Arhiva

Domaći sok od višnje – recept za ljetno osvježenje

    Objavljeno 13.06.2012
    OsijekNews redakcija

    Za početak potrebno vam je stablo višnje, ili poznavanje nekoga tko posjeduje višnje. Najprije smo ubrali oko 10 kilograma domaćih višanja, što dakako nije bio nimalo lak posao. 

    Ubrane višnje potom smo ocjedili rukama jer je tako najbolje. U ocjeđene višnje potom dodajemo limunsku kiselinu – 100 grama, tj. jednu cijelu vrećicu, dobro promješamo i ostavljamo da stoji poklopljeno u posudi 24 sata. Limunska kiselina izvući će sok iz višnje gotovo do posljednje kapi. 

    Od oko 10 kilograma višanja na koncu smo dobili oko 7 litara soka s komadićima višnje i njenim košticama. Da bi se riješili koštica potrebno je procjediti komadiće, mi smo za to koristili cjediljku kojom se inače pasira rajčica te ponovno ruke.

    Nakon što ocjedimo sok od ostatka višanja dodajemo konzervans, jer u protivnom će se sok pokvariti kroz 2-3 dana. Konzervans se može kupiti u svakoj trgovini te na vrećici stoje uputstva koja količina konzervansa je dostatna za određenu količinu soka.

    Na 5 litara soka dodajemo pola čajne žličice konzervansa, a konkretno u ovom slučaju stavili smo dvije žličice.

    Potom sljedi najvažniji korak – dodavanje šećera. U pravilu se dodaje onoliko kilograma šećera koliko smo dobili čistog soka. Dakle, na 7 litara soka dodaje se 7 kilograma šećera. No s obzirom da su domaće višnje bile već same po sebi dovoljno slatke dodali smo 5 kilograma, i to je bilo sasvim dovoljno. 

    Nakon dodavanja konzervansa i šećera sok stoji u posudi poklopljen još 48 sati uz povremeno mješanje. To je potrebno kako bi se sav šećer otopio. U smjesu nije dodavano vode, no ukoliko želite možete, dakako umjereno.

    Posljednji korak je pretočiti sok u čiste boce i poslužiti ga kao idealno prirodno ljetno osvježenje. Boce je potrebno držati u tamnom i ohlađenom prostoru te zatvorene kako bi sok trajao što duže. Pravilno konzerviran sok u bocama može potrajati mjesecima. 

    Meso višnje nam na koncu preostaje za izradu još nekog finog kolača od višnje. 

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu – danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu Više…

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Bubanj-Niskogradnja d.o.o.  zapošljava Strojara na građevinskom stroju – kombinirki (m/ž).  Potrebna kvalifikacija je KV rukovatelj građevinskim strojem, najmanje 5 godina Više…

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture