ŽIVOT

Dvanaest mladih kuhara nastavljaju svoj put u natjecanju METRO Junior Top Chef

U prvom krugu natjecanja METRO Junior Top Chef stručni žiri odabrao je dvanaest mladih kuhara koji će nastaviti svoj put u natjecanju čiji je cilj osnažiti kuharsku profesiju u hrvatskoj te mladim talentima dati priliku da razvijaju svoju karijeru

Objavljeno 14.03.2025
Darija Kovačić

Natjecatelji su ujedno i učenici Regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu: Srednje škole Zabok, Turističko-ugostiteljske škole Split, Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Ugostiteljske škole Opatija, Turističke i ugostiteljske škola Dubrovnik te Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

METRO Hrvatska ostaje predan podršci razvoju ugostiteljstva, a projekt METRO Junior Top Chef nastavlja igrati ključnu ulogu u osnaživanju mladih kuharskih talenata. Dugogodišnja suradnja s restoranima i hotelima omogućila nam je uvid u važnost ulaganja u buduće generacije kuhara, a ovim natjecanjem pružamo im priliku za učenje, usavršavanje i povezivanje s vrhunskim profesionalcima. Ponosni smo što i ove godine možemo biti dio njihove kulinarske priče i potaknuti izvrsnost u hrvatskoj gastronomiji”, izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Hrvatska.

Svaki Regionalni centar imao je priliku nominirati po pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja, što je rezultiralo s 30 mladih natjecatelja koji su pokazali svoja znanja i kreativnost u prvom krugu natjecanja održanom u Zagrebu i Splitu. Prvi krug obuhvaćao je pripremu jela s jednom od dvije zadane namirnice – piletinom ili ribom – koje su kandidati dobili nasumičnim odabirom. U prvom dijelu zadatka morali su očistiti ribu i/ili razrezati pile, a nakon što je žiri ocijenio da su zadatak uspješno izvršili, mogli su nastaviti s pripremom jela, koja su se ocjenjivala prema okusu, kreativnosti i tehničkoj izvedbi.

Ovogodišnji stručni žiri čine Vehid Šaldić, chef i vlasnik restorana Il Mondo, Floriana Ružić, chefica restorana San Rocco Heritage Hotela kao predstavnica udruge JRE Hrvatska, Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, Ivan Vrbanec, chef i Teddea Senjanović iz Dobre hrane. U Splitu je predstavnik udruge JRE Hrvatska bio Vjeko Bašić, vlasnik i chef restorana Boba. Žiri je na temelju ocjene okusa, kreativnosti i tehničke izvedbe odabrao 12 natjecatelja koji će pristupiti drugom krugu natjecanja, koji će se održati u travnju.

Prošle je godinu pobjedu u METRO Junior Chefu odnijela  Anđela Kurilj iz Splita čime je zaslužila dvotjednu edukaciju u istanbulskom centru Gastronometro kod poznatog chefa Maksimiliana J.W. Thomaea. Filip Viljevac iz Osijeka, drugoplasirani natjecatelj, stažirao je u restoranu španjolskog chefa Alejandra Serrana, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice, dok je Ivano Grgić iz Opatije, kao trećeplasirani, imao priliku učiti u restoranu Dubravkin put kod chefa Tibora Valinčića.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pred nama je Vikend mama, tata i beba uz shopping s popustima u Portanovi

Utrka beba u puzanju u Portanovi

8. i 9. studenog u Portanovu stiže još jedan Vikend mama, tata i beba. Tijekom oba dana bit će organiziran Više…

Uz ekipe iz Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, sudjelovale su i 3 ekipe iz zemalja regije i to Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore. Ukupno osam ekipa odnosno 50 učenika i učenica osnovnoškolske i srednjoškolke dobi natjecalo se u sastavljanju antenskog stupa te demonstriralo timski rad kao i vještine primjenjive u kriznim situacijama. 

7. Nacionalni CB kup za djecu i mlade u Osijeku

Hrvatski savez CB radioklubova u suradnji s CB radioklubom „Lega“ Osijek organizirao je 7. Nacionalni CB kup za djecu i Više…

Učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja

Održano 12. međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa

U subotu 01. travnja 2023. godine u OŠ Dore Pejačević u Našicama održano je 12. Međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tijekom stručnih praksi studenti imaju priliku raditi u renomiranim poduzećima, čime razvijaju ključne vještine za svoj profesionalni razvoj, šire mrežu poslovnih kontakata i time dodatno jačaju svoju poziciju na tržištu rada

Suradnja OTP banke i Ekonomskog fakulteta u Osijeku

The Geek Gathering organizira svoj drugi po redu Cloud Meetup 21. ožujka u Trica Caffe Baru u Osijeku

TGG Meetups: Kako izbjeći tech hype zamke i maksimalno iskoristiti Aurora PostgreSQL

Sajam nudi brojna događanja, širok spektar proizvoda, usluga i noviteta iz različitih sektora industrije ljepote i zdravlja, a obuhvaća kozmetiku, prirodne preparate i ambalažu, kozmetičke, frizerske i spa usluge, nail art, fitness, wellness, masaže, zdravlje i prevenciju, nutricionizam, estetsku medicinu i najnovije trendove

FOTO] Otvoren sajam zdravlja i ljepote: Zdravlje je najbolje i najljepše ulaganje