Marijan Gubina – glavni ‘kuhar’ na Facebook-u: Recept za sarmu!
Marijan Gubina, humanitarac i autor, pohvalio se na Facebook-u svojim kulinarskim umijećem
Marijan Gubina, humanitarac i autor nagrađivane knjige 260 dana, u nedjelju se na Facebook-u pohvalio svojim kulinarskim umijećem.
Tko se usudi, nek’ kuha 🙂
RECEPT
– SARMA: kod svakog kuhanja najbitnija je ljubav i strpljenje. Kažu za svaki posao da je priprema 90 % posla što se može reći i za većinu jela.
Ja osobno kuham bez mjerica iako škicnem na net pogledati otprilike kako tko što radi posebno ako je nešto egzotično. Sarma to nije pa ću i sam napisati samo par natuknica: puno sitno sjeckanog luka (može blendanog no meni kao da je drugačiji okus hrane ako je luk sitno sjeckani), nakon dinstanja luka dodam dinstati sitno sjeckanu slaninu (bitno je da slanina bude sama po sebi vama po guštu, meni se recimo neke slanine ne sviđaju i kad ih dodam u hranu osjetim to što mi nije po guštu zato stavljam najbolju kupovnu beljsku), nakon slanine dodam naribane mrkve (nju stavljam u gotovo sva jela jer da jednu dozu slatkoće), prije svega toga napravio sam smjesu za punjenje sarme: miješanom mljevenom mesu dodao sam rižu, sol, biber, mljevenu papriku, sitno narezani češnjak, (ponekad znam dodati i mesni narezak), vodim računa kakav je kiseli kupus do te mjere da sam zadnji put bacio više glavica-obavezno ga operem nekoliko puta kako bi otklonio intenzivni miris. Dalje je sve jasno: punjenje i slaganje u veliki lonac ili kotlić. Tko želi, voli i ima, ubaci svinjske nogice, rebra, koljenicu i naravno može dodati i dodatak za sarmu i pasiranu rajčicu. Najbolje ćete savladati kuhinju ako se ne opterećujete s mjericama i vagom no uvijek je najbitnije da pažljivo birate sastojke – napisao je Gubina.
SARMA: kod svakog kuhanja najbitnija je ljubav i strpljenje.Kažu za svaki posao da je priprema 90 % posla što se može…
Objavljuje Marijan Gubina u Nedjelja, 13. siječnja 2019.