ŽIVOT

Hoće li ministar zdravstva spasiti Božić za rodilje diljem Hrvatske? 

Predana peticija "Moj porod - Moja pratnja - Moj izbor!"

Objavljeno 20.12.2019
Ivona Amidžić

Članice udruge Roda i Platforme za reproduktivna prava uručile su peticiju Ministarstvu zdravstva za ukidanje uvjeta za pratnju na porodu i omogućavanje pratnje na carskom rezu.

Potpise, omotane kao božićne poklone za Ministra zdravlja, predale su uz poruku da je krajnje vrijeme da rodilje u Hrvatskoj imaju pratnju na porodu kao što imaju žene u drugim europskim zemljama, pozivajući ministra da naloži svim rodilištima da ukinu sve uvjete za pratnju na porodu i time “spasi” Božić za buduće roditelje.

Zašto peticija?

Ponukana postroživanjem uvjeta za pratnju na porodu u varaždinskom rodilištu, udruga Roda pokrenula je peticiju Moj porod – Moja pratnja – Moj izbor, kojom se traži od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske da HITNO svim rodilištima naloži da:

  1. omoguće svakoj rodilji da uza se za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru,
  2. ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti (pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje naknade, itd.) te
  3. uvedu mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta, te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

Neujednačene prakse pratnje na porodu diljem Hrvatske

Praksa o omogućavanju pratnje na porodu u rodilištima vrlo je neujednačena diljem Hrvatske – u nekim rodilištima rodilja je slobodna odabrati pratnju po vlastitoj želji, u drugima je pratnja moguća tek uz plaćanje, dok je u trećima pratnja uvjetovana pohađanjem tečaja. To je u suprotnosti s najboljim praksama temeljenim na znanstvenim dokazima (evidence-based medicine) koje zagovaraju stručne organizacije diljem svijeta.

Pratnja pri izvođenju carskog reza i dalje je gotovo nemoguća u Hrvatskoj, iako je to praksa koja u Europi postoji desetljećima. Detaljan popis uvjeta za pratnju na porodu možete pročitati ovdje.

Uz sva ograničenja, u mnogim je rodilištima i dalje praksa da se pratnji omogući ulazak u rađaonicu tek pred izgon djeteta, iako je rodilji najvrjednija pratnja u ranijim i dužim fazama poroda. Ovom peticijom želimo dati do znanja da bi rodilje trebale imati mogućnost pratnje kroz cijeli porod, ne samo na kraju.

Peticija je naišla na veliku podršku – skupljeno čak 6.000 potpisa!

U kratkome vremenu u kojem je peticija bila dostupna na mrežnom servisu Peticija24, preko 6.000 osoba iz cijele Hrvatske dalo je svoj potpis.

Komentari potpisnica i potpisnika ukazuju na to da budući roditelji žele mogućnost pratnje na porodu bez ograničenja, a neke potpisnice su ukazale na probleme s kojima su se susrele kad im partneri nisu mogli iz nekog razloga ispuniti zadane uvjete.

Vrijeme je da hrvatska rodilišta otvore vrata pratnji po izboru trudnice, odnosno rodilje: “Dok na svijet donosimo novi život, imamo pravo na prisustvo bliske osobe.”

#MojPorodMojaPratnjaMojIzbor

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Broj mjesta po terminima je ograničen zato pozivamo sve zainteresirane trudnice, koje do sada nisu sudjelovale na besplatnim radionicama, da se čim ranije prijave za sudjelovanje"

Besplatne rekreacijske radionice za trudnice ponovo u Sokolu

Rekreacijske radionice u sklopu projekta „Zdrav roditelj – zdravo dijete“ koje provodi Gimnastičko društvo Osijek-Žito, ponovo su u Sokolu. Izvrsna Više…

Cilj radionice je umjerenom tjelesnom aktivnošću zadržavati i razvijati osnovnu fleksibilnost tijela koja će svim polaznicama uvelike pomoći održati za vrijeme trudnoće

U Sokolu besplatne radionice rekreacije za trudnice

Nakon uspješno provedenih gimnastičkih radionica za roditelje i najmlađe gdje su se pod nadzorom trenera učili prvi gimnastički koraci, u Više…

Online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 za žene koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnice, babinjače i dojilje

Udruga Roda održava online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19

U utorak, 9. studenog 2021., od 10 do 12 sati, udruga Roda održat će online panel na temu cijepljenja protiv Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom