Paradajz, pomidor, rajčica – superhrana koja hrani dušu i tijelo

- Jedna rajčica srednje veličine vam osigurava četvrtinu potrebne dnevne doze vitamina C, a također je bogata vitaminom E i beta-karotenom.
- Rajčice su odličan izvor kalija – s 556 miligrama u samo jednoj šalici soka od rajčice – i samim time vam može pomoći nakon dugačkih i zahtijevnih fizičkih aktivnosti kako biste nadoknadili elektrolite.
- Također su bogate likopenom – antioksidantom koji smanjuje rizik od infarkta.
- Snižavaju kolesterol i krvni tlak.
Što vam više treba?
Uvrstite rajčice u svoju prehranu kako biste ostali zdravi.
Napravite vlastiti umak od rajčica kako bi vaše pizze bile bolje i od onih u lokalnim pizzerijama. Ako želite još zdraviju prehranu, dodajte i maslinovo ulje koje zajedno s maslinama čini osnovu mediteranskog načina prehrane.
Zrele rajčice se mogu jesti i same. Operite nekoliko cherry rajčica i držite ih u blizini za zdrav međuobrok, a možete i rajčicu pune veličine začiniti s malo soli i pojesti ju kao jabuku. Hladnu. Divota.
Volite salate? Caprese salata je jedna od najjednostavnijih – malo rajčica, mozzarelle, bosiljka i maslinovog ulja.
Pokušajte izbaciti kečap i zamijeniti ga salsom – zdravijom opcijom koja će dati dodatnu dimenziju piletini s grilla ili jajima. Kupite svježu ili je napravite doma – isjeckate rajčicu na kockice – dodate okusa i začina poput luka, čili papričica, limete, soli i papra, no možete dodati štogod vam srce poželi. Ako pak ne možete izbaciti kečap iz prehrane kao autor ovog teksta, isprobajte Heinz kečap koji se spravlja prirodnim putem bez ikakvih emulgatora i teškoizgovorljivih aditiva.
Što vi najviše volite uz rajčice?
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?