ŽIVOT

[FOTO] U Osijeku je održan Dugi ženski marš u organizaciji udruge Adela

"Osječanke i Osječani su ove nedjelje marširali su zbog nefunkcioniranja sustava kad je, prije godinu dana, policajac službenim oružjem ubio Mihaelu Berak, te zbog toga što je u osječkoj bolnici radio ginekolog prvostupanjski osuđen za silovanje"

Objavljeno 23.09.2024
Darija Kovačić

“Osječanke i Osječani su ove nedjelje marširali su zbog nefunkcioniranja sustava kad je, prije godinu dana, policajac službenim oružjem ubio Mihaelu Berak, te zbog toga što je u osječkoj bolnici radio ginekolog prvostupanjski osuđen za silovanje”, navodi u priopćenju udruga Adela.

Godinu dana kako je Mihaelu Berak službenim pištoljem ubio policajac Marko Smažil.

Udruga Adela nastala je kao rekacija na ubojstvo Mihaele, ali i način na koji je policija komunicirala s javnosti. Rekli su da se Mihaela sama ubila, da ju je ubio sigurnosni metak, da ju je Smažil slučajno ubio dok je čistio pištolj… i posljednje, čega se drže već godinu dana je izgovorio načelnik policije Ladislav Bece, iz udruge Adela citiraju:

“Policajac se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”.

Ovo ćemo vam stalno čitati i podsjećati vas na bešćutnost policije koja nikada javno nije izrazila sućut roditeljima i obitelji niti javno izrazila žaljenje. I ne, nisu nas uvjerili da se radilo o nespretnoj komunikaciji. Mi i dalje smatramo da je bila riječ o zataškavanju, ne samo ubojstva nego i načina na koji policija dobiva posao.

Za nekoliko dana održat će se drugo ročište suđenja Smažilu koje je zatvoreno za javnost radi navodnog intimnog odnosa žrtve i ubojice. Znači li to da će ubojstvo opravdati intimnim odnosom? Jer je bio ljubomoran, posesivan, jer se htio osvetiti? Ništa od ovoga ne može biti olakotna okolnost za ubojstvo žene zato jer je žena – femicid.

Topolovec, koji je osuđen za silovanje, nepravomoćno doduše, šest je mjeseci radio s pacijenticama, a HLK i KBC Osijek nisu poduzele ništa. Nerad tih institucija doveo do novog slučaja u kojemu je žena smogla snage prijaviti, te je doktor konačno dobio otkaz i u istražnom zatvoru je. Stoga, kako su institucije pokazale da mogu kad hoće, ovim maršem tražimo određene i vrlo korijenite promjene u funkcioniranju sustava.

Tražimo transparentno suđenje Smažilu kojemu olakotne okolnosti ne smiju biti vezane za intimni život žrtve.

Tražimo promjene  hrvatskoj policiji jer se kao građanke i građani u svojoj državi želimo osjećati sigurno.

Tražimo ostavke ravnateljstva KBC-a Osijek jer su štitili ginekologa optuženog, pa kasnije i prvostupanjski osuđenog za silovanje, jer su mjesecima zloupotrebljavali presumpciju nevinosti, jer su telefonom zvali na službeni sastanak, jer se 𝗿𝗮𝘃𝗻𝗮𝘁𝗲𝗹𝗷 𝗶 𝘇𝗮𝗺𝗷𝗲𝗻𝗶𝗸 𝗺𝗶𝗷𝗲𝗻𝗷𝗮𝗷𝘂 𝘇𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗸𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗸𝗮𝗼 𝗱𝗷𝗲𝗰𝗮 𝘇𝗮 𝘀𝗹𝗶𝗰̌𝗶𝗰𝗲 .

Tražimo da buduće vodstvo KBC-a Osijek pohađa ozbiljne edukacije o sprječavanju rodno utemeljenog nasilja.

Tražimo od ministra Beroša i Ministarstva zdravstva, ako već neće otići, a uzevši u obzir to da znamo gdje živimo, pa znamo da neće, da poduzme sve da odgovorni u HLK-u i KBC-u snose odgovornost, da ih zamijeni ljudima kojima neće na pamet pasti da zataškavaju kriminal u zdravstvu i ostatku sustava te da ozbiljno propita sposobnost HLK-a da obavlja povjerene im javne dužnosti.

Od Vlade RH i premijera Plenkovića tražimo da se ozbiljno uhvati u koštac s lakonskim odnosom prema kaznenim djelima protiv spolne slobode. Tražimo da sustav funkcionira uvijek kako je sada profunkcionirao nakon medijske buke, čime je dokazano da se može ako se hoće.

Tražimo sustav u službi građana, a ne moćnika!

Nećemo zašutjeti nakon što napravite nekoliko kozmetičkih izmjena zakona koje nitko neće provoditi!

Djelujte. To tražimo!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prije nego je slučaj ginekologa odjeknuo u medijima, događalo se nevjerojatnih stvari vezanih za njega a u budućnosti će biti udžbenički primjer funkcioniranja sustava u službi zaštite moćnika

Udruga Adela – najava Dugog ženskog marša i akcija “Prestanite štititi silovatelje i nasilnike”

Danas je točno godinu dana kako je Mihaelu Berak službenim pištoljem ubio policajac Marko Smažil piše Maja Celing Celić iz Više…

Ginekolog je maknut iz bolnice nakon što je informacija da nepravomoćno osuđeni silovatelj i dalje radi u bolnici procurila u javnost, a prva je na to upozorila udruga Adela iz Osijeka

Ginekolog osuđen za silovanje u KBC Osijek od danas više ne radi

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je nakon sjednice vlade rekao da ginekolog iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, koji je nepravomoćno Više…

Udruga Adela 22.rujna 2024., na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, organizira Dugi ženski marš kroz Osijek kojim će obići osječke institucije koje su zadužene za sigurnost i povjerenje žena (i ostalih) u sustav

Udruga Adela: “Smažil i Topolovec su sramota Republike Hrvatske! Marširamo za promjene sustava, da se ta sramota ne ponovi”

Udruga Adela 22.rujna 2024., na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, organizira Dugi ženski marš kroz Osijek kojim će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tijekom vikenda na području naše policijske uprave provesti će se pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja vožnje

Vikend akcija prometne policije – Vozači oprez!

Ova bogata manifestacija, koja već šest godina privlači posjetitelje iz svih krajeva, ponovo će slaviti najbolje od Slavonije, Baranje i Osijeka!

[NAJAVA] HeadOnEast 2024. – PROGRAM

Na festivalu će se provesti 14 radionica i interaktivnih demonstrativnih aktivnosti iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike

2. Steam fest u Osijeku