Tajnik Organizacijskog odbora Igor Mikulić istaknuo je kako su na ovogodišnje natjecanje prijavljena 234 uzorka, od toga 186 rakija, odnosno 48 likera. Kod rakija je bilo najviše šljivovica – 87 uzoraka. Na 15 je ocjenjivanju dodijeljeno 13 zlatnih odličja, 62 srebrne i 86 brončanih medalja. “Rezultati su nešto lošiji nego prošle godine, kada je na manjem broju uzoraka bilo dvostruko više zlatnih medalja. No, oscilacije su normalna pojava, ali ipak kroz protekle godine može se vidjeti da kvaliteta voćnih rakija i likera koje se pojavljuju na našem edukacijskom natjecanju raste. Posebice je kod šljivovice postignuta visoka razina standardiziranosti kvalitete. Ne treba zaboraviti ni viljamovke, rakije od marelice ili loze i komovice te likere od višnje, oraha i aronije…
Put izlaska na tržište nije ni lagan, ni jeftin. U Hrvatskoj se proizvede više od 90 000 tona jabuka, s kojima zadovoljavamo vlastite potrebe, no istodobno smo zatrpani jabukama iz Europske unije, čija je cijena ispod proizvođačke. Zbog toga se umjesto krčenja voćnjaka možda treba odlučiti za proizvodnju rakija i likera, registrirati destileriju i trasirati put prema turistima. Naravno, uz stalnu edukaciju i usvajanje novih tehnologija. Hrvatsku godišnje posjeti više od 20 milijuna turista, no na žalost oni najviše piju uvozna alkoholna pića. Prošle smo godine primjerice uvezli jakih alkoholnih pića u vrijednosti od 44 milijuna eura, a izboz nam je bio tri puta manji – 16 milijuna eura”.
Foto: Mirta Milas