ŽIVOT

Prehrana siromašna ugljikohidratima povećava rizik od poremećaja srčanog ritma, pokazuju nova istraživanja

Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika

Objavljeno 12.03.2019
Tamara Lemajić

Popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljikohidrata u prehrani, a promiču ih poznate osobe, poput Gwyneth Paltrow i sestara Kardashian, ali i neki liječnici, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.

Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz škrobnih namirnica poput kruha, tjestenine i krumpira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, ustanovili su znanstvenici koji su proučavali učinak unosa ugljikohidrata u organizam na zdravlje.

Došli su do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije atrija (AFib) sklonije moždanom udaru, kao i zatajenju srca.

“S obzirom na potencijalni utjecaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontroliranja težine trebala preporučivati s puno opreza”, kazao je dr. Xiaodong Zhuang, kardiolog s kineskog Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, koji je vodio istraživanje.

Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika.

Rezultati studije bit će predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkoga kardiološkog zbora u New Orleansu. Temelje se na podacima iz dugogodišnje studije o opasnostima od razvoja srčanih bolesti u koju je bilo uključeno 14.000 osoba koje na početku studije nisu bolovale od AFib-a.

Kod osoba koje su dnevno dobivale manje od 45 posto kalorija iz ugljikohidrata evidentiran je 18 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija u odnosu na osobe koje su ugljikohidrate konzumirale u umjerenim količinama, što znači između 45 i 52 posto kalorija.

Ustanovili su i da je rizik od razvoja fibrilacije atrija bio povećan neovisno o vrsti masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljikohidrata.

“Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate”, kazao je dr. Zhuang.

Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljikohidrata u prehranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koji uzrokuju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Istodobno konzumiraju manje voća, povrća i žitarica, odnosno namirnica koje imaju protuupalni učinak.

 

 

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ova Konferencija bit će odlična prilika da svi oni koji se bave obrazovanjem djece, pronađu znanja i informacije o filmu i načinima na koji oni mogu pozitivno utjecati na razvoj djece

U Zagrebu se po prvi puta održava konferencija koja će vas naučiti sve o filmskoj pismenosti

Gledaju li naša djeca filmove primjerene svojoj dobi? Imaju li razvijeno kritičko mišljenje? Jesu li filmski pismeni? Odgovore na ova Više…

Samo u Europi, svaka peta bakterijska infekcija otporna je na antibiotike, dok u nekim državama članicama ta brojka iznosi čak 40 posto

U Europi je 20 posto bakterijskih infekcija otporno na antimikrobne lijekove

Ovogodišnji Svjetski tjedan svjesnosti o anitmikrobnoj rezistenciji (WAAW, engl. World AMR Awareness Week) obilježava se pod nazivom „Budi i ti Više…

Gripa povećava rizik prvog infarkta miokarda deset puta, a moždanog udara osam puta

Zaštita od gripe i teških komplikacija započinje – cijepljenjem!

Gripa, sezonska i epidemijska bolest koja se pojavljuje svake godine, predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju populacije, osobito ranjivim skupinama kao što Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Konferencija je okupila vodeće stručnjake iz područja plemenitih metala, te je pružila platformu za razmjenu najnovijih spoznaja i trendova iz ove industrije

Hrvatska kovnica novca na prestižnoj CROGOLD 2025 konferenciji o zlatu

Započeo je novi ciklus projekta Kaufland škola voća i povrća kroz koji Kaufland još od 2017. donira svježe voće i povrće tijekom cijele školske godine osnovnoškolcima diljem Hrvatske

Kaufland ponovno otvorio prijave za osnovne škole: osigurajte si svježe voće i povrće!

Zecoš stiže, a s njim i najveselija potraga u gradu: Velika uskršnja potraga za pisanicama u Portanovi u kojoj više od 150 nagrada čeka na svoje sretne dobitnike

Ovu subotu u Portanovi će biti skriveno preko 150 pisanica, a svaka je dobitna!