ŽIVOT

Pet mitova o punjenju i trajnosti baterije mobitela

Baterija na mobitelu vam 'iscuri' za tren? I onda ljudi govore razne razloge zbog čega vam je to tako, a zapravo su to samo mitovi - potvrđeno je!

Objavljeno 15.08.2018
Antonela Verković

Živimo u modernom svijetu… Ali bez mobitela ne živimo! Činjenica da se bez mobitela ne ide ni na toalet je odavno poznata, a nedavna istraživanja su pokazala da 61 posto Hrvata svoj pametni telefon u prosjeku imaju uz sebe čak više od 13 sati dnevno, dok 27 posto barem četiri sata dnevno aktivno koristi pametne telefone.

Kako se baterija onda i ne bi ispraznila… Osim aktivnog trošenja, mnogo je tvrdnji što sve troši bateriju telefona i što ju može pokvariti. Evo pet mitova za koje ste sigurno čuli, a sada možete odahnuti jer i jesu samo mitovi!

MITOVI

1. Baterija treba biti prazna ili gotovo prazna prije punjenja

Ovo vrijedi jedino ako se koriste nikal-kadmijeve baterije čiji kapacitet opada ako se mobiteli prerano ili prečesto pune. Litij-ionske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobitelima, s time nemaju problema.

2. Korištenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji

Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji se za punjenje koriste USB priključcima. Razlika je isključivo u brzini punjenja jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.

3. Novi mobitel potrebno je prvi put maksimalno napuniti 

Danas ne, to je bila praksa prije litij-ionskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba brinuti hoće li odluka utjecati na kapacitet baterije.

4. Često priključivanje i isključivanje mobitela smanjuje životni vijek baterije

Još jedna zabluda. Točno je da životni vijek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

5. Uvijek napunite mobilni uređaj do maksimuma

Netočno, optimalna razina napunjenosti kreće se između 30 i 70 posto. Za očuvanje baterije bolje je da ga se puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvijek do maksimalnih 100 posto.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tradicionalno podneblje Hrvatske prožeto je većom potrebom za uzajamnošću, povezivanjem, druženjem, pripadnošću, koje će se u tolikoj mjeri u 2024 godini rastočiti, da ćemo se moći slobodno nazivati državom individualaca kakva su već izgrađena na primjer u državama Skandinavije

Futurološki pregled 2024 – Izostanak empatije, samodostatnost i individualizam iduće godine dovest će nas do velike sebičnosti i rastakanja društva

Izostanak empatije, samodostatnost života te ubrzana erozija onoga što nas najviše karakterizira upravo ljudima – a to je naše društveno Više…

Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

Primjerice, je li odgovornost u slučaju nesreće u kojoj je sudjelovao samovozeći automobil na vlasniku, proizvođaču automobila ili programeru?

Tko je odgovoran za štetu kada ju prouzroči umjetna inteligencija?

Izgradnja povjerenja građana i potrošača u umjetnu inteligenciju i pitanje preuzimanja odgovornosti za štetu koju prouzroči moderna tehnologija ključni su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje