ŽIVOT

5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Policijska uprava osječko-baranjska obilježit će 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u ponedjeljak 21. listopada 2024. godine u 10 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku

Objavljeno 18.10.2024
Matija Ivanković

Ovogodišnja kampanja provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. – usmjerena je na sigurnost motociklista i nosi naziv  „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim s nepažnjom, brzinom i uobičajenim prometnim prekršajima povezanima s motociklistima, ovo povećanje smrtno stradalih motociklista se povezuje i s izrazito blagom zimom i praktički neprekinutom sezonom korištenja motocikala. Također, uočljiv je podatak prema kojem je unatrag deset godina broj registriranih motocikala na području Republike Hrvatske povećao za 66,4% (31.12.2014. – 59.643 registriranih motocikala, a 31.12.2023. – 99.266 registriranih motocikala). Povećanje se nastavilo i u ovoj godini, u kojoj je do 31.8.2024. godine evidentiramo 10.527 registriranih motocikala više ili 10,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (31.08.2024. – 108.824, a 31.08.2023. – 98.297 registriranih motocikala).

Tijekom godina provedbe preventivnih i represivnih aktivnosti, suradnjom s drugim nadležnim subjektima, izmjenom zakonskih odredbi te drugim aktivnostima policije, postignuti su određeni rezultati i to prvenstveno u značajnom smanjenju smrtno stradalih u prometu. Međutim, povećanje broja registriranih motocikala, produljena sezona vožnje, ali i nepažnja drugih vozača dovode do sve većeg broja nesreća u kojima sudjeluju i stradavaju motociklisti. Stoga su poštivanje prometnih pravila, korištenje zaštitne opreme te pažnja i odgovornost svih sudionika na cesti ključni za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti motociklista.

Ovogodišnja kampanja promovira 12 najvažnijih pravila za vozače svih kotača:

12 PRAVILA ZA VOZAČE SVIH KOTAČA

Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.
Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.

Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.
Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.

Vozi na propisanoj udaljenosti.
Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Poštuj „zebru“, propusti pješaka.
Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.

Slalom vožnju prepusti skijašima.
Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, naglo mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.

Ne vozi pod utjecajem alkohola.
Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.

Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.
Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.

Dok voziš, usredotoči se na vožnju.
Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na volanu. Pozivi i poruke mogu pričekati.

Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.
Svjetla na vozilu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista drugim vozačima.

Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.
Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.

Ne skrivaj svoje registarske pločice.
Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.

Redovito održavaj svoje vozilo.
Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.

Provjerite znanje o pravilima kojih je potrebno pridržavati se prilikom vožnje motociklom u informativno-edukativnom KVIZU
​​

Statistički podaci za PU osječko-baranjsku
Podaci na području Osječko-baranjske županije prate podatke na području Republike Hrvatske jer se broj registriranih motocikala na području županije unazad deset godina povećao za 65,2%. Tako je na dan 01. siječnja 2014. godine bilo 2.011 registriranih motocikala, a 31. prosinca 2023. godine njih 3.081. Povećanje broja registriranih motocikala se može prikazati kroz podatke iz prošle godine, u kojoj je do 31. prosinca 2023. godine evidentiramo 3.081 registrirani motocikala, što je više za 9% u odnosu na početak godine  (01.01.2023. – 2805 registriranih motocikala) ili skoro 300 motocikala više registriranih samo u jednoj godini.

U prometnim nesrećama na području Osječko-baranjske županije tijekom 2024. godine smrtno je stradao jedan vozač motocikla, dok tijekom 2023. godine nije evidentirana niti jedna prometna nesreća u kojoj je sudjelovao vozač motocikla s najtežim posljedicama. Tijekom 2024. godine u prometnim nesrećama teške tjelesne ozlijede zadobilo je 15 vozača motocikla (prošle godine 13 ili povećanje za 13,3 %) i lakše tjelesne ozljede 10 vozača motocikla (isto kao i prošle godine).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Policijski službenici će tijekom trajanja projekta pojačati preventivno - represivne aktivnosti, s ciljem suzbijanja prometnih prekršaja

OPREZ – akcija prometne policije

Prema ROADPOL-ovom Planu aktivnosti za 2024. godinu na području država članica u vremenu od 07. do 13. listopada  2024. godine održat će se Više…

Pojačane mjere usmjerene su na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Vozači oprez – pojačane mjere!

Na području cijele policijske uprave sutra će se provesti pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Tijekom vikenda provest će se pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje nedopuštene prisutnosti alkohola u krvi i droga u organizmu vozača

Vozači oprez – vikend akcija prometne policije

Tijekom vikenda na području cijele policijske uprave, u koordinaciji sa susjednim policijskim upravama provesti će se pojačane mjere usmjerene na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Luckia svim posjetiteljima daruje besplatan koncert velike regionalne glazbene zvijezde MIROSLAVA ILIĆA

Ovaj vikend u Portanovi: za djecu PEPAstični party i skakanje po blatnim lokvicama, a za velike Mirolsav Ilić u Luckia Casinu

Istražite 10 najnovijih poslova, pronađite idealnu priliku i započnite svoju novu karijeru već danas!

Tražite li posao? Imamo nova radna mjesta za vas!

Grad Osijek će predstaviti projekt “E-mobilnost Grada Osijeka” kroz koji je uspostavljen sustav dijeljenih bicikala s 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih te 25 samoposlužnih stanica za odlaganje bicikala, kao i sustav nadzora i upravljanja prometnim sustavima

Dani otvorenih vrata EU projekata: Osječanima sutra 100 besplatnih minuta vožnje eMobi javnim biciklima