ŽIVOT

Osijek se razvija u zeleni, pametni grad

Vizija nam je u najvećoj mogućoj mjeri ostvariti projekte sufinancirane iz Fonda i EU izvora, kako bismo gradska sredstva mogli uložiti u druge razvojne projekte

Objavljeno 17.02.2020
Lana Matić

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovali na radnom sastanku u Gradu Osijeku gdje se razgovaralo o planovima i aktivnostima vezanim za gospodarenje otpadom i energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Tom prigodom je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo kako Fond i Osijek imaju dugogodišnju suradnju na raznim projektima. „U području gospodarenja otpadom vi ste prema rezultatima među boljima, ako ne i najbolji veliki grad u Hrvatskoj. Puno ste uložili u komunalnu infrastrukturu, odvojeno prikupljate otpad u višestambenim zgradama, što je još uvijek rijetkost za veće gradove. Realizirate i dosta projekata vezanih za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Rekao bih da imate viziju da Osijek u budućnosti bude zeleni pametni grad.“, istaknuo je direktor Kukić.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota i njegovi suradnici na sastanku su izložili u kojoj su fazi projekti koje Grad provodi uz financijsku potporu Fonda te su dogovorene daljnje aktivnosti u svezi sa sanacijom odlagališta Velika Lončarica i Sarvaš.

„U Osijeku smo već ostvarili i nastavljamo provoditi niz projekata iz područja zaštite okoliša, od saniranja postojećih odlagališta do ”pokrivanja” cijeloga grada novim reciklažnim dvorištima. Provodimo sustavnu izobrazbu građana o održivom gospodarenju otpadom i uveli smo sustav razdvajanja šest vrsta otpada ”od vrata do vrata”. Čekamo još isporuku preostalih spremnika za plastiku i biootpad, s kojima ćemo u potpunosti zadovoljiti potrebe građana.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piložota.

Energetska učinkovitost je također bila jedna od tema radnog sastanka, razmatrala se provedba projekata za vrtiće i škole, kao i dosadašnji brojni projekti obnove višestambenih zgrada. Predstavljeni su i planovi za nove javne pozive koji će se sufinancirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, ali i iz fondova Europske unije. S obzirom na skorašnji javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća – očekivanja u poboljšanju energetske učinkovitosti na području Grada Osijeka su opravdano velika. „Vizija nam je u najvećoj mogućoj mjeri ostvariti projekte sufinancirane iz Fonda i EU izvora, kako bismo gradska sredstva mogli uložiti u druge razvojne projekte.“, istaknuo je zamjenik Piližota.

Direktor Fonda Siniša Kukić je pohvalio proaktivnost gradske uprave u pripremi i realizaciji projekata. „Ono što bi svakako trebalo biti primjer i drugim većim gradovima je i činjenica da niste stali samo na traženju nacionalnih sredstva i novca koji vam je na raspolaganju kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija nego sredstva osiguravate i putem drugih EU programa, primjerice kroz prekogranične projekte u okviru INTERREG-a. Siguran sam da ćemo s dobrom i intenzivnom suradnjom nastaviti i u budućnosti jer su pred nama brojni projekti koji su još u fazi provedbe, a siguran sam da imate već i spremne projekte koji čekaju na buduće javne natječaje i pozive Fonda“, zaključio je direktor Kukić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osijek, grad po mjeri čovjeka, siguran i miran, čist i urban, a tako nekako baš, mirisan i divan. Proljeće je u Osijeku...

[FOTO] Proljeće u Osijeku

U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima, a osječka Više…

Poznat je i kao grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj; na području grada nalazi se 17 parkova u ukupnoj površini od 394 000 m². Park i vrtna arhitektura dio je identiteta grada Osijeka s tradicijom dugom 314 godina

VIDEO Osijek, naš zeleni grad pun parkova i uređenih kružnih tokova

U proljeće grad se budi, priroda cvjeta a stabla i biljke zazelene svoje lišće. Osijek je odavno poznat kao ”’zeleni Više…

"Razgovarali smo o razvoju zelene strategije Grada Osijeka kao najzelenijeg grada u Hrvatskoj, naša je intencija da grad bude još zeleniji i da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i svih zelenih projekata"

Crnković: Cilj je detektirati najvažnije zelene projekte i financirati ih izvanproračunskim sredstvima

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković održala je radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj (EBRD). Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM