ŽIVOT

Znate li kako je nastala legenda o Jacku Fenjeru i izdubljenoj bundevi?

Dan prije Svih svetih mnogi stavljaju svijeće u izdubljene bundeve. Hoćete li i vi?

Objavljeno 31.10.2019
Ivona Amidžić

Hrvatski naziv za Halloween glasi Noć vještica, a prema vjerovanju su se, u noći između 31. listopada i 1. studenoga, na poganski sabat Samhain, okupljale vještice na crni sabat. Engleski izvornik Halloween označava večer prije Dana svih svetih (All Hallows’ Eve).

Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku.

Običaj dubljenja bundeva – Legenda o Jacku Fenjeru

Ovaj se običaj zasniva na irskoj folklornoj legendi o kovaču Jacku, koja je nastala u otprilike 16. stoljeću. Jack je bio grešan čovjek i pijanac, poznat po svojoj domišljatosti, ali i škrtosti. Volio je zbijati šale nad ljudima, a jednom prilikom je “zeznuo” i samog vraga. Ponudio mu je dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi mu platio piće Jack ga je stavio u džep u kojem je nosio križ, zbog čega se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što mu je vrag obećao da mu neće uzeti dušu  još deset godina Jack ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina, kad se vrag ponovno pojavio pred Jackom došavši po njegovu dušu, Jack ga je zamolio da mu samo prije toga ubere jabuku sa stabla, a kad se vrag popeo Jack je brzo na kori drveta nacrtao križ zbog čega vrag nije mogao sići i dohvatiti Jacka. Natjerao je vraga da mu obeća da mu neće uzeti dušu i tek mu je onda dao da siđe s drveta.

Kad je Jack umro nije pušten u raj zbog svog grešnog života, pa je otišao do vrata pakla. Tamo ga je dočekao vrag koji ga, zbog obećanja da neće uzeti njegovu dušu, nije pustio u pakao. Kako Jack nije htio otići jer nije znao kuda da luta po mraku, vrag mu je bacio žeravicu ugljena iz paklenih plamenova da ga se riješi. Jack je u džepu imao repu, koja mu je bila najdraža hrana dok je bio živ, a koju je sada izdubio i u nju stavio žeravicu. Otada Jack luta mrakom između raja i pakla, zauvijek tražeći put kući noseći izdubljenu repu u ruci.

Tako je Jack Fenjer (Jack O’Lantern) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Velika izložba malih kolekcionarskih autića očekuje vas od 26. listopada do 4. studenog u Portanovi. Neki od autića na tržištu vrijede po nekoliko tisuća eura, ovisno o količinama izdanih modela i njihovoj popularnosti

Portanova – Izložba kolekcionarskih autića

Kolekcionari koji cijeli život skupljaju sve vrste motornih vozila u džepnim izdanjima donose u Portanovu preko 2.000 kolekcionarskih autića iz Više…

Dina Vojnović, kaže, ''pije krv svaki dan, a ne samo 31.'', Lucija Baban je na dan postala zavodljiva Jessica Rabbit...

Poznate Osječanke u ”Halloween” izdanju

”Halloween” su, sudeći po fotografijama, izvrsno obilježili i naši poznati Osječani, ali i svi drugi građani, sudeći po prepunoj Tvrđi Više…

Tamara je osječka "makeup artistica" koja svojim transformacijama iznova šokira i iznenađuje Hrvatsku, ali i svijet

VIDEO: Osječani, znate li tko je Tamara Horvat? Ako je odgovor ne, vrijeme je da vas ostavi bez teksta!

Tamara Horvat, 20-godišnja je Osječanka i živući primjer da je u životu zaista važno raditi ono što voliš – jer Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi