GOSPODARSTVO

Osijek – sjedište prijenosa znanja o sigurnosti hrane zemljama iz okruženja

5. Jesenska škola EFSA-e i HAPIH-a okupila 30-ak sudionika iz pretpristupnih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gora, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske

    Objavljeno 05.11.2024
    Matija Ivanković

    „Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) od 2019. godine zajedno organiziraju Jesensku školu sigurnosti hrane u Osijeku. Ovo je inicijativa za okupljanje znanstvenika za sigurnost hrane, korisnika IPA programa, kako bi unaprijedili svoje znanje i iskustvo, proširili svoju profesionalnu mrežu i povećali spremnost na zajedničke izazove. Fokus ovogodišnjeg izdanja je na biljnom zdravstvu  i  kemijskoj procjeni rizika, s dvije paralelne sekcije koje se sastoje od kombinacije teorijskih i praktičnih elemenata uključujući stvarne studije slučaja i simulacijske vježbe“, rekla je visoka dužnosnica EFSA-e Barbara Gallani, voditeljica Odjela za  komunikaciju i partnerstvo, otvarajući 5. Jesensku školu koja se održava od 5. do 7. studenoga u Osijeku.

    Izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a, izrazio je posebno zadovoljstvo što EFSA prepoznaje HAPIH-a kao pouzdanog partnera već petu godinu za redom.

    „ Hrvatska kao najmlađa zemlja članica je i najpozvanija podijeliti svoja iskustva zemljama u pretpristupnom razdoblju na putu integracije u EU. Vjerujemo da će se sudionici škole vratiti u svoje institucije s novim saznanjima i da je učinjen još jedan značajan korak u  približavanju zemalja pretpristupnica europskom  sustavu “, istaknuo je Karalić.

    Svoja znanja i iskustva kroz interaktivne radionice za 30-ak sudionika iz pretpristupnih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gora, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske podijelit će uz stručnjake iz HAPIH-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH i Ministarstva zdravstva RH i gostujući predavači iz EFSA-e, Nizozemske agencije za sigurnost hrane i Sveučilišta u Padovi.

    I ovogodišnja Jesenska škola, organizira se u okviru IPA III Pretpristupnog programa 2023-2026., koji financira Europska komisija , a ima za cilj promicanje razumijevanja rada EFSA-e, razmjenu stručnih znanja i iskustava kao i stvaranje mehanizama za razmjenu informacija između pretpristupnih zemalja, država članica EU-a i EFSA-e.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Glavne teme bile su sigurnost hrane, izazovi s novom hranom, deforestacija i geopolitički kontekst koji donosi nove perspektive u prehrambenoj industriji 

    [FOTO] Domaći i svjetski stručnjaci na FOODCOOLTOUR konferenciji složni: Multidisciplinarni pristup je najučinkovitije oružje protiv sve kompleksnijih izazova u proizvodnji hrane

    Konferencija se dva dana, 7. i 8. svibnja, održavala u Osijeku Okupila je više od 300 sudionika, a održano je Više…

    Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

    Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

    Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

    Konferencija o hrani, proizvodnji, prehrambenim trendovima i sigurnosti hrane u Osijeku dovodi najveće europske i svjetske stručnjake

    Hrana se baca kao da je besplatna: na globalnoj razini, svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi u otpadu

    Dok milijuni ljudi diljem svijeta i dalje gladuju, oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu svake godine završi u otpadu. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za potrebe izvođenja predmetnih radova, neophodno je zatvoriti za promet motornim vozilima dio Hercegovačke ulice, od križanja s Frankopanskom do križanja s Bosanskom ulicom

    Vodovod Osijek – hitni radovi na sanaciji slivne veze oborinskog sustava

    Kulenova Seka spaja stručnjake iz svijeta tehnologije, razvoja softvera, umjetne inteligencije i upravljanja projektima – ali i sve one koji žele naučiti više o vještinama koje su potrebne za održivu karijeru u IT sektoru

    Predavanja, networking i stvarne priče iz IT svijeta: Kulenova Seka otvorila sezonu KulenDayza

    Vedrana je inače vlasnica brenda CHIX threading bar, a svoje usluge nudi diljem Hrvatske u sklopu trgovačkih centara u Zagrebu, Splitu, Solinu, Rijeci, Puli, Šibeniku, Zadru, Makarskoj, Osijeku, ali od nedavno i u Beču

    Upoznajte najbolju menadžericu u Hrvatskoj! Ovo je žena koja neumorno radi ali svojim djelatnicama je i šefica i prijateljica!