Arhiva

Nova vina erdutskog vinogorja puno obećavaju

    Objavljeno 14.04.2016
    OsijekNews redakcija

    Članovi udruge Dekanter su prošlog vikendaa posjetili Erdutsko vinogorje i tom prilikom obišli nekoliko vinarija, saznali puno informacija o proizvodnji, tehnologiji i naravno kušali nova, mlada vina. Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter nam prenosi zapažanja s ovog edukativnog izleta

    Jedan od najboljih načina za upoznavanje sa svijetom vina i vinarstva je učenje na terenu, na licu mjesta. Upravo zato, posebno za naše mlađe članove i one koji tek ulaze u vinski svijet, posjeti vinarima i vinarijama veliko su iskustvo, poučni, zanimljivi i nadasve zabavni događaji. Na tragu toga prošlog smo vikenda otišli u planirani posjet vinogorju Erdut, točnije vinarijama Iuris, Siber i Antunović. Naše prvo ovogodišnje edukativno putovanje u potpunosti je opravdalo očekivanja, a i vinari kojima smo došli u goste bili su zadovoljni našim reakcijama. Jedan od glavnih ciljeva bio je bolje se upoznati s proizvođačima te kušati nova, mlada vina koja još uvijek nisu u ponudi ili su tek plasirana na tržište.

    Prva postaja bila je nedaleko Aljmaša, Villa Katarina. Sjajan višenamjenski objekt koji zorno pokazuje kako se kontinentalni turizam na istoku Hrvatske polako razvija u pravom smjeru. Tamo nas je dočekao naš prvi domaćin Domagoj Klasiček, suvlasnik i enolog vinarije Iuris. Svatko tko je upoznao Domagoja zna da je u pitanju elokventan mladić prepun zanimljivih priča i crtica iz vinarskog života, čovjek koji može vašu pozornost zaaokupiti i na nekoliko sati. Dakako, nemojmo zaboraviti, Domagoj u dosadašnjoj karijeri potpisuje nekoliko jako dobrih vina, a poznat je i kao jedan od najvećih proizvođača rosea i sauvignon blanca u Hrvatskoj.

    Ovom prigodom, a na nagovor čelništva udruge Dekanter, Domagoj nam je predstavio nekoliko novih vina koja nisu razočarala. Dapače, njegov sauvignon blanc ‘Saltwater’ najbolji je, po mišljenju naših članova, od svih vina iz te serije koja je vinarija Iuris do sada plasirala na tržište. Slično bismo mogli konstatirati i za cabernet sauvignon iz iste serije, chardonnay je vrlo dobar i puno obećava, rosei su standardno dobri (uz veliki napredak u ‘Fresh’ seriji), a tek plavac… Da, dobro ste pročitali – plavac. Domagoj Klasiček, naime, surađuje s više vinarija diljem Hrvatske pa smo imali prigodu kušati i dalmatinski plavac iz 2010. koji nas je apsolutno oduševio i kojeg nestrpljivo čekamo u maloprodaji.

    Sljedeća postaja bila je ‘na malenom brijegu’. Tako se, naime, zove gospodarstvo obitelji Siber odmah pokraj Erduta gdje nas je dočekao jedan od najvećih zaljubljenika u vina koji je svoju dugogodišnju ljubav pretvorio u konkretan proizvod. Mladena Sibera, koji je odnedavno u mirovini, Osječanke i Osječani dobro poznaju kao vrsnog zubara, a njegova velika ljubav prema vinima zadnjih je godina na vinsku scenu donijela nekoliko vrlo prepoznatljivih vina koja jednostavno oduševljavaju.

    Muškat žuti, sauvignon blanc i cabernet sauvignon, potpomognuti pjenušcima, nikoga do sada nisu ostavili ravnodušnim pa tako niti nas. Doktorove je planove, doduše, malo poremetila tamošnja maca, koja očekuje, zaključujemo prema veličini, veći broj mačića. Ona je iskoristila našu nepažnju i odlazak u podrum te bez imalo srama ‘počistila’ kavijar i lososa s priređenih kanapea. Za razliku od našeg domaćina mi joj nismo zamjerili ovaj nestašluk koji je na kraju bio vrlo simpatičan, posebno kada je spomenuta maca zaželjela jagode i dobila ‘po ušima’. Pitao nas je Mladen Siber na kraju zamjeramo li što tijekom posjeta, a odgovor je bio jednoglasan – morate početi proizvoditi veću količinu ovih predivnih vina.

    Posljednja postaja ovog sadržajnog izleta bila je u Dalju u vinariji Antunović. Jasna Antunović jedna je od najistaknutijih dama hrvatskog vinskog svijeta koja je slijedila svoj san, osnovala vinariju, kroz godine puno toga naučila i danas proizvodi vina koja će zadovoljiti i najzahtjevnije konzumente. U prekrasnom interijeru konobe, uz malo okrijepe, krenulo je kušanje koje je sve članove naše male ekspedicije, unatoč ovećoj količini vina koje smo konzumirali ranije, itekako oduševilo.

    Teško je i pobrojati što smo sve kušali jer Jasna Antunović nam je, posebno kada smo se spustili u podrum, kao na traci ispaljivala nova vina. Zeleni silvanac i graševina već su prepoznatljiv proizvod ove vinarije, a u godištu 2015. vidi se sav potencijal erdutskog kraja i vinarke koja s velikom ljubavlju pristupa proizvodnji. Premium serija, u kojoj se nalaze odležani chardonnay i graševina, priča su za sebe i svakako vrijedni svake lipe koju ćete izdvojiti, a ovom smo prigodom imali priliku isprobati i kupiti i dva potpuno nova proizvoda vinarije Antunović. Riječ je o crnoj i bijeloj kupaži koje bi se, uz povoljno cijenu, ovih dana trebale pojaviti na tržištu. Komentirajući između sebe zaključili smo kako će ovo biti vina koja će donositi iznimno visoku vrijednost za novac. Nakon napornog dana trebalo je nešto i pojesti, ali se i zabaviti, pa smo otišli u obližnji restoran Stari mlin u Dalju koji je odlična nadopuna posjetu vinariji Antunović.

    Iako smo ovom prigodom posjetili jednu vinariju manje nego smo planirali, dan je bio ispunjen sjajnim okusima i aromama i (ne)očekivano se odužio izvan planiranog vremena posjeta pa smo se kući vratili poprilično kasno. No, vratili smo se sretni, zadovoljni, puni dojmova, punih želudaca, a neki i uz možda pokoju čašicu previše. Ali sve to ide u ‘rok službe’. Dakako u autobusu smo već na samom početku izleta odredili okvirni datum i mjesto sljedeće terenske edukacije pa ćemo po prvi put zajedno i izvan granica Hrvatske. Prvo u Ilok, a potom preko Dunava do Fruške gore…

    FOTO: Denis Despot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    4. WineOs festival u Osijeku još veći i zanimljiviji!

    U prostorijama vinoteke ‘Vinita‘ danas je održana prva najavna konferencija za novinare četvrtog izdanja festivala vina, delicija i ugodnog življenja Više…

    FOTO Udruga Dekanter – Obilazak vinskih podruma Baranje

    Udruga za promicanje eno gastro turizma Dekanter prošli je vikend iskoristila za prvi dio posjeta vinogorju Baranja. Naime, zbog broja Više…

    Održan 3. WineOS festival

    Ovoga vikenda, u petak 9. i subotu 10. prosinca, u Esseker centru održan je treći festival vina, delicija i ugodnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra