ŽIVOT

Ukop uvodi 50% popusta na staklene lampione radi očuvanja okoliša

Plastični lampioni su problematični za recikliranje zbog parafina - Korištenje staklenih lampiona jeftinije je i bolje za okoliš!

Objavljeno 14.06.2019
Ivona Amidžić

Cijeli naš planet zagađen velikim količinama plastike koje stvaraju sve veći problem iz dana u dan. Što se tiče lampiona na grobljima radi se o velikom zagađenju plastikom.

Na samim grobljima najveća količina plastike potiče od ostataka lampiona, koje građani stavljaju na grobna mjesta. Kako bi pokušali smanjiti količinu te plastike, Ukop će svoj doprinos, kao gradska tvrtka, dati staklenim lampionima koje stavljaju na tržište po akcijskim cijenama.

Od sljedeće srijede pa do kraja rujna svake će srijede biti aktivan popust na staklene lampione u visini od 50%.

“Smatramo da će ta akcija dati građanima mogućnost da lakše prijeđu s plastičnih na staklene lampione koji daleko manje zagađuju okoliš. Svake srijede u našoj cvjećarnici Centar i u našoj cvjećarnici Sveta Ana, građani će imati popust na sve vrste staklenih lampiona. Tih lampiona u ponudi imamo velik broj čija je cjenovna kategorija od 14 pa do 130 kuna, ovisno o veličini”, navodi direktor osječkog komunalnog poduzeća Ukop, Hrvoje Ostrički.

Bitna za građane, osim ekološke osvještenosti, je i činjenica kako je korištenje staklenih lampiona u pravilu jeftinije od korištenja plastičnih.

“Ako usporedimo, cijena jednog staklenog lampiona je 14 kuna. S akcijskom cijenom od 50% njegova cijena pada na sedam kuna. U njega ide uložak koji košta pet kuna i na temelju samo četiri upotrebe, tj. četiri uloška, sveukupna cijena iznosi 27 kuna. Plastični lampion slične veličine košta osam kuna, uložak se ne može mijenjati tako da za četiri upotrebe treba kupiti četiri lampiona od kojih svaki košta 8 kuna, što za četiri upotrebe iznosi 32 kune”, ističe Ostrički.

Vidi se ušteda od pet kuna kod korištenja staklenog lampiona i četiri puta manje otpada samo na ovom primjeru, gdje je lakše reciklirati jedan stakleni nego četiri plastična lampiona.

“I dalje se u pravilu većinom kupuju plastični lampioni. To je stvar navike ljudi. Baš zato radimo ovu akciju, kako bismo podigli svijest i pokušali promijeniti navike naših korisnika. Naš dugoročni cilj jest istisnuti plastične lampione iz prodaje, ali za sada ih i dalje imamo u ponudi. Osim staklenih i plastičnih imamo i baterijske lampione koji koštaju od 20 do 40 kuna i njihovo je trajanje 150 dana. U budućnosti u ponudu namjeravamo staviti i lampione koji se napajaju sunčevom energijom, tj. solarne lampione. To je isto jedno rješene koje je isplativo, a čuva okoliš”, dodaje Ostrički.

Po procjeni se godišnje na 20 groblja skupi otprilike 2.000 do 2.200 kubičnih metara otpada isključivo od lampiona!

Ostrički napominje kako je otpad od plastičnih lampiona specifična vrsta otpada. To je plastika koja je zagađena parafinom i vrlo je problematična za obradu, odnosno za recikliranje.

“Da se korištenje plastike smanji za samo 10-20% to bi bio jako veliki uspjeh, ali vidjet ćemo kako će ova akcija proći kod građana”, završava Ostrički.

ukop_6_14062019_osijeknews

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Apel je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima. Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Preporuke HAPIH-a za konzumaciju hrane i držanje domaćih životinja

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja. U intenzivnoj Više…

U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

Radnici Ukopa za blagdan Svih svetih dežurat će na osječkim grobljima, građanima su poslali par kratkih informacija kako bi spriječili nezgodu...

Radnici Ukopa dežurat će na grobljima na blagdan Svih svetih

31. listopada, 1. studenog kao i 2. studenog sva groblja bit će otvorena za posjete građana od 0-24h . Radnici Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi

Kada broj prometnih nesreća podijelimo s brojem stanovnika po županija dolazimo do podatka u kojoj se županiji nalaze najbolji, a u kojoj najgori vozači u Hrvatskoj

Gdje su u Hrvatskoj najbolji, a gdje najbolji vozači?