ŽIVOT

Recepti za danas: Vojnički grah i roštiljana medena piletina

Nema razloga da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih 'ustaša i partizana', kada je to jednostavno - izvrstan grah!

Objavljeno 01.05.2019
Alan Srčnik

 

Nema razloga da se vojničkog graha iz bivše države sjećamo isključivo kao JNA graha i da isti bude sredstvo prijepora naših domaćih ‘ustaša i partizana’, kada je to jednostavno – izvrstan grah!
I stoga, za sve Vas koji ćete eventualno danas poželjeti ‘prvomajski’ ili ‘prvosvibanjski’ grah, evo recepta s okusom kojeg se sjećaju svi koji su odradili vojni ‘dug’ u bivšoj SFRJ.

VOJNIČKI GRAH

Grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o dovoljnoj količini, kako se ne bi dogodilo da grah pri bubrenju upije svu vodu i ostane suh.

Potopljen grah držati na hladnom mjestu u vodi – 1-3 sata. Potom je potrebno ocijediti vodu, a grah staviti u odgovarajući lonac ili kotlić, naliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta. Zatim valja ocijediti vodu, pa opet naliti, ali vrućom vodom, dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode.

U polovicu vruće masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i sitno sjeckanu mrkvu. Sve zajedno valja pržiti do blago rumene boje.

Kada je grah dopola kuhan, dodati isprženi luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi – i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti do blago rumene boje. Odmah potom se mora dodati sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati (zaprška).

Kada grah sasvim omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno miješanje graha kako se ne bi zaprška zgrudvala.

Grah sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, dodati mljeveni biber, sitno sjeckani peršinov list, probati i po potrebi dosoliti.

Važno je znati da se grah pri kuhanju sve do zaprške ne bi trebao miješati, kako ne bi došlo do kidanja zrna.

MEDENA PILETINA

Ovaj način pripreme piletine na roštilju, a uz slatkasti okus meda i malo ljutine paprike svidjet će se svima, pa čak i djeci. Njima možda i najviše, a ukoliko ne budete ‘galantni’ u žlicama paprike …

U izvjesnoj plastičnoj i metalnoj posudi, a za količinu od kilograma piletine, pomiješajte 3 dl suncokretovog ulja, dvije žlice slatke mljevene paprike, dvije žlice vegete, 1 žličicu bibera, ljute paprike po želji i oko 3 žlice meda. Miješanjem to pretvorite u jednoličnu masu, koliko god je to moguće (marinada)

Piletinu potom razrežite na dijelove pogodne za roštiljanje. Pileća prsa na šnicle, a batkove i zabatke zarežite na nekoliko mjesta plitko, a kako bi bolje upili marinadu.

Piletinu položite u marinadu, miješajte rukama dok piletina ne pokupi što više iste. Dodajte ulja ukoliko je potrebno, odnosno ukoliko piletina nije većim dijelom pokrivena uljem.

Ostavite ju tako nekoliko sati u hladnjaku.

Poslije par sati piletina je spremna za roštiljanje. Sve ostalo je isto kao i sa svakim drugim komadom mesa na roštilju, osim što će ova piletina biti sočna, slatka, ljuta – vrhunska!

Voila! Dobar tek!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada Grad Osijek tradicionalno je organizirao na lijevoj obali Drave kod katakombi, gdje je građanima Osijeka besplatno Više…

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Sljedeća subota (9. ožujka) u Osijeku donosi gOSbu – novi format na gastro-wine-art event sceni. gOSba je rezultat želje za Više…

Za ovu prigodu članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje pripremit će 2500 porcija ukusnog graha koje će se besplatno dijeliti građanima.

Grad Osijek organizira tradicionalnu podjelu graha na Međunarodni praznik rada

U ponedjeljak, 1. svibnja, Grad Osijek organizira na lijevoj obali Drave kod katakombi prigodno obilježavanje Međunarodnog praznika rada. Za tu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, posjetitelji se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum

[FOTO] Dobra ideja za izlet – Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

Posh store – svibanjsko izdanje!

Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

Cipelcugom po Osijeku u svibnju