FOTO Vinceška u Baranji okupila ljubitelje dobrog vina i domaće hrane

Za program, organizaciju, promidžbu i podršku baranjskim vinarima zaduženi su bili Regionalna razvojna agencija, LAG Baranja i TZ Baranje. Program Vinceške održavao se tijekom četiri dana a započeo je 18. siječnja u podrumu ‘Počivaljka mira’, u blizini Branjinog vrha, gdje je obrezivanjem loze i zalijevanjem kobasica vinom domaćin poželio uspješan urod svog vinograda.
Središnji dan Vinceške u Baranji bio je u srijedu 22. siječnja kada su vinari otvorili vrata svojih podruma za posjetitelje željne kvalitetnog vina i domaće hrane. Već po tradiciji kuhao se grah, pekla se kobasica i slanina na žaru, stoga tko god se odvažio krenuti u obilazak vinskih cesta i podruma nije mogao ostati gladan i žedan. Fotoreporteri portala OsijekOnline.com uspjeli su tako obići tek jedan manji dio vinskih podruma a fotografije možete pogledati u foto galeriji.
Vinceška je imala i svoj edukativni karakter. U četvrtak 23. prosinca LAG Baranja održao je u restoranu Panon u Kneževim vinogradima baranjskim vinarima edukativno predavanje o svom radu a otom prigodom održana je i degustacija vina. Bila je to ujedno prigoda za razmjenu iskustava i upoznavanje s europskim trendovima u vinskom turizmu.
Posljednjeg dana, u petak 24. siječnja, održana je tradicionalna Vinceška na vidikovcu Belja gdje se i ove godine okupio velik broj uzvanika. Belje je nadaleko poznato kao dobar domaćin stoga niti ove godine hrane i vina nije nedostajalo.
Već po tradiciji Vinceške u Belju, nakon blagoslova župnika, predsjednik uprave Belja Goran Pajčin sa suradnicima obrezao je čokote vinove loze te zalio kobasice i krvavice vinom kako bi vinograd i ove godine uspješno rodio.
Fotografije: Danijel Grbić
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?