ŽIVOT

Gripa je završila?

O trenutnoj situaciji smo razgovarali s prof.dr.sc. Karlom Kožulom...

Objavljeno 28.02.2019
Antonela Verković

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona… Kako smo ranije naveli, najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke te upravo naše županije.

Potaknuti time, razgovarali smo s voditeljem službe za epidemiologiju ZZJZ Osječko-baranjske županije, profesorom na Medicinskom fakultetu, Karlom Kožulom.

Zanima nas trenutno stanje oboljelih od gripe, koliko je oboljelih i koja je to dobna skupina najčešće zahvaćena?

U OBŽ je zaključno s 24.02.2019. ukupno prijavljeno 3855 oboljelih i 1 umrla osoba od gripe. Najveći broj oboljelih je među djecom predškolske/školske dobi te u dobi od 30-64 godina, dok je sukladno očekivanju najniži kod osoba iznad 65 godina života (cijepljene osobe).

Osjeti li se već pad broja oboljelih i je li vrhunac epidemije gripe prošao?

Vrhunac prijava broja oboljelih zabilježen je s prijelaza siječnja na veljaču i od tada se evidentira naglašeni pad broja prijava oboljelih od gripe. Tako je tijekom prošlog tjedna zabilježeno ukupno 197 prijava oboljelih od gripe.

Kako sačuvati organizam, ali i izboriti se s trenutnim, gotovo neprestanim, promjenama vremena koje nerijetko utječu i na zdravlje?

Kronični bolesnici trebali bi se pridržavati uputa svojih liječnika, a svi mi ostali trebali bi uzimati puno tekućine, voća i/ili vitamina te pratiti i prilagoditi svoju dnevnu aktivnost vremenskoj prognozi.

Za očekivati je da će se i tijekom narednih tjedana smanjivati broj prijava oboljelih od gripe u OBŽ – dodao je Kožul.

FOTO: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim bolesnicima.

Zabrana posjeta bolesnicima u KBC Osijek

Zbog povećanog broja zaraženih gripom, kovidom i ostalim respiratornim virusima u osječkom KBC-u od srijede, 3. siječnja zabranjuju posjet hospitaliziranim Više…

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

Dokazano je da čak 95% komaraca u naseljena područja Grada Osijeka dolazi s poplavnih područja te struka kaže da je bolje i učinkovitije boriti se s komarcima na mjestima gdje oni nastaju

Vulin: Prvi puta od hrvatske samostalnosti ćemo larvicidno tretirati poplavna područja koja okružuju Grad Osijek

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ izv. prof. dr. sc. Nataša Turić izvijestila je kako su Gradu Osijeku izdane Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice