Za zdravlje birati ljubičastu hranu?
Jeste li se ikada zapitali kako biramo hranu? Jedan je od čimbenika koji imaju velik utjecaj na odabir hrane i senzorska osobnost hrane
Brojna istraživanja pokazala su da upravo namirnice ljubičaste boje poput ljubičastog slatkog krumpira, borovnica, patlidžana, ljubičastog kupusa, malina, kupina, ribizla, aronije, brusnice, jagoda, bobica bazge sadrže jake antioksidanse – ANTOCIJAN, javlja Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.
Antocijani su grupa biljnih pigmenata odgovornih za boju voća, povrća i biljaka. Izrazito su jaki antioksidansi, tj. tvari koje sprječavaju razvoj srčano-žilnih bolesti i karcinoma. S obzirom na to da se o nekim od navedenih namirnica piše stalno (poznata su, primjerice, nutritivna svojstava borovnica i to kako su bogate vitaminom C i kalijem, pa maline koje također kao i borovnice sadrže jako puno antioksidansa u obliku vitamina C te kalija, ali i vlakana) htjela bih više istaknuti namirnice poput patlidžana i ljubičastog slatkog krumpira koji postaje sve veći hit u Europi i svijetu.
Ljubičasto voće i povrće preporučuje se što češće konzumirati upravo zbog velike količine antocijana koji imaju antioksidativna svojstva te drugih vitamina i minerala koji pozitivno utječu na naš organizam.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?