U Čepinu održana konferencija “Hrvatska proizvodnja hrane – rješenja za budućnost”
Poljoprivreda je prošlost, sadašnjost i budućnost Slavonije, u središtu rasprava našla su se pitanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, prehrambene sigurnosti i održivog razvoja

U utorak je u Čepinu održana konferencija „Hrvatska proizvodnja hrane – rješenja za budućnost“, u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu partnera među kojima je i Grad Osijek. Na otvorenju konferencije okupili su se predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti, gospodarstvenici i poljoprivrednici, a u središtu rasprava našla su se pitanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, prehrambene sigurnosti i održivog razvoja.
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je važnost partnerske uloge Grada u jačanju domaće poljoprivredne proizvodnje.
– Poljoprivreda je prošlost, sadašnjost i budućnost Slavonije. Pred našim proizvođačima stoje izazovi kako biti što konkurentniji i istovremeno proizvoditi kvalitetnu i zdravu hranu u uvjetima klimatskih promjena. Grad Osijek partner je svojim gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, u protekle četiri godine izdvojili smo četiri milijuna eura za poticanje njihovog razvoja, od izgradnje plastenika do očuvanja pčelinjeg fonda – izjavio je gradonačelnik Radić.
Dodao je da je strateški projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, realiziran u partnerstvu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, osnažio konkurentnost lokalnih proizvođača. Naglasio je i rekordnu zaposlenost u gradu.
– Danas u Osijeku radi 53 644 osoba, što je 4135 više nego 2021. kada sam postao gradonačelnik, a nezaposlenost je smanjena za 38 posto – rekao je.
Gradonačelnik je predstavio i projekt školske kuhinje za sve vrtićarce i školarce Osijeka, koja bi dnevno pripremala oko 15 tisuća obroka.
– Tako ćemo postati prvi grad u Hrvatskoj koji će svim svojim najmlađim sugrađanima osigurati kvalitetan i jednakomjeran obrok – rekao je gradonačelnik.
Da Slavonija i dalje ostaje temelj hrvatske poljoprivrede, naglasila je i županica Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak. Podsjetila je kako županija raspolaže s preko 212 tisuća hektara obradivih površina, naglašavajući potencijal Slavonije u proizvodnji hrane, osobito žitarica.
– Naši ratari, koji čine 98 posto proizvodnje žitarica poput pšenice, ječma i zobi, ostaju prva pokretačka snaga. Dodatni iskorak vidimo u razvoju prerađivačkih kapaciteta, mlinova, mlinarske industrije i prehrambene prerade koja daje proizvode s većom dodanom vrijednošću. Time stvaramo temelje prehrambene sigurnosti i održivog razvoja – kazala je županica Tramišak, dodavši da Slavonija itekako zadržava ulogu „žitnice Hrvatske“.
U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva obratio se državni tajnik Zdravko Tušek, naglasivši da je hrvatska poljoprivreda na prekretnici.
– Pred nama je novo programsko razdoblje u kojem moramo odlučno raditi na povećanju produktivnosti, uvođenju novih tehnologija i diferencijaciji proizvoda. Ne možemo se više oslanjati isključivo na primarnu proizvodnju, već moramo stvarati proizvode veće dodane vrijednosti. Upravo o tim smjerovima trebamo otvoreno raspravljati i usuglašavati se na ovakvim konferencijama – kazao je državni tajnik Tušek.
Govoreći o globalnim izazovima, Tušek je istaknuo kako su uvoz i izvoz i dalje osjetljive točke hrvatske poljoprivrede, što dodatno potvrđuje potrebu za većim ulaganjima u konkurentnost i samodostatnost.
Konferencija u Čepinu završno je događanje u sklopu ciklusa Poljoprivrednih konferencija Jutarnjeg lista koje su se proteklih mjeseci održavale diljem Hrvatske. U fokusu ovogodišnjih skupova bila je održivost i otpornost prehrambenog lanca, suočenog s posljedicama klimatskih promjena, nestabilnih globalnih tržišta i sigurnosnih kriza u Europi i svijetu.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?