Arhiva

Martinje u Zmajevcu – Festival mladih vina i otvorenje prve Narodne banke vina u Hrvatskoj

    Objavljeno 28.10.2016
    OsijekNews redakcija

    MARTINJE
    Znate li kako se počeo slaviti dan kada mošt postaje vino, tj. kada se prvi put grlilo i pjevalo uz nazdravljanje te se to nazvalo Martinjem?

    U četvrtom stoljeću živio je čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio školovanje Martin je trebao postati biskup. Legenda kaže kako mu se to nije sviđalo te se sakrio u guščak. Ipak, guske su ga odale svojim gakanjem te je Martin morao za biskupa.  Kao biskup, u želji da propagira vino Martin je uveo krštenje mošta, što je prije njega bio poganski običaj. Tako se počelo slaviti Martinje, piti kršteno vino i jesti guske baš na taj dan. Sveti Martin je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje dugo je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa i u mnogim našim krajevima. Toga dana pilo se mlado vino.

    Čega ćete se prvo sjetiti kada netko spominje Zmajevac??? Podrumi, surduci, vrhunska vina, hrana, selo, Vinski maraton. E pa kad nam je to sve već dato bila bi šteta ne obnoviti običaj obilježavanja Martinja.   Udruga Surduk i KUD Jozsef Attila iz Zmajevca, ujedno organizatori Vinskog maratona u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i lokalnim vinarima  po prvi puta organizira Martinje, festival mladog vina u Zmajevcu.
    Povodom Martinja u Zmajevcu se otvara prva Narodna banka vina u Hrvatskoj. Maligan je valuta Zmajevačke narodne banke vina, koja ima realno pokriće (1maligan-1dcl vino, . Inače porijeklo naziva je iz francuskog jezika i označava volumni postotak alkohola u vinu.

    U novoj Zmajevačkoj  narodnoj banci vina se upravo tiskaju maligani, koji će od 12.11. biti službena valuta Banke sa sjedištem u Vinoteci Baranyai Julia.

    Martinje je 11.11., popodne skoro svi vinari u Zmajevcu će biti u svojim podrumima i moći ćete ih obilaziti individualno.

    Za 12.11. organizatori u suradnji s vinarima su Vam pripremili sljedeću ponudu:

    Za 100,00 kn kotizacije koja se uplaćuje unaprijed na račun udruge Surduk, nakon prijave na broj mobitela 0976054914,  mail [email protected] ili ispune google ankete:
    https://goo.gl/forms/f18SQlMBPniqkKeC3

    – 1 maligan (bon) za hranu
    – 10 maligana za degustaciju 1dcl vina po otvorenim podrumima (od 14:00 sati)
    – Iznenađenje

    Prijave traju do 09.11. Objašnjenje Kod prijave ljudi trebaju odabrati u kojem podrumu će potrošiti maligan za prehranu, što se tiče degustacija, ostalih 10 maligana nisu obvezni potrošiti u tom istom podrumu. Gosti što više podruma obilaze, veća je šansa da nađu i ponesu kući gusku koju ćemo sakriti u jednom od podruma. Kod svih naših vinara možete kupiti vino i bez naših maligana (bonova), ali po cijeni koju oni određuju.

    PONUDA:
    Podrum Varga paprikaš od ovčetine

    Podrum Čočić: predjelo: domaći kruh ispod peke s guščjom masti glavno jelo: pečena baranjska kobasica, martinjski krumpir u foliji, domaća turšija i kiseli kupus, domaći kruh, desert: pečena buča sa orasima i medom, prhka makovnjača

    Podrum Pavlović: 1.ponuda: guska s mlincima (5-6 osoba) 2.ponuda: šaran u rašljama 3.ponuda: riblji paprikaš

    Čokot čarda: Grah iz ćupa

    Restoran Vinarija Josić: (od 18:00 sati): buncek, kobasica, restani kiseli kupus, domaći kruh

    – Ponuda vinara će biti proširena do 30.10.2016.

    Taj dan će na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek prometovati autobus. Polazak iz Osijek u  13:00 sati povratak za Osijek iz Zmajevca u 22:00 sati. (prijava do 09.11- cijena povratne akrte je 40,00 kn)

    Program:
    10:00-12:00 sati radionica za djecu za izradu lampiona
    12:00- povorka s lampionima od Mađarske kuće kroz Reformatski surduk do katoličkog surduka- „Sjaj dobrog djela“
    12:00 sati: Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda (pečeni kesten, stari domaći specijaliteti)
    14:00 sati: Otvorenje Narodne banke vina kod Vinoteke Baranyai Julia
    15:00 sati: Kulturni program u podrumu na katoličkoj vinskoj cesti ( Zborovi, Podrum kazalište- Legenda o sv.Martinu u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir)
    16:00 sati: Living history o sv.Martinu na vinskim cestama
    14:00-22:00 Kušanje mladih vina (platiti možete s maliganima)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nakon panela, sudionici konferencije su imali priliku kušati najbolje od baranjske eno i gastro ponude, a manifestacija se nastavlja i večeras proglašenjem Šampiona Dunava. Sutra se program seli u zmajevački surduk gdje od 15 sati startaju vinske igre, a treće izdanje Vinatlona otvara igra Bačvatlon.

    [FOTO] Otvoren ovogodišnji Vinatlon u Baranji

    Konferencijom „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“ u prekrasnom ambijentu vinarije Belje i na početku jedne od najljepših Više…

    12. Vinski maraton u Zmajevcu

    Najavljujemo 12. Vinski-bor maraton u Zmajevcu i Dan sela Zmajevca 30.09.2017. te vam donosimo najvažnije informacije. Glavni organizatori: Udruga Surduk Više…

    FOTO Vinceška u Zmajevcu

    Ove godine je bila teška odluka, kada posjetiti Baranju, tj. Zmajevac jer Vinceška se slavila 22.01. u nedjelju ali vinari, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra