Pivo se proizvodilo i pilo još 4.000 godina prije Krista
Najstariji dokazi datiraju iz doba prije Krista, točnije 4.000 godina pr. Kr., u vidu rezbarija na stijenama te pokazuju kako su Sumerani varili pivo koje je imalo bitnu ulogu u njihovom društvu.
No, nagađa se da je pivo spontano otkriveno još prije 8.000 godina.
Zanimljivo je i da je u 6. i 7. stoljeću glavni sastojak piva – hmelj – služio kao konzervans, a danas pivo ne sadrži niti konzervans niti bilo kakve aditive zbog čega je prirodniji od
mnogih drugih alkoholnih napitaka.
Upravo zbog duge tradicije proizvodnje piva, Karlovačka je pivovara danas u restoranu ‘Lumier’ organizirala degustaciju domaćeg i stranog piva iz svog portfelj te portfelja Heinekena,
ukupno devet vrsta piva. Među preimjercima za degustaciju našao se i novi proizvod Karlovačke pivovare – Karlovačko radler grejp – koji se u portfelju pivovare nalazi od ožujka ove godine. Mješavina svijetlog lager piva i osvježavajućeg grejpa idealna je za nadolazeće toplije dane.
– Degustacija se prvi puta odvija u Osijeku te ovu ideju treba shvatiti ozbiljno jer je pivo uvijek vezano za uživanje u životu. Suočimo li se različitim vrstama piva shvatit ćemo da ona imaju i različit okus te ćemo nakon te spoznaje moći bolje uživati u njemu – pojasnio je Alexander Gerschbacher, predsjednik Uprave Karlovačke pivovare.
Degustacija piva uključuje angažman svih pet osjetila kako bi se u potpunosti osjetila njegova aroma. – Postoji velika razlika između kušanja vina i piva. Naime, pivo morate progutati jer je njegova gorčina bitna za doživljaj okusa, a osjetljivost na gorčinu najveća je u stražnjem dijelu usne šupljine – pojašnajava direktor lanca opskrbe Zvonimir Nemet.
Mnogi su se zasigurno zapitali i koja je uloga pjene u pivu, mnogi i nisu, ali svi podjednako uživaju u njoj i za njih pivo nije pivo ako je bez pjene. No, pjena pored toga što utječe na vizualni
dojam ima dvojaku ulogu – sprječava izlazak ugljičnog dioksida te ulazak kisika.
Kombinacija sastojaka – voda, ječam, hmelj, kvasac – pruža bezbroj mogućnosti u proizvodnji piva te ga je, zbog različitosti okusa, lako uskladiti uz jelo bilo da je riječ o glavnome jelu ili
desertu.