ŽIVOT

Dragi Osječani, za naš grad ovo je zaista velik dan: Prije točno 331 godinu oslobođen je od Turaka!

Na današnji dan su turski vojnici izašli iz Osijeka, također, osim toga obilježavamo i dan sv. Mihaela i naše Tvrđe... Uz to, pravi je dan i za zasladiti se 'Originalnom osječkom knedlom' ;)

Objavljeno 29.09.2018
Antonela Verković

Kada je posljednji turski vojnik iz Osijeka izišao u petak, 29. rujna 1687., u 11 sati – grad je oslobođen!

U spomen na dan odlaska osmanlijske vojske osječke su crkve kasnijih godina, otkako su obnovljene u 18.stoljeću, petkom zvonile točno u 11 sati kao da je podne. Crkve sv. Mihaela i sv. Petra i Pavla (konkatedrala) i danas tako zvone.

Osim toga, danas je i dan sv.Mihaela – zaštitnika crkve u Tvrđi nazvane po arkanđelu Mihaelu. Dana 29. rujna 1687. godine, na svetkovinu sv. Mihaela arkanđela, kršćanska je vojska ušla u Osijek. Na mjestu današnje naše župne crkve, kažu, započinje Služba Božja. Samim tim danas je, kako smo već i naveli, dan Tvrđe

Govoreći o oslobođenom gradu u 11 sati na današnji dan, neizostavno je spomenuti, vjerujemo svima već poznat pojam – knedl sat! Naime, kako kaže narodna predaja, kada bi osječke kućanice čule zvonjavu u 11 sati; ”Mehlspeisen Glock” (sat za zakuhavanje tjestenine) znale bi da je došlo vrijeme za kuhanje kako bi ručak u podne bio gotov!

Jedan od specijaliteta koje su pripremale bila je i knedla, koja je kroz godine dobila naziv ‘Originalna osječka knedla’, desert prepoznatljiv za naš grad.

RECEPT UKOLIKO SE ŽELITE ZASLADITI KNEDLAMA

Kako se danas taj dan tradicionalno obilježava, bilo bi prava šteta ne zasladiti se knedlom, a uz to, vikend je… Vikendom se kalorije ne računaju, a i poseban je dan stoga vrijedi, zar ne? 😉

Ukoliko subotu provodite odmarajući i imate vremena za kuharske ‘avanturice’, evo i recepta za Originalnu osječku knedlu.

Razvila ga  je Ugostiteljska škola u Osijeku u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka.

Sastojci: kuhani protisnuti krumpir, glatko brašno, oštro brašno, jaja, šećer, sol, mak, mljeveni orasi, šljive

Sastojci za prženje knedli: maslac, krušne mrvice, orasi, mak, cimet, šećer

Priprema: Krumpir skuhati u ljusci, oguliti i ohladiti te zatim protisnuti. Dodati brašno, jaje, sol, šećer, mak i mljevene orahe. Mijesiti dok se dobije kompaktna smjesa te od nje oblikovati okruglice (knedle) u koje se utisnu šljive punjene pekmezom od šljiva. Knedle skuhati u kipućoj vodi te ih zatim popržiti na smjesi od krušnih mrvica, maslaca, oraha, maka, cimeta i šećera. Poslužiti uz kiselo vrhnje, pekmez od šljiva i šećer za dekoraciju.

Za kraj, svim Mihaelima, Mihovilima, Mihaelama, ali i Gabrijelama i Gabrijelima, Rafaelima želimo sretan imendan! Danas je dan arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela! 🙂

FOTO: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na blagdan svetog Mihaela, tradicionalno i ove godine policija obilježava svoj dan, evo što su pripremili...

Policija uz interaktivni program obilježava svoj dan

Sveti Mihael – osim što našu Tvrđu krasi crkva ovog sveca, on je ujedno i zaštitnik policije. Na njegov blagdan Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U natjecanju je sudjelovalo 14 timova različitih studijskih smjerova, a svi su se suočili s istim zadatkom: riješiti stvarni poslovni izazov globalno prepoznate osječke tehnološke kompanije Orqa

[FOTO] Hackathon koji mijenja pravila igre: Orqa i EFOS spojili 50 mladih inovatora – pobjedničko rješenje oduševilo stručni žiri

Iako smo glavobolje navikli povezivati s odraslima, posljednjih godina sve se više javljaju i kod djece starije dobi

Zašto sve više tinejdžera ima glavobolje i što roditelji trebaju znati?

Fotografija ima rijetku moć da zaustavi vrijeme. U jednom kadru može sačuvati pogled, osjećaj, pitanje ili priču — onako kako ju je autor doživio u tom jedinom, neponovljivom trenutku

Poziv građanima na 25. izložbu fotografija autora Osječko-baranjske županije