Arhiva

FOTO Izložba ‘Muzeji u loncu’

    Objavljeno 03.03.2016
    OsijekNews redakcija

    Danas je u prostoru muzeja Slavonije, zgradi muzeja (Magistrat) u Tvrđi otvorena izložba ‘Muzeji u loncu’. Izložba je ostvarena suradnjom Gradskog muzeja Požega i Muzeja Slavonije Osijek.

    Prilikom otvorenja izložbe uz bogat fundus požeškog muzeja, predstavila su se i starinska jela vezana uz osječku vojnu i građansku povijest. Jedno od popularnih jela koje se moglo i kušati bile su omiljene knedle sa šljivama, a mogla se ćuti i zanimljiva priča o „Osječkom knedl satu“, odlasku Osmanlija te smo doznali zašto naše crkve svakoga petka u 11 sati zvone kao da je podne…  koje nam je ispričao Mislav Pavošević iz ureda Turističke zajednice grada Osijeka, a Robertino Marinjak o sljubljivanju domaćih vina uz ovo poznato jelo.

    Projekt „knedl sata“ provodi Turistička zajednica grada Osijeka u suradnji s udrugom Plantaža i Ugostiteljskom školom u Osijeku.

    O Muzeju u Loncu
    Muzej u loncu pokrenut je sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinesemo rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske.

    Jer, shvatili smo, prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima.

    Obzirom na bogatstvo ove teme, blogu Muzej u loncu, samo je nebo granica: fotografijama pripreme zaboravljenih jela snimljenih na terenu, još ćemo dugo razmišljati i s Vama dijeliti zanimljivosti o tradicijskoj prehrani, prošlosti i običajima Požege i Požeštine. Za Dan muzeja 2012. godine naš blog Muzej u loncu se pretočio u izložbu ‘Baš se nekad dobro jelo’, koja zajedno sa začudnom pričom o prehrambenim navikama ovoga kraja i s degustacijom petnaestak nezanimljivijih jela, vrlo uspješno putuje, za sada po Slavoniji, Baranji i Srijemu.

    U želji da suvremenim tehnologijama premostimo današnji međugeneracijski jaz i doista iz prošlosti od naših starih naučimo poštovati hranu i uživati u njoj na sve moguće načine, od srca Vas pozivamo da budete stalni posjetitelj, ovog jedinstvenog Muzeja u loncu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Cvečknknedla s makom i orasima oduševila Osječane

    Tragom priče o osječkoj knedli u subotu smo pohodili tradicionalni Sajam antikviteta, ali u osječkoj Tvrđi ovaj se put moglo Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra