GOSPODARSTVO

DOBRO pršuti dostigli su svoj prvi milijun

Priča je to o ideji i viziji koja se prije devet godina činila gotovo pa utopijskom - proizvoditi pršut u Slavoniji

    Objavljeno 20.11.2025
    Matija Ivanković

    Duboko urezan u povijest brenda DOBRO i Žito grupe ostat će studeni 2025. godine – u proizvodnju je pušten milijunti komad DOBRO pršuta.

    Priča je to o ideji i viziji koja se prije devet godina činila gotovo pa utopijskom – proizvoditi pršut u Slavoniji. Proizvodni pogon Mesne industrije DOBRO u Čepinu kod Osijeka tada se, u travnju 2016., napunio s prvih, skromnih 216 komada svinjskih butova.

    Brojka od 500.000 pršuta proizvedenih u čepinskoj pršutani dostignuta je u ožujku 2022. godine.

    – Od prvog punjenja pa do 500.000 komada pršuta prošlo je šest godina. Sljedećih 500.000 komada proizveli smo u dvostruko kraćem razdoblju, u samo tri godine. Milijunti DOBRO pršut za nas je više od brojke – potvrda je to da se trud, znanje i ljubav prema onome što radimo prepoznaju – ističe Ana Kuzmanović, izvršna direktorica sektora mesne industrije.

    Na vlastitim poljima Žito grupa uzgaja žitarice kojima se hrane svinje, a genetika svakog tovljenika može se pratiti generacijama unatrag. Sljedivost omogućuje praćenje i kontrolu čitave proizvodnje kako bi se osigurala visoka kvaliteta proizvoda.

    – Naša tajna leži u jednostavnosti – koristimo samo meso slavonske svinje uzgojene na našim farmama i čistu jadransku sol, bez aditiva i dimljenja, čime osiguravamo vrhunsku kvalitetu i izvor autentičnog okusa – navodi A. Kuzmanović.

    Kako se proizvodio prije 2000 godina, tako nastaje i danas, jedino što ne ovisi o vremenskim prilikama. U pogonu su, naime, „stvoreni“ uvjeti triju godišnjih doba –jeseni, zime i proljeća. Primjerice, meso u pršutani najprije provede desetak dana u „Slavoniji“ pa stotinu dana na „Velebitu“, a dijele ih tek jedna vrata.

    – Cjelokupni period zrenja traje najmanje 400 dana, odnosno 13 mjeseci. Linija DOBRO Premium pršuta, pak, izdvaja se od standardnog pršuta produljenim zrenjem od čak 18 mjeseci. Ovo dodatno vrijeme zrenja ključno je za stvaranje složenijih aroma i bogatijeg okusa, kao i za postizanje nježne, topive teksture – govori Mensud Lepić, voditelj pogona za proizvodnju pršuta.

    Lepezu DOBRO proizvoda čine pršuti, trajne salame te trajni mesni proizvodi, a odlikuju ih blagi okus i nježna struktura. Kapaciteti godišnje proizvodnje iznose 168.000 komada pršuta, 1400 tona trajnih salama i 1250 tona ostalih trajnih mesnih proizvoda. Svi oni nastaju u četiri visoko tehnološka pogona u kojima rade vrhunski stručnjaci, ali i 12 robota s kojima se izvrsno slažu.

    – Prema Nielsen istraživanju iz 2024. godine, DOBRO je brend lider po količinskoj i vrijednosnoj realizaciji u kategoriji narezaka pršuta na hrvatskom tržištu. Takvog uspjeha ne bi bilo bez naših kupaca – hvala vam što vjerujete u DOBRO. Vaš izbor nas pokreće da budemo još bolji svakim novim proizvodom – zaključuje izvršna direktorica Ana Kuzmanović.

    Podsjetimo, Mesna industrija DOBRO napravila je ove godine novi iskorak u razvoju proizvodnih procesa predstavljanjem nove linije za narezivanje mesnih proizvoda. Riječ je o strateškom ulaganju vrijednom 1,75 milijuna eura, a obuhvaća treću, najnapredniju liniju za narezivanje i pakiranje te potpuno automatiziranu robotsku liniju na izlazu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Precizna mehanizacija, tehnološke karte i navigacija u pripremi tla i sjetvi osiguravaju kvalitetan urod

    Završena sjetva ozimih kultura na poljima Žito grupe

    Na poljima Žito grupe uspješno je okončana još jedna sjetva ozimih kultura – pšenice, ječma, uljane repice i ozimog graška. Više…

    Investicija je vrijedna 1,15 milijuna eura i realizirana sredstvima iz IPO-a

    Žito grupa pustila u pogon fotonaponsku elektranu TSH Vitalka

    Žito grupa realizirala je značajnu investiciju iz sredstava prikupljenih kroz uspješno provedenu javnu ponudu dionica (IPO). U pogon je puštena Više…

    Riječ je o strateškom ulaganju čija je ukupna vrijednost ulaganja 1,75 milijuna eura, a obuhvaća treću, najnapredniju liniju za narezivanje i pakiranje te potpuno automatiziranu robotsku liniju na izlazu

    Mesna industrija DOBRO pustila u rad novu liniju za narezivanje mesnih proizvoda vrijednu 1,75 milijuna eura

    Mesna industrija DOBRO napravila je novi iskorak u razvoju proizvodnih procesa predstavljanjem nove linije za narezivanje mesnih proizvoda. Riječ je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Fiskalizacija 2.0, koja stupa na snagu 1. siječnja 2026., donosi najveće promjene u izdavanju i zaprimanju računa još od uvođenja fiskalizacije u prometu gotovinom

    Računovođe ulaze u najopterećeniji period u zadnjih 10 godina – ali novi alati mogu im prepoloviti posao

    Rekonstruirano je 322 metra kanalizacijskog sustava i 601 metar vodoopskrbnih cjevovoda, a obnovljeni su i nogostupi, kolnik, parkirališna mjesta te oborinska odvodnja

    Ulica Branka Radičevića u Donjem gradu u potpunosti obnovljena: nova infrastruktura, parkirna mjesta i drvored ukrasnih stabala

    Program priuštivog najma usmjeren je na aktiviranje praznih stanova u državnim i privatnom vlasništvu koji bi se, uz isplatu naknade vlasnicima, davali u najam građanima

    Vlada RH usvojila Program priuštivog najma – vlasnicima stanova siguran prihod, a najmoprimcima priuštiv i stabilan dom