Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca hranu! Slažete li se?
Na osječkoj tržnici je predstavljen projekt ''Domaća hrana za domaće ljude'' kojim će se razviti web aplikacija s ciljem doniranja hrane potrebitima.
Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu.
Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude” koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.
CILJ
Glavni cilj je, dakako, osvijestiti građane da ne bacaju hranu, ali i razviti web aplikaciju koja će građanima koji žele donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju punktova za prikupljanje i doniranje.
”Projektom su definirana dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na glavnoj gradskoj tržnici” – rekla je Renata Čepo voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o.
Web aplikacija bit će predstavljena na radionici koja će biti organizirana tijekom sljedećih dana, a bit će otvorena za sve zainteresirane.
O PROJEKTU
U sklopu projekta razvijeni su i jednostavni načini koja se hrana može dostavljati potrebitima, kao što su bicikli – rikše i posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane – rekla je Ljiljana Olujić.
Projekt ”Domaća hrana za domaće ljude” potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak proizvoda. Ti proizvodi planiraju se donirati potrebitima.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?