Arhiva

Slanina ima svoje prednosti, evo i koje

    Objavljeno 27.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Slanina je možda na lošem glasu kao nezdrav prehrambeni proizvod, no je li zaista tako? Kao i svake druge hrane mišljenja se razilaze ovisno o tome tko govori. No, sa znanstvenog aspekta slanina ima daleko više prednosti nego štetnosti – naravno, ukoliko se, kao i sve drugo – konzumira u razumnim količinama. Evo što slanini ide u prilog:

    Daje vam energiju, ne debljinu

    Suprotno ustaljenom vjerovanju, ne debljaju nas masti već ugljikohidrati. Znanost potvrđuje da se uz prehranu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata može smršavjeti. Mnogi misle da nam ugljikohidrati pružaju energiju, no čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima koje su dokazano učinkovitije u njezinom održavanju.

    Utažuje glad i bogata je bjelančevinama

    Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete dulje biti siti nego da se najedete ugljikohidrata. K tome je i puna bjelančevina koje su ključni sastojak zdrave prehrane.

    Savršeno pomaže kod mamurluka

    Britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi nerotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog ispijanja alkohola.

    Pomaže pamćenju

    Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

    Lako se priprema, lako se kombinira

    Priprema slanine brza je i krajnje jednostavna. Možete ju pripremati i u mikrovalnoj pećnici, pa i bez nje. Jednako dobro odgovara za doručak, ručan i večeru, u kombinaciji sa različitim dodacima i ostalim jelima, bilo u svježem izdanju ili u prženom, odnosno hrskavom.

    Istodobno je slana i slatka

    Slanina je hrana spojenih suprotnosti – slano-slatki užitak u kojem su dva okusa racionalno raspodijeljena. Drugim riječima, slatko-slani užitak, pogotovo po mirisu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U gradu na Dravi možete probati tradicionalnu slavonsku hranu, ali i iznenaditi svoje nepce novim okusima

    Zanimljiva osječka gastronomska ponuda koja svakog osvaja!

    Osječani se mogu pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom. U gradu na Dravi možete probati tradicionalnu slavonsku hranu, ali i iznenaditi svoje Više…

    FOTO Proljetni vašar u Karancu

    Restoran Baranjska kuća, Turistička zajednica Baranje i Mjesni odbor Karanac su i ove godine organizirali Proljetni vašar u Karancu u Više…

    Slavonija ima slaninu a dalmacija sve ostalo

    Ovih dana UV zračenje je nešto jače i izgleda da mi je u jednom trenutku sunčanica zapravo otvorila oči. I Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra