Osijek zatraži od vanjskog tijela, na koje ne može vršiti pritisak i imati utjecaj, angažman prema kojemu bi se radnice i radnici, te pacijentice i pacijenti mogli obratiti u slučaju rodno uvjetovanog nasilja tijekom rada ili pregleda.

Tražimo da vodstvo HLK-a podnese neopozive ostavke zbog toga što je HLK propustila mogućnost privremene zabrane rada ginekologu optuženom, pa i prvostupanjski osuđenom za silovanje, čime je u opasnost dovela trenutno neprocjenjiv broj žena.

Tražimo od ministra Beroša i Ministarstva zdravstva, ako već neće otići, a uzevši u obzir to da znamo gdje živimo, pa znamo da neće, da poduzme sve da odgovorni u HLK-u i KBC-u snose odgovornost, da ih zamijeni ljudima kojima neće na pamet pasti da zataškavaju kriminal u zdravstvu i ostatku sustava te da ozbiljno propita sposobnost HLK-a da obavlja povjerene im javne dužnosti.

Vladu RH pozivamo da provjeri postupanja DORH-a i sudova u ovom i sličnim slučajevima, jer ukoliko to ne učine, smatrat ćemo da štite silovatelje i daju im priliku da i dalje nastave nesmetano silovati i zlostavljati žene po zdravstvenim i inim ustanovama.

Napominjemo i naglašavamo da ovaj slučaj nije izoliran, takvih slučajeva ima u mnogim ginekološkim ambulantama diljem Hrvatske, te stoga pozivamo Vladu da se ozbiljno uhvati u koštac s lakonskim odnosom prema kaznenim djelima protiv spolne slobode.

Vidimo se u nedjelju na Dugom ženskom maršu, javljaju iz udruge Adela.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sve se dogodilo 9. rujna oko 16:30 tijekom pregleda u KBC-u Osijek. Osumnjičenik je uhićen i ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku

Osječki ginekolog završio u zatvoru radi nove prijave za počinjenje bludne radnje

64-GODIŠNJI ginekolog osječkog KBC-a Zlatko Topolovec, koji je već nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice, završio je u istražnom zatvoru nakon Više…

KBC Osijek je zatražio dostavu nepravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku od 8. veljače 2024. godine te je županijski sud istu dostavio 11. rujna 2024. godine na temelju koje je pokrenut disciplinski postupak protiv prof. dr. sc. Zlatka Topolovca, dr. med

KBC Osijek: “Otkazali smo ugovor o radu prof. dr. sc. Zlatku Topolovcu, dr. med.”

Klinička bolnica Osijek je poslala jutros priopćenje koje u cijelosti prenosimo. Dana 16. rujna 2024. godine donesena je odluka o Više…

Ginekolog je maknut iz bolnice nakon što je informacija da nepravomoćno osuđeni silovatelj i dalje radi u bolnici procurila u javnost, a prva je na to upozorila udruga Adela iz Osijeka

Ginekolog osuđen za silovanje u KBC Osijek od danas više ne radi

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je nakon sjednice vlade rekao da ginekolog iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, koji je nepravomoćno Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vodni val polako stiže u Hrvatsku, očekujemo ga u Batini otprilike u srijedu i bit će nešto niži od predviđanja. Hrvatske vode su spremne na vodni val koji će prema predviđanjima biti ipak nešto niži nego 2013. godine

Stožer CZ OBŽ na terenu – i na nebranjenim područjima se nastoji minimalizirati šteta

U navedeno vrijeme svi koji još uvijek nelegalno posjeduju oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva, u dogovoru s policijom moći će ih vratiti BEZ SANKCIJE

Akcija dragovoljne predaje oružja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u lovačkom domu u Beketincima

Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog tehničke neispravnosti na razvodnom električnom ormariću pored rolo-vrata jednog od skladišta

Požar u skladištima uz južnu obilaznicu izazvao neispravni razvodni ormarić