1/2 kg mekog brašna
20 dag šećera
17 dag meda
2 jaja
2 žlice masti
1/2 žličice soda bikarbone
Prosijte brašno, napravite u sredini rupu i u nju stavite šećer, med, jaja, mast i sodu bikarbonu. Zamijesite. Dobivenu smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjuku, najbolje 24 sata ili barem preko noći. Podijelite tijesto i napravite valjke širine prst i pol pa ih izrežite na manje komade koje ćete pomoću dlanova izraditi u kuglice. Kuglice neka budu manje jer će medenjaci pečenjem još malo narasti. Kuglice uvaljajte u mješavinu mljevenih oraha i šećera. U pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa poslažite medenjake i utisnite u sredinu svakog orah, badem ili lješnjak. Peci na 180 do 200 stupnjeva dok se ne povećaju i ne dobiju zlatnu boju.
600gr brasna
2 cijela jaja
200gr secera
sasvim malo soli
4 vrhom pune zlice kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivoNADJEV
200gr secera
150gr maslaca
5 stangli cokolade???
(stavim 200gr)
1 litar mlijeka
10 zlica brasna
Sjediniti brasno(oko 500gr)s maslacem i mašću,dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.Ostalo brašno dodati ukoliko je potrebno – sve zavisi koliko vrhnja dodate,jer nekada se zagrabi vise,pa treba dodati brašna da se tijesto ne lijepi.
Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peći na poleđini pleha.
U posudu staviti kuhati mlijeko i šećer,ali ostaviti samo toliko da se može razmutiti brašno u njemu.
Dodati na komadiće iskidanu čokoladu i miješanjem ju otopiti jer nadjev je vreo pa se čokolada lako topi.
U prohlađeno dodati maslac,sobne temperature i dobro umutititi ‘mixerom’.